Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolan presidentti torppasi kritisoidun medialain voimaantulon

Puolan presidentti Andrzej Duda on käyttänyt veto-oikeuttaan ja estänyt parlamentin aiemmin hyväksymän median omistusoikeutta koskevan lain voimaantulon.

Lain vastustajien mukaan laki olisi hiljentänyt yhdysvaltalaisomistuksessa olevan TVN24-uutiskanavan.

– Kieltäydyn allekirjoittamasta tv:tä ja radiota koskevaa lainmuutosta ja lähetän sen takaisin parlamenttiin uudelleen käsittelyä varten. Tämä tarkoittaa, että käytän veto-oikeutta, Duda sanoi.

Presidentti ilmoitti päätöksestään televisioidussa lausunnossa. EU ja Yhdysvallat olivat arvostelleet voimakkaasti lakia.

Jos parlamentin aiemmin tässä kuussa hyväksymä laki olisi tullut voimaan, se olisi estänyt Euroopan talousalueen ulkopuolisilta yhtiöiltä osake-enemmistön puolalaisissa mediayhtiöissä.

Maata hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen mukaan laki suojaisi puolalaismediaa Venäjän kaltaisilta vihamielisiltä toimijoilta. Duda sanoi olevansa samaa mieltä tästä periaatteesta, mutta että sitä ei pitäisi soveltaa olemassa oleviin sopimuksiin.

Yhdysvaltain asiainhoitaja Varsovassa Bix Aliu kiitti Dudaa "tämän johtajuudesta ja sitoutumisesta yleisiin demokraattisiin arvoihin sekä investointi-ilmapiirin suojelemisesta Puolassa".

– Liittolaiset ovat vahvempia yhdessä, hän sanoi.