Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | HS: Lähes kaikki puolueet kannattavat kotihoidon lisäämistä vanhustenhuollossa vaalikoneessa, FDA: Antigeenitestit saattavat tunnistaa koronaviruksen omikronmuunnosta heikommin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS: Lähes kaikki puolueet kannattavat kotihoidon lisäämistä vanhustenhuollossa vaalikoneessa

Helsingin Sanomien aluevaalikoneessa annettujen vastausten perusteella lähes kaikki puolueet kannattavat kotihoidon lisäämistä vanhustenhuollossa.

Vaalikoneessa esitettiin väite, että vanhusten hoivassa pitäisi siirtää painopistettä edelleen kotihoidon puolelle. Ehdokkaiden vastausten keskiarvot laskemalla kaikki eduskuntapuolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kallistuivat kotihoidon lisäämisen puolelle.

HS:n mukaan vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet ovat väitteestä osittain samaa mieltä ja asemoituvat hyvin lähelle toisiaan.

90 vuotta sitten Suomessa äänestettiin kieltolain kumoamisesta

90 vuotta sitten Suomessa äänestettiin alkoholin kieltolain kumoamisesta. 29.–30. joulukuuta vuonna 1931 pidetyssä kansanäänestyksessä yli 70 prosenttia äänestäneistä kannatti lain kumoamista.

Äänioikeuttaan käytti koko maassa kuitenkin vain noin 44 prosenttia äänioikeutetuista, kertovat vaalitilastot.

Kieltolaki oli voimassa vuodesta 1919 vuoteen 1932 saakka. Laki kielsi kaiken alkoholin myymisen, valmistamisen ja nauttimisen muussa kuin lääkinnällisessä, teknisessä tai tieteellisessä tarkoituksessa. Kieltolakia rikottiin laajasti.

Häkäkuolemat ovat vähentyneet Suomessa

Häkäkuolemien määrät vaihtelevat Suomessa vuosittain, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat vähentyneet selvästi. Esimerkiksi viime vuonna häkä aiheutti 50 kuolemaa ja 20 vuotta aiemmin yli 130 kuolemaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan.

Pelastuslaitokset tekevät paljon turvallisuusvalistusta ja tuovat esille häkävaroittimien tarpeellisuutta. Pelastusopiston arvion mukaan ihmisten tietoisuus paloturvallisuusasioista ja siten myös häkäriskeistä onkin parantunut.

Häälle altistuminen pienempinä pitoisuuksina saattaa aiheuttaa esimerkiksi sekavaa oloa, pahoinvointia tai päänsärkyä. Tulisijan savupellin saa sulkea vasta, kun hiillos on täysin sammunut ja tummunut.

Lumisateet heikentävät ajokeliä maan länsiosissa ja Etelä- ja Keski-Lapissa

Lumisateet heikentävät tänään ajokeliä maan länsiosissa ja Etelä- ja Keski-Lapissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan maan länsiosassa ja Etelä- ja Keski-Lapissa lumisadekertymät voivat olla 2–6 senttimetriä. Joukossa voi olla myös jäätävää tihkusadetta

Tänään sää lauhtuu koko maassa. Lounais-Suomen saaristossa lämpötilat ovat plussan puolella ja sade tulee räntänä tai vetenä.

Pelastakaa Lapset vahvistanut kahden työntekijänsä kuolleen Myanmarin joukkosurmassa

Kansainvälinen lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset vahvisti tiistaina, että kaksi järjestön työntekijää surmattiin jouluaaton joukkosurmassa Myanmarissa.

Myanmarin itäisessä Kayahin osavaltiossa löydettiin yli 30 ihmisen palaneet ruumiit maantiellä olleista autoista.

Aiemmin Pelastakaa Lapset kertoi kahden kadonneen työntekijänsä joutuneen osallisiksi tapahtumiin.

Myanmar on ollut kaaoksen tilassa helmikuun sotilasvallankaappauksesta lähtien, jonka jälkeen turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli 1 300 ihmistä. (Lähde: AFP)

Putin ja Lukashenka tapaavat tänään Pietarissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka tapaavat tänään Pietarissa.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi viime viikolla, että Putin ja Lukashenka tapaisivat myös eilen tiistaina Itsenäisten valtioiden yhteisön (CIS) epävirallisessa kokouksessa. Yhteisön muodostavat entiset neuvostotasavallat.

Rajanaapurit Venäjä ja Valko-Venäjä ovat viime aikoina lähentyneet entisestään samalla, kun molempien välit muihin maihin ovat kiristyneet.

Antigeenitestit saattavat tunnistaa koronaviruksen omikronmuunnosta heikommin, arvioi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto

Kotitesteinäkin yleiset antigeenitestit saattavat havaita heikommin koronaviruksen omikronmuunnosta, kertoo Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA).

FDA:n mukaan alustava data osoittaa antigeenitestien kyllä tunnistavan omikronmuunnosta, mutta kyky havaita luotettavasti kaikki positiiviset näytteet saattaa olla heikentynyt.

FDA suosittelee jatkossakin testien käyttöä. Antigeenitestin negatiivisen tuloksen jälkeen on FDA:n mukaan kuitenkin syytä hakeutua PCR-testiin, mikäli henkilöllä ilmenee esimerkiksi koronavirusinfektion oireita.

Tour de Ski -kiertue tarjoaa ennakkoon kiinnostavimmat suomalaismatkat

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue tarjoaa tänään kilpailumatkat, jotka ovat ainakin etukäteen ajateltuina suomalaisten vahvimmat valtit kuuden kilpailun rupeamassa. Perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisat ovat tuoneet tällä kaudella jo yhden suomalaisvoiton, sillä Iivo Niskanen oli ykkönen maailmancup-kauden avausviikonloppuna Kuusamossa marraskuussa.

Sveitsin Lenzerheidessa naiset hiihtävät tänään 10 kilometriä kello 14.30 alkaen. Miesten matkana on 15 kilometriä, ja kilpailu alkaa kello 16.05 Suomen aikaa.

Kuuden kilpailun kiertue päättyy 4. tammikuuta Italian Val di Fiemmessä.

Liverpool taipui vierastappioon Leicesterille

Jalkallon Englannin Valioliigassa tiistain myöhäispelissä sarjakakkonen Liverpool taipui 0–1-vierastappioon Leicesterille, kun Ademola Lookman käytti Leicesterin ainoan maalia kohti suuntautuneen laukauksen tehokkaasti. Osuma tuli 59. minuutilla. Avauspuoliajalla Liverpool-tähti Mohamed Salah epäonnistui rangaistuspotkussa.

Liverpoolille tappio oli liigakauden toinen, ja eroa sillä kärkijoukkue Manchester Cityyn on kuusi pistettä sarjan ollessa nyt puolivälissä. Chelsea on tasapisteissä Liverpoolin kanssa.

Aiemmin tiistaina Suomen maajoukkuehyökkääjän Teemu Pukin edustaman Norwichin surkea syksykausi sai karun päätöksen, kun Crystal Palace höykytti vieraansa 3–0. Pukki ei pelannut.

Veini Vehviläinen lähellä SHL-liigan ennätystä

Brynäsin ja sen suomalaismaalivahti Veini Vehviläisen loisto-otteet Ruotsin jääkiekkoliigassa SHL:ssä jatkuivat, kun joukkue kaatoi vierasjäällä Örebron 4–0. Vehviläiselle nollapeli oli jo kolmas peräkkäinen ja hän on jo lähellä SHL:n ennätystä maalin puhtaana pitämisessä.

Vehviläisen nollaputki on 190 minuutin ja 13 sekunnin mittainen. SHL:n ennätys on 204 minuuttia ja 47 sekuntia.

Vehviläinen päästi kaksi maalia Färjestadia vastaan 9. joulukuuta, mutta sitä ennen tilille tuli nollapeli Djurgårdenia vastaan. Eli Vehviläisellä on neljä nollapeliä viidessä viime ottelussa.

SHL-ennätys on haussa torstaina, kun Brynäs kohtaa kotonaan Färjestadin. (Lähde: TT)

Sami Niku auttoi Canadiensit tiukasti taisteltuun 4-3-voittoon Tampa Baysta

Jääkiekon NHL:ssä nähtiin keskiviikon vastaisena aamuyönä Suomen aikaa tiukka kamppailu, kun Montreal Canadiens otti vierasvoiton 4–3 Tampa Bay Lightningistä.

Joukkuetta avitti voittoon suomalaispuolustaja Sami Niku, joka sai yhden tehopisteen avitettuaan Rafael Harvey-Pinardia tekemään maalinsa toisen erän alussa. Joukkuetoveri Jesse Ylönen jäi pisteittä. Poissa jäiltä olivat Montrealin suomalaismiehityksen Joel Armia ja Artturi Lehkonen.

Ottelu ratkesi vasta kolmannen erän lopputuoksinoissa, kun Kale Clague tasoitti alakynnessä olleet Canadiensit ja David Savard nosti joukkueen johtoon.