Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum ja Helen rakentavat tuulivoimaa länsirannikolle – uusia tuulivoimaloita nousee 56

Fortum kertoo käynnistävänsä yhdessä Helsingin energiayhtiön Helenin kanssa hankkeen tuulivoimapuistojen rakentamiseksi Närpiöön ja Kristiinankaupunkiin Pohjanmaalle. Tarkoitus on rakentaa 56 tuulivoimalaa, joiden yhteisteho on 380 megawattia.

– Tämä on tärkeä askel pohjoismaisen tuulistrategiamme toteuttamisessa, ja aiomme jatkaa päästöttömän sähköntuotantomme kasvattamista pitkän kokemuksemme ja asiantuntijuutemme pohjalta, kertoo Fortumin Generation-yksikön johtaja Simon-Erik Ollus tiedotteessa.

Fortum tiedotti joulukuussa 2020, että maatuuli- ja aurinkovoimatuotanto on yksi Fortumin ja saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kolmesta strategisesta yhteistyöalueesta.

Fortumille tuulivoimahanke on ensimmäinen, mutta Helen toimii jo alalla. Helen on kertonut aikaistavansa luopumista hiilivoimasta.

– On hienoa olla mukana sijoittamassa jälleen yhteen tuulipuistoprojektiin Suomessa. Investointi kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon. Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030, sanoo Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

Rakentaminen alkaa jo tammikuussa

Tuulivoimapuiston rakentamisen on määrä alkaa jo tammikuussa 2022. Tuulivoimaloiden arvioidaan tulevan käyttöön viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Investoinnin koko on noin 360 miljoonaa euroa. Fortumin osuus hankkeesta on 60 prosenttia ja Helenin 40 prosenttia.

Fortum ja Helen ovat myös allekirjoittaneet pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen, jonka mukaan Helen sitoutuu ostamaan noin puolet tuulivoimaloiden sähköntuotannosta.

Fortumin ja Uniperin tavoitteena on rakentaa 1,5–2 gigawattia uutta kapasiteettia houkuttelevimmille Euroopan markkinoille vuoteen 2025 mennessä.

Rakenteilla tai suunnitteilla yli 4 000 tuulivoimalaa

Suomessa oli Suomen Tuulivoimayhdistyksen viimeisimmän, tammikuussa tehdyn kartoituksen mukaan rakenteilla tai suunniteltavana yli 4 000 tuulivoimalaa. Niiden yhteenlaskettu teho on yli 21 000 megawattia.

Viime tammikuun jälkeen on julkistettu lukuisia uusia hankkeita.