Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kazakstan pyysi Venäjältä ja muilta entisiltä neuvostotasavalloilta sotilaallista apua levottomuuksien tukahduttamiseksi – maiden järjestö lähettää rauhanturvajoukkoja

Keski-Aasian Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev on pyytänyt sotilaallista apua entisistä neuvostotasavalloista koostuvan Itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn jäsenvaltioiden perustamalta kollektiiviselta turvallisuusjärjestöltä maan levottomuuksien tukahduttamiseksi.

Venäjän johtaman turvallisuusjärjestön puheenjohtaja sanoo järjestön lähettävän Kazakstanille sotilasapua. Puheenjohtajan mukaan maahan lähetetään rauhanturvajoukkoja.

Sotilasliiton jäseniä ovat muun muassa Venäjä, Valko-Venäjä ja Armenia.

Tokajev kertoo Kazakstanin valtiontelevisiossa vedonneensa sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi. Presidentin mukaan maan laajamittaisia levottomuuksia johtavat terroristijengit, jotka ovat saaneet koulutusta ulkomailla.

Energian hinnan nousun takia alkaneet mielenosoitukset ovat paisuneet laajamittaisiksi levottomuuksiksi, ja Kazakstaniin julistettiin aiemmin keskiviikkona kansallinen poikkeustila. Presidentti Tokajev hyväksyi keskiviikkona myös maan hallituksen eron.

Aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty jo julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Kansallisen poikkeustilan on määrä olla voimassa tammikuun 19. päivään saakka. Valtiontelevision mukaan määräys rajoittaa liikkumisenvapautta sekä muun muassa julkista liikennettä.

Maahan tulee myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään.

Mielenosoittajat tunkeutuneet hallintorakennuksiin

Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä on päätynyt keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan. Tilanteesta maan sisällä on vaikea saada tarkkaa kuvaa, sillä muun muassa internetyhteyksien kerrotaan olevan poikki.

Lentokentän valtaamisesta on liikkunut tietoja myös Twitterissä. Asiasta on tviitannut muun muassa Almatyssa työskentelevä Economist-lehden toimittaja Joanna Lillis, jonka mukaan tilanne lentokentällä on sekava, mutta kentän on nähtävästi ottanut haltuunsa 45 mielenosoittajan joukko. Lillis uudelleentviittasi paikallisen uutissivuston Vlastin tviitin , jonka mukaan henkilökunta on poistunut kentältä ja matkustajat on evakuoitu.

Tassin kirjeenvaihtaja puolestaan kertoi aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa.

Mielenosoittajilla kerrottiin olleen muun muassa kivääreitä ja kranaatteja. Virka-asunnon puolestaan sanottiin olevan savun ympäröimä ja läheiset talot olivat liekeissä. Lainvalvontaviranomaiset jättivät uutistoimiston mukaan rakennuksen ampumavälikohtauksen jälkeen.

Protestoijien aseistuksesta on liikkunut kuitenkin eriäviä tietoja, ja esimerkiksi qatarilaismedia al-Jazeera kertoi aiemmin mielenosoittajien tunkeutuneen Almatyn pormestarin toimistoon nuijin ja metalliputkin varustautuneena.

Ainakin kahdeksan poliisia ja sotilasta kuollut

Levottomuuksissa on paikallismedian mukaan kuollut yhteensä ainakin kahdeksan poliisia ja sotilasta. Asiasta on medioiden mukaan kertonut maan sisäministeriö.

Sisäministeriö on lisäksi raportoinut, että yhteensä yli 300 poliisia ja sotilasta on loukkaantunut.

Presidentti Tokajev on vakuuttanut vastauksensa levottomuuksiin olevan kova ja vakuutti kansalaisille, ettei aio jättää virkaansa. Hän painotti olevansa presidenttinä vastuussa kansalaisten turvallisuuden ja rauhan suojelemisesta. Hän kommentoi tilannetta venäjäksi paikallisessa televisiossa.

Venäjä kehottaa kazakstanilaisia vuoropuheluun

YK ja EU ovat kehottaneet viranomaisia ja mielenosoittajia osoittamaan itsehillintää. Yhdysvallat puolestaan esitti vastaavan pyynnön kazakstanilaisviranomaisille. Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki sanoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain mukaan mielenosoittajilla tulisi olla oikeus ilmaista itseään rauhanomaisesti.

Lisäksi Psaki kiisti väitteet siitä, että Yhdysvallat olisi jotenkin mielenosoitusten taustalla ja kuvaili niitä hulluiksi venäläisväitteiksi.

– (Väitteet ovat) täysin vääriä ja selvästi osa Venäjän tavanomaista disinformaatiostrategiaa, Psaki sanoi.

Venäjän ulkoministeriö on puolestaan kehottanut ihmisiä Kazakstanissa rauhanomaiseen ratkaisuun vuoropuhelun kautta. Ministeriön tiedotteessa todettiin Venäjän tukevan ongelmien ratkaisemista lakien puitteissa, ei niitä rikkomalla ja kaduilla mellakoimalla.

Ulkoministeriö kertoi seuraavansa tarkkaan tilanteen kehittymistä veljellisessä naapurimaassa, joka on Venäjän strateginen kumppani.

– Toivomme tilanteen normalisoituvan mahdollisimman pian, Venäjän ulkoministeriö totesi keskiviikkona.

---

Lähteenä myös AFP