Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Pakkanen jatkuu, Egeanmerellä kolme veneturmaa, James Webb -teleskooppi laukaistaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Joulupäivänä on luvassa pakkasta kautta maan

Joulupäivän sää on talvinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Kaikkialla Suomessa on pakkasta ja kohtalainen tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Maan länsiosissa voi sataa lunta joitain senttimetrejä. Pakkaslunta voi sataa ainakin Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sekä Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Samoihin maakuntiin ja Pohjanmaalle on luvattu huonoa ajokeliä.

Pilvisyys on vaihtelevaa. Aurinko voi kuultaa pakkaspilven läpi ja esimerkiksi Pohjois-Karjalassa pilvipeite voi rakoilla.

Taideterapian käyttö yleistyy

Taideterapian käyttö on yleistynyt Suomessa jo pitkään. Tästä huolimatta monet syyt jarruttavat yhä sen laajempaa käyttöönottoa, Jyväskylän yliopistosta kerrotaan. Yliopiston musiikkiterapian professorin mukaan taideterapian käyttö kasvaisi huomattavasti, jos se saataisiin Suomessa tasaveroiseksi muiden hyväksyttyjen hoitomuotojen kanssa.

Suomessa taideterapiaa käytetään etenkin psyykkisen oireilun hoitoon.

Taideterapiaa on olemassa useita suuntauksia, mutta Kela korvaa tietyin kriteerein vain musiikki- ja kuvataideterapiaa.

Kelan korvauskriteerien takia taideterapiaa saavat erityisesti lapset ja nuoret.

Kreikan vesillä on sattunut kolme veneturmaa yhtä monen päivän aikana - turmissa kuollut ainakin toistakymmentä ihmistä

Kreikassa Egeanmerellä on kuollut ainakin kolme ihmistä siirtolaisia kuljettaneen veneen upottua, kertoo Kreikan rannikkovartiosto. Tieto veneen uppoamisesta tuli perjantaina vain tunteja edellisen veneturman jälkeen.

Rannikkovartiosto kertoo pelastaneensa Paroksen saaren lähistöltä 57 ihmistä. Rannikkovartiosto löysi onnettomuuden jäljiltä kolme kuollutta ihmistä.

Perjantainen haaksirikko oli alueella jo kolmas veneturma yhtä monen päivän sisällä. Turmissa on kuollut yhteensä ainakin 17 ihmistä, mutta kymmenien pelätään olevan edelleen kateissa.

Kreikan vesillä on ollut viime aikoina poikkeuksellisen paljon ihmissalakuljetusta. (Lähde: AFP)

Huippukallis James Webb -teleskooppi laukaistaan avaruuteen

Yli kahdeksan miljardia euroa maksanut James Webb -avaruusteleskooppi laukaistaan tänään avaruuteen. Teleskooppi on pääasiassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan rakentama, mutta projektiin on osallistunut myös Euroopan avaruusjärjestö Esa, joka vastaa laukaisusta.

Teleskooppi laukaistaan avaruuteen Ariane 5 -kantoraketin mukana Ranskan Guayanasta puoli kolmelta iltapäivällä Suomen aikaa. Teleskooppi matkaa noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta.

Teknologisesti edistyksellisen James Webbin on tarkoitus toimia jo 31 vuotta sitten avaruuteen laukaistun Hubble-teleskoopin seuraajana. Teleskoopin odotetaan keräävän uutta tietoa muun muassa maailmankaikkeuden alkuajoista.

Paavi piti jouluaattoillan messun edellisvuotta suuremmassa seremoniassa

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus on pitänyt perinteisen jouluaattoillan messun noin 2 000 kuulijalle Vatikaanin Pietarinkirkossa. Asiasta kertoivat muun muassa uutistoimistot AP ja AFP.

Roomalaiskatolisen kirkon sydämessä pidetty seremonia oli huomattavasti suurempi kuin viime vuonna tiukempien koronarajoitusten aikaan. Yleisöä oli silti vain murto-osa tavanomaisesta.

Perinteisesti keskiyöllä pidetty messu alkoi viime vuoden tapaan jo alkuillasta.

Puheessaan paavi muun muassa vetosi koronapandemiassa kärsineiden köyhien puolesta.

Monen muun maan tapaan Italia painii nopeasti lisääntyvien tartuntamäärien kanssa omikronmuunnoksen levitessä.

Etuajassa joulunviettoon lähtenyt NHL myöhäistää kaukaloihin paluuta päivällä

Etuajassa joulunviettoon lähtenyt koronan kurittama jääkiekon ammattilaisliiga NHL jatkaa kautta päivää suunniteltua myöhemmin, kertoo NHL.com-sivusto.

Sivuston mukaan joulutauolta paluuta lykätään, jotta liiga ehtii analysoida koronatestituloksia ja arvioida pelivalmiutta.

Kauden oli määrä jatkua jo maanantaina kaikkiaan 14 ottelulla. Nämä mittelöt on nyt kuitenkin siirretty ja liigan on määrä palata kaukaloihin tiistaina. Ensimmäiset joulun jälkeiset ottelut pelataan näillä näkymin siis Suomen aikaa varhain keskiviikkona.

Joukkueet voivat kuitenkin palata joulupatojen äärestä harjoitusten pariin jo sunnuntaina.