Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikronmuunnos aiheuttaa koronatartuntojen ennätyspäiviä Tanskassa ja Britanniassa

Tanskassa raportoitiin perjantaina omikronmuunnoksen aiheuttamasta koronavirustartuntojen päivittäisestä ennätysluvusta.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että maassa raportoitiin jopa 11 000 tapausta vuorokauden aikana. Tanskassa on havaittu myös maailman suurimpia määriä omikronmuunnosta.

Tanska sulkee elokuvateatterit, teatterit ja konserttihallit sekä rajoittaa ravintoloiden aukioloja. Ravintoloiden ja yökerhojen on suljettava kello 11 illalla ja alkoholia saa myydä vain kello 10:een asti illalla.

Hallitus suunnittelee sulkevansa myös muita kokoontumispaikkoja, kuten museot ja huvipuistot. Pääministerin mukaan tavoitteena on pitää yhteiskunta niin avoimena kuin mahdollista.

Britanniassa kolmas peräkkäinen ennätyspäivä

Britanniassa perjantai oli kolmas peräkkäinen ennätyspäivä raportoitujen koronavirustartuntojen määrässä. Britanniassa raportoitiin perjantaina yli 93 000 uutta tartuntaa. Koko pandemian aikana maassa on raportoitu yli 11 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Saarivaltiossa pelätään, että omikron saattaa ruuhkauttaa sairaaloita juhlakauden aikana. Britanniassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 147 000 ihmistä.

Ranska kielsi torstaina kaiken ei-välttämättömän matkustamisen Britanniaan ja sieltä pois. Myös monen muun Euroopan maan odotetaan asettavan tiukkoja rajoituksia esimerkiksi rajatarkastuksiin.

EU:n huippukokouksessa unionin johtajat pyrkivät torstaina muodostamaan yhteisen linjan omikronin leviämisen estämiseksi. EU:n lääkealan sääntelyviranomaiset hyväksyivät torstaina Pfizerin koronapillerin hätäkäyttöön lääkinnässä jäsenvaltioissa.

Tutkijat edelleen epävarmoja omikronin vaarallisuudesta

Kehittyneiden talousmaiden G7-ryhmä on luonnehtinut koronan omikronmuunnosta suurimmaksi uhaksi maailman kansanterveydelle.

G7-ryhmän puheenjohtajan Britannian isännöimässä kokouksessa maiden terveysministerit korostivat, että rokotteiden tehostekampanjoiden ja säännöllisten testausten merkitys kasvaa.

Tutkijat ovat edelleen epävarmoja siitä, kuinka vaarallinen omikron on. Varhaiset tiedot kuitenkin viittaavat siihen, että omikron voi olla vastustuskykyisempi rokotteille ja tarttuvampi kuin deltavariantti.

Yhdysvaltojen lääkintäviranomaiset ovat päättäneet suositella Pfizer-Biontechin ja Modernan koronarokotteita käytettäväksi ennen maan kolmatta hyväksyttyä koronarokotetta, Johnson & Johnsonia , joka ei uusien laboratoriotestien mukaan suojaa kovin hyvin omikronmuunnoksen aiheuttamilta tartunnoilta.

Myös Etelä-Afrikassa koronaviruksen tartuntaluvut ovat jyrkässä nousussa, mutta koronaan liittyvät kuolemat tai sairaalahoitoa vaativat tapaukset eivät ole lisääntyneet vastaavassa suhteessa, kertoivat maan terveysviranomaiset perjantaina.

– Tartuntojen määrän kasvu johtuu omikronmuunnoksen nopeasta leviämisestä, sanoi Michelle Groome maan tartuntatautien instituutista.