Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ydinjäteyhtiö Posiva jätti käyttölupahakemuksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle – käytetty ydinpolttoaine haudataan kuparikapseleissa noin 430 metrin syvyyteen

Ydinjäteyhtiö Posiva on jättänyt käyttölupahakemuksen käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle Eurajoen Olkiluodossa. Posiva hakee käyttölupaa Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitosyksikön käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseksi.

Käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan noin 430 metrin syvyyteen Eurajoen peruskallioon louhittuun onkaloon. Onkaloon on suunniteltu mahtuvaksi Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden reaktorin koko käyttöikänä syntyvä ydinjäte, eli noin 6 500 tonnia uraania.

Yhtiölle on jo aiemmin myönnetty kaksi periaatepäätöstä ja rakentamislupa. Käyttölupaa haetaan vuoden 2024 maaliskuusta vuoden 2070 loppuun saakka. Hakemuksen mukaan tuona aikana sijoitetaan valtaosa käytetystä ydinpolttoaineesta kuparikapseleissa maan poveen.

Kapselointi- ja loppusijoituslaitosta on suunniteltu käytettävän noin sata vuotta, kunnes kaikki käytetty ydinpolttoaine on loppusijoitettu.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) käsittelee käyttöluvan ja vie sen valtioneuvostolle hyväksyttäväksi. Säteilyturvakeskus (STUK) laatii turvallisuusarvion ja valvoo ydinlaitoksen rakentamista ja käyttöönottoa.

Ministeriö järjestää lupahakemuksesta myöhemmin myös julkisen kuulemisen. Se pyytää lausuntoja viranomaisilta, yhteisöiltä ja vaikutusalueen kunnilta sekä varaa kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden lausuntojen ja mielipiteiden esittämiseen.

Valmistauduttu yli 40 vuotta

Posiva on valmistautunut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen yli 40 vuoden ajan. Toimitusjohtaja Janne Mokka luonnehtii käyttölupahakemuksen jättämistä merkittäväksi askeleeksi ydinenergia-alalle.

– Voimme kaikki olla ylpeitä siitä, että ydinenergian käytön eri osapuolet Suomessa ovat toimineet pitkäjänteisesti ja vastuullisesti, ja Posivalla on siten edellytykset aloittaa käytetyn polttoaineen turvalliseksi osoitettu loppusijoitus ensimmäisenä maailmassa täällä Olkiluodossa, Mokka sanoo tiedotteessa.