Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40 prosentin

Aluevaalien äänestysvilkkaus uhkaa jäädä alle 40:n, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämä kyselytutkimus.

Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia ilmoitti varmasti äänestävänsä aluevaaleissa. Syyskuun kyselyyn verrattuna äänestysinto on hiipunut hieman. Tuolloin varmoja äänestäjiä oli 43 prosenttia.

Vastaavassa kyselyssä kuntavaalien edellä varmoiksi äänestäjiksi ilmoittautui vajaat 60 prosenttia. Kuntavaalien toteutunut äänestysprosentti oli 55 prosenttia, joten aluevaalien vilkkaus näyttää jäävän alhaisemmaksi.

Tutkimuksissa yleensä neljä viidestä ilmoittaa luultavasti äänestävänsä, mutta kokemus on osoittanut, että vain varmoiksi äänestäjiksi ilmoittautuvien osuus antaa osviittaa tulevasta äänestysprosentista.

Työttömien, opiskelijoiden ja vähemmän koulutettujen joukossa on keskimääräistä vähemmän varmoja äänestäjiä. Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut, yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimääräistä vakuuttuneempia siitä, että he käyvät äänestämässä.

Vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n kannattajista yli puolet sanoo aikovansa varmasti äänestää. Perussuomalaisten kannattajista tätä mieltä oli vain reilu kolmannes. Kokoomuksen kannattajista lähes puolet ja keskustan kannattajista kaksi viidestä oli varmasti lähdössä äänestämään.

Kyselyn toteutti TNS Gallup, ja siihen kerättiin yli tuhat vastausta marras-joulukuun vaiheessa. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.