Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla ennakoi karua arkitodellisuutta aluevaltuustoihin vaalipuheisiin verrattuna

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ennakoi tuoreessa ensi vuoden ilmiöitä luotaavassa muistiossaan, että uusien aluevaltuustojen arjen päätäntä tulee vaalipuheiden rinnalla näyttämään karulta tiukkojen talousraamien vuoksi.

– Poliittinen puhe parempien palveluiden puolesta vaalikentillä muuttuukin nopeasti arkitodellisuudeksi aluevaltuustoissa, kun käsitetään, kuinka ahtaissa rahoitusraameissa ja olemassa olevien instituutioiden rahoituspaineessa päätöksenteko tapahtuu. Poliitikot joutuvat nyt myös ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa on yhtä aikaa otettava kantaa oman kunnan, oman hyvinvointialueen ja valtiontalouden osittain ristiriidassa oleviin etuihin, tutkijat kirjoittavat.

Aluevaltuustojen edustajat valitaan ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa sunnuntaina 23. tammikuuta.

Julkisen puolen palkkaneuvotteluista voi tulla hankalat

Etla ennakoi myös julkisen puolen palkkaneuvotteluista mahdollisesti vaikeita erityisesti soten suhteen.

– Ne voivat vielä muodostua hankaliksi, ja poliitikkojen voi olla vaikea olla puuttumatta niihin. Lupaus rahoittaa valtion tuella korkeampia koronapalkkoja on ennakkotapaus tästä, tutkijat kirjoittavat.

Etlan mukaan sote-uudistuksen päätökset liittyvät rahoituksen ja päätösvallan osittaiseen uusjakoon. Uudistuksen terveydenhuollollinen sisältö ja merkitys on käytännössä kokonaan auki. Huolta herättävät niin koronapandemiaa edeltävä terveydenhuollon kehitys kuin koronaviruspandemian aiheuttamat lisävaikeudetkin.

– Omikronvariantti tuo lisää päänvaivaa niin keskuspankkiireille kuin talouspolitiikan tekijöillekin. On todennäköistä, että variantti aiheuttaa muun muassa satamien sulkemisia Kiinassa, mikä lisää tarjontaketjujen ongelmia.

Omikronmuunnoksen ennakoidaan kiihdyttävän inflaatiota, josta tulee Etlan mukaan vuoden 2022 suuri talouspolitiikan teema. Inflaatiota kiihdyttävät Etlan mukaan kysynnän elpyminen, elvytyspaketit ja vihreä siirtymä. Vuoden 2022 näkymiä ennakoivan muistion kirjoittajina oli kymmenen Etlan tutkijaa.