Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Martti Ahtisaarella todettu uusi koronavirustartunta – sairaalahoidossa olevan Ahtisaaren kerrotaan voivan olosuhteisiin nähden hyvin

Presidentti Martti Ahtisaarella on todettu uusi koronavirustartunta, kertoi tasavallan presidentin kanslia tiedotteessa keskiviikkona. Ahtisaaren kerrottiin voivan olosuhteisiin nähden hyvin, mutta olevan sairaalahoidossa. Ahtisaari on 84-vuotias. Tartunta varmistui keskiviikkona.

Ahtisaaren perustaman rauhanvälittäjän CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin viestintäpäällikkö Antti Ämmälä kertoi keskiviikkona Ilta-Sanomille , että tiedossa ei ole, mistä Ahtisaari on saanut koronatartunnan. Ahtisaari asuu viestintäpäällikön mukaan osittain kotona ja osittain hoivakodissa Alzheimerin taudin vuoksi.

Ahtisaari sairasti koronan myös maaliskuussa 2020. Tuolloin myös hänen puolisollaan Eeva Ahtisaarella todettiin koronavirustartunta joitakin päiviä ennen kuin presidentti Ahtisaaren tartunta todettiin. Eeva Ahtisaaren tartunnan arvioitiin tulleen Musiikkitalossa järjestetystä naistenpäivän juhlakonsertista.

Luopunut julkisesta toiminnasta

Presidentti Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia ja on sen johdosta luopunut kaikesta julkisesta toiminnasta. Asiasta kertoi tasavallan presidentin kanslia syyskuussa.

Presidentti Ahtisaari syntyi Viipurissa vuonna 1937. Hän oli presidenttinä yhden kauden, vuosina 1994–2000, voitettuaan presidentinvaalien toisella kierroksella RKP:n Elisabeth Rehnin.

Hän oli sitä ennen noussut kansan suosikkina SDP:n presidenttiehdokkaaksi ohi Kalevi Sorsan keräten SDP:n esivaaleissa yli 60 prosenttia äänistä.

Virkakautensa jälkeen hän toimi useissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä ja jatkoi siten YK:n palveluksessa tekemäänsä työtä. Ansioistaan Namibian, Kosovon ja Acehin rauhanteossa hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Hän perusti vuonna 2000 Crisis Management Initiativen, josta on kehittynyt kansainvälisesti tunnettu rauhanvälitysjärjestö. CMI vaihtoi toukokuussa nimeään ja on tätä nykyä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

Ahtisaari luopui vuonna 2017 CMI:n hallituksen puheenjohtajuudesta, jolloin tehtävä siirtyi Alexander Stubbille.