Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus voi ottaa käyttöön hätäjarrun koronatilanteen hillitsemiseksi – mitä se tarkoittaisi?

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt hallituksen sote-ministerityöryhmälle, että hallitus päättäisi hätäjarrun käyttöönoton aikataulun ensi viikolla. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi asiasta lauantaina julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hätäjarrun avulla pyrittäisiin hillitsemään koronaepidemian pahenemista. Viime aikoina huolia koronatilanteesta on lisännyt nopeasti leviävä omikronmuunnos.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi perjantaina nostaneensa valmiustasonsa täysvalmiuteen eli korkeimpaan valmiustilaan. Hus arvioi, että koronapotilaiden määrä sairaaloissa voi nousta hyvin voimakkaasti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi lauantaina Helsingin Sanomille ja STT:lle, että sote-ministerityöryhmä valmistelee toimia epidemian hillitsemiseksi.

– Hallituksen ja alueellisten viranomaisten on mahdollista kiristää toimia myös ilman hätäjarrumekanismin käyttöönottoa. Pitäisin tätä ensisijaisena, Marin viestittää erityisavustajansa välityksellä.

– Kovempiakin toimia voidaan ottaa käyttöön, jos se on välttämätöntä.

Ter vahauta: Koronapassin laittamista jäähylle harkittava

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan on harkittava koronapassin laittamista jäähylle tai hyllylle herkästi leviävän omikronmuunnoksen vuoksi. Tervahauta sanoo STT:lle, että koronapassin logiikka ei tällä hetkellä toimi tartuntojen ehkäisemisen ja terveyden suojelun näkökulmasta.

Hän perustelee näkemystään sillä, että aluehallintovirastojen (avi) asettamia rajoituksia esimerkiksi kokoontumistilojen henkilömääristä voi nykyisin ohittaa ottamalla käyttöön koronapassin.

– Maailmalta on näytetty useita tilanteita, joissa rokotetutkin ovat jopa ennakkotestin jälkeen yhteiseen tilaisuuteen osallistuessaan saaneet tartuntoja. Joukossa on siis ollut joku, joka on ennakkotoimista huolimatta ollut omikronin kantaja, Tervahauta sanoo.

Hän mainitsee esimerkkinä tapauksen Norjasta, missä useilla työpaikan pikkujouluihin osallistuneilla todettiin koronatartuntoja.

– Passin turvin tilaisuuksiin pääsee paljon ihmisiä, ja sinne pääsee negatiivisella testituloksella myös rokottamattomia. Heidän osaltaan on suuri riski, kun ei vielä tarkkaan tiedetä omikronin aiheuttaman tautimuodon vaarallisuutta.

Tervahauta nostaa esiin, etteivät avit voi nykyisin rajoittaa tilojen henkilömääriä siten, ettei rajoitusta voisi ohittaa koronapassilla.

– Tällä hetkellä sääntely ei mahdollista muuta kuin että viranomaisten pitäisi laittaa paikka kiinni kokonaan.

Hänen mukaansa koronapassin hyllyttämisessä olisi kyse tartuntojen ehkäisystä ja rokottamattomien suojelusta.

Koronapassin mahdollinen hyllyttäminen nousi lauantaina esiin, kun Tervahauta sanoi Ylen Ykkösaamussa , että omikronin tullessa on todennäköinen tarve laittaa koronapassi joiltakin osin jäähylle tai hyllylle.

– Varmasti joudutaan harkitsemaan, voiko lähiviikkojen aikana koronapassi olla sillä tavalla käytössä ja voimassa kuin se tällä hetkellä on, Tervahauta sanoi Ylelle.

Ei välttämättä kyse on - off-tilanteesta

Koronapassin laittamista jäähylle on Tervahaudan mukaan mietitty THL:ssä. Hän sanoo, että asiasta on keskusteltu myös sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Asian pohdinta on edelleen käynnissä eri osapuolten kesken.

Tervahaudan mukaan kyse ei välttämättä olisi on–off-tilanteesta, jossa ainoa vaihtoehto olisi ottaa passi kokonaan pois käytöstä. Sen sijaan voisi olla myös välimuotoisia toimenpiteitä.

Tervahaudan mukaan pitää ottaa huomioon myös koronapassin muut vaikutukset. Passin vaatiminen on hänen mukaansa vaikuttanut lisäävän ihmisten halua ottaa ensimmäisiä ja toisia rokoteannoksia.

Tervahauta sanoo, ettei ole olemassa mitään aikataulua siihen, milloin koronapassi voitaisiin ottaa pois käytöstä. Hänen mukaansa viranomaiset seuraavat koko ajan tilannetta, muun muassa koronatartuntojen määriä ja sairaalahoidon kuormitusta.

– Missä ja milloin tällainen sitten työkalupakkiin tarvittaisiin, tilannetta arvioidaan koko ajan.

Hallituksen koronapassiehdotus lausuntokierroksella

Hallitus ehdottaa, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös, kun rajoituksia ei ole voimassa. Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeriö perjantaina, jolloin lakiluonnos lähti lausuntokierrokselle. Eduskunta saattaa sen käsittelemiseksi kokoontua poikkeuksellisesti jo tammikuussa.

Esitysluonnoksessa ehdotetaan myös, että tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä tekevät kunnat ja aluehallintovirastot voisivat päätöksellään tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä.

Valtioneuvosto voisi vastaavasti säätää asiasta ravintoloiden osalta.

Tämänhetkisen lainsäädännön perusteella koronapassia voidaan käyttää vain, jos on voimassa viranomaisten määräämiä koronarajoituksia. Koronapassi on vaihtoehtoinen toimi esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskeville rajoituksille.

Hätäjarruratkaisu toisi taas muutoksia

Jos hallitus päättäisi vetää hätäjarrusta, mitä se käytännössä tarkoittaisi? Erilaisia toimia, joista hätäjarrumekanismi voisi koostua, on listattu STM:n muistiossa, joka on päivätty 12. marraskuuta.

Hätäjarru tarkoittaisi siirtymistä takaisin laaja-alaisempien koronatoimien valtakunnalliseen ohjaukseen. Alueelliset epidemiavaiheet, eli perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe, voitaisiin palauttaa koronatoimien kohdentamista varten.

Hallitus voisi asetuksella säätää ajanjaksosta, jolloin tartuntatautilain mukaiset rajoitukset koskisivat yleisötilaisuuksia, tiloja ja toimintaa siten, ettei rajoituksista voisi poiketa vaatimalla koronapassia.

Koulut voisivat siirtyä etäopetukseen, jos se olisi alueellisesti tai paikallisesti välttämätöntä ja oikeasuhtaista.

Myös rajojen terveysturvallisuutta koskevia toimia voitaisiin tehostaa. Tämä edellyttäisi muistion mukaan lakimuutosta.

Viimesijaisena keinona voisivat tulla kyseeseen poikkeusolot.

Milloin hätäjarru otettaisiin käyttöön?

Hätäjarru otettaisiin käyttöön tilanteessa, jossa muilla keinoilla kuten rokotuksilla tai alueellisilla rajoituksilla ei kyetä hallitsemaan riittävästi epidemiatilannetta.

STM:n muistion mukaan hätäjarru olisi otettava käyttöön, jos esimerkiksi sairaala- ja tehohoito uhkaavat ylikuormittua.

Hätäjarrun käyttöönotto edellyttää hallituksen periaatepäätöstä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin hätäjarrun sisältämät toimet voisivat tulla voimaan.

HS:n mukaan hätäjarrua koskeva virkamiesarvio odottaa vielä tietoja alueiden tilanteesta viikonloppuna. Hallitus käsittelee koronatilannetta neuvotteluissaan tiistaina.