Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolella työnantajayrityksistä pula osaavasta työvoimasta – monelle yritykselle kasvun este

Jopa 63 prosentilla työnantajayrityksistä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa, selviää Suomen yrittäjien tuoreesta Yrittäjägallupista. Yli kymmenen hengen yrityksistä peräti 80 prosenttia kertoo vaikeuksista osaavan työvoiman saatavuudesta.

Suomen yrittäjien mukaan työvoiman saatavuus on monelle yritykselle kasvun este ja mittava ongelma. Työvoimavaje on merkittävin teollisuudessa ja rakentamisessa. Yrittäjägallupissa 29 prosentti kaikista yrityksistä ilmoittaa, että työvoimapula on ollut yrityksen kasvun este.

Yrittäjille mieluisimmat keinot yrityksille työvoimapulan helpottamiseksi sääntelyn osalta olisivat palkan sivukulujen alentaminen, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja määräaikaisten työsopimusten helpottaminen.

Yrittäjiltä kysyttiin myös yrityksien omia toimia työvoimapulan ratkaisemiseksi. Tärkeimmiksi nostetaan harjoittelupaikkojen tarjoaminen, yhteistyön lisääminen oppilaitosten kanssa sekä vuokratyövoiman käyttäminen.

Oppilaitosyhteistyö korostuu erityisesti yli 10 hengen yrityksissä.

– On selvää, että yritysten on itse tehtävä enemmän, kun hallitus tekee vähemmän. Tutkimus osoittaa oppilaitosyhteistyön arvon. Myös vuokratyötyövoima, johtamisen sekä brändin kehittäminen ja kannustava palkkaus ovat tärkeitä keinoja, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa työvoiman saatavuutta Suomen yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.