Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Rokotusvälin lyhentämisestä odotetaan lisätietoja, KSML: Supo ei usko rajakriisin toistuvan lähikuukausina Suomen itärajalla, Yhdysvallat kieltää lähes kaiken tuonnin Kiinan uiguurialueelta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Rokotusvälin mahdollisesta lyhentämisestä odotetaan tänään lisätietoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) odotetaan kertovan tänään kantansa koronarokoteannosten rokotusvälin lyhentämiseen.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskusteli asiasta kokouksessaan eilen. Ryhmän oli määrä antaa asiasta lausunto THL:lle.

Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan THL:n kanta rokotusvälin lyhentämiseen kerrotaan julkisuuteen tänään iltapäivällä.

Tällä hetkellä THL suosittelee, että kolmas rokoteannos annetaan, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 5–6 kuukautta.

Mara suosittelee koronapassin käyttöönoton laajentamista joulusesongin alla tästä aamusta alkaen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran suositus koronapassin käytön laajentamisesta alan palveluiden piirissä astuu voimaan tästä aamusta alkaen.

Maran mukaan myös muilla kuin leviämisalueilla olisi syytä ottaa käyttöön koronapassi sekä ravintoloissa että tapahtumissa. Siksi olisi tärkeää, että koronapassi olisi käytössä muun muassa Lapin, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon matkailukeskuksissa.

Suositus astuu voimaan tänään aamulla kello seitsemän, ja se on voimassa toistaiseksi.

EU-maiden johtajat varoittavat Venäjää valtavista seurauksista, jos maa vie pidemmälle sotilaallisia toimiaan Ukrainaa vastaan

EU-maiden johtajat varoittavat Venäjää valtavista seurauksista, jos maa vie pidemmälle sotilaallisia toimia Ukrainaa vastaan. EU-johtajat vaativat Venäjää liennyttämään jännitteitä, jotka ovat syntyneet, kun Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan.

Asiaa käsiteltiin perjantainvastaisena yönä päättyneessä EU-huippukokouksessa Brysselissä. Huippukokouksen päätelmissä mainitaan, että Venäjään kohdistuvat seuraukset sisältäisivät kumppanien kanssa koordinoituja toimia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan EU on valmis vahvoihin toimiin, jos Venäjä käyttää aggressiota Ukrainaa vastaan. Marinin mukaan ensisijassa tulisi kuitenkin hakea tilanteeseen diplomaattista ratkaisua.

KSML: Supo ei usko kuuden vuoden takaisen rajakriisin toistuvan lähikuukausina Suomen itärajalla

Suojelupoliisi (supo) ei usko kuuden vuoden takaisen pakolaiskriisin toistuvan Suomen ja Venäjän rajoilla lähikuukausina, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen. Talvella 2015–2016 Suomen pohjoisille raja-alueille saapui Venäjältä noin 1 800 turvapaikanhakijaa.

Keskisuomalaisen haastatteleman supon päällikön Antti Pelttarin mukaan Venäjän viranomaisten toiminnan tulisi muuttua merkittävästi nykyisestä, jotta edellisen pakolaiskriisin tapahtumat toistuisivat maidemme rajalla.

Hän ei myöskään usko, että Venäjä ottaisi Suomen itärajalla mallia Valko-Venäjästä, joka on ohjannut turvapaikanhakijoita maansa kautta EU-maiden rajoille.

Ruotsi alkaa vaatia koronapassia pohjoismaisilta matkustajilta - työmatkaliikenteeseen ei häiriöitä

Ruotsi alkaa vaatia tiistaista alkaen koronapassia pohjoismaisilta matkustajilta. Sama vaatimus koskee myös kaikista EU-maista tulevia matkustajia. Vaatimus ei koske Ruotsin kansalaisia tai Ruotsissa vakituisesti asuvia. Ruotsin hallitus ilmoitti uusista vaatimuksista torstaina.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo ymmärtävänsä Ruotsin lähestymistapaa ja keskustelleensa asiasta pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.

Andersson korosti Marinille, ettei päätös koske työmatkaliikennettä, joten pohjoisen rajaseudun työmatkaliikenteeseen ei ole koitumassa häiriöitä.

Yhdysvalloissa voi jatkossa tilata aborttipillerin postitse aina, ei pelkästään koronapandemian aikana

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) antoi torstaina päätöksen, joka mahdollistaa aborttipillerien saamisen postitse pysyvästi, ei pelkästään koronapandemian aikana. Päätös kumoaa aiemman vaatimuksen, jonka mukaan aborttipilleri tulisi hakea henkilökohtaisesti esimerkiksi terveysklinikalta.

Ihmisoikeusjärjestö ACLU:n mukaan liittovaltion rajoitusten helpottaminen ei vaikuta niihin rajoituksiin, joita noin puolet osavaltioista on asettanut raskaudenkeskeytyksessä käytettävälle mifepristonelle.

Päätös helpottaa kuitenkin niiden osavaltioiden tilannetta, joissa aborttia hakevien määrät ovat lähteneet kasvuun aborttioikeutta rajoittavista osavaltioista tulevien potilaiden vuoksi. (Lähde: AFP ja New York Times)

Yhdysvallat kieltää lähes kaiken tuonnin Kiinan uiguurialueelta, senaatti yksimielinen asiasta

Yhdysvallat kieltää käytännöllisesti katsoen kaiken tuonnin Xinjiangin uiguurialueelta Kiinan luoteisosassa. Senaatti äänesti yksimielisesti asian puolesta torstaina. Tuontikiellon syynä ovat huolet pakkotyön käytöstä alueella.

Kongressin edustajainhuone hyväksyi säädöksen viime viikolla, ja Valkoinen talo on sanonut presidentti Joe Bidenin allekirjoittavan sen.

Säädös kieltää kaikkien tuotteiden tuonnin uiguurialueelta, elleivät yritykset voi todistaa, ettei tuotannossa ole käytetty orjatyötä.

Xinjiang on tärkeä puuvillan tuotantoalue. Yhdysvaltoihin vuosittain tuoduista vaatteista arviolta 20 prosentissa on materiaaleja tältä alueelta. (Lähde: AFP)

Kaksi naista syyttää Sinkkuelämää-tähteä seksuaalirikoksista - Chris Noth kiistää syytökset

Yhdysvalloissa kaksi naista syyttää Sinkkuelämää-näyttelijä Chris Nothia seksuaalirikoksista. Naiset ovat esittäneet syytöksensä Hollywood Reporter -lehdelle.

Tuoreeltaan Mr Bigin eli Kihon rooliin Sinkkuelämää-sarjan uudelleenlämmittelyssä palannut Noth kiistää syytökset. Hän kertoi Hollywood Reporterille ja uutistoimisto AFP:lle lähettämässään lausunnossa, että kumpikin kanssakäyminen olisi perustunut yhteisymmärrykseen.

Naisten mukaan tuore Nothia ja sarjaa ympäröivä julkisuus oli johtanut siihen, että he päättivät kertoa tapahtumista julkisesti.

Los Angelesin poliisilaitoksen edustaja kertoi AFP:lle poliisin selvittävän syytöksiä. (Lähde: AFP)

Britanniassa neljä lasta on kuollut rakennuspalossa Lontoon Suttonissa

Britanniassa neljä lasta on kuollut rakennuspalossa Lontoon esikaupunkialueella sijaitsevassa Suttonissa, kertoi paloviranomaisen edustaja torstaina.

Palokunta hälytettiin paikalle torstaina Suomen aikaa iltayhdeksän aikoihin. Palokunnan tiedotteen mukaan rakennuspaloa lähti sammuttamaan kahdeksan paloautoa ja noin 60 palokunnan jäsentä. Tiedotteen mukaan heitä oli vastassa koko pohjakerrokseen levinnyt voimakas palo.

Pelastushenkilöstö antoi sisältä löytyneelle neljälle lapselle elvytystä, mutta lapset julistettiin myöhemmin kuolleeksi sairaalassa. (Lähde: AFP)

Koronavirus kurittaa Valioliigaa - Chelsean ja Evertonin kamppailu päättyi tasalukemiin

Valioliiga-joukkue Chelsea joutui otteluun Evertonia vastaan tilanteessa, jossa neljä joukkueen pelaajaa oli sivussa ottelusta positiivisen korotestituloksen vuoksi. Peli päättyi tasaluvuin 1–1.

Chelsean saksalaisvalmentaja Thomas Tuchel myönsi, että koronatilanne on todella kurittanut joukkuetta. Kaikkiaan Chelsean riveistä puuttui otteluun mentäessä kuusi pelaajaa.

Heikosta miehityksestä huolimatta Chelsea piti pintansa Evertonia vastaan. Peli päättyi tasalukemiin nuoren Everton-puolustajan Jarrad Branthwaiten napatessa ensimmäisen maalinsa Everton-paidassa kun ottelua oli jäljellä 16 minuuttia. (Lähde: AFP)