Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa kolme valkoista miestä sai elinkautisen vankeustuomion mustan lenkkeilijän murhasta

Yhdysvalloissa kolmelle valkoiselle miehelle luettiin perjantaina elinkautinen vankeustuomio mustan lenkkeilijän murhasta. Lenkillä ollut 25-vuotias Ahmaud Arbery ammuttiin Brunswickin kaupungissa Georgian osavaltiossa helmikuussa 2020.

Tuomituista 66-vuotiaalla isällä ja hänen 35-vuotiaalla pojallaan ei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen. Sen sijaan niin ikään elinkautisen vankeustuomion saaneella 53-vuotiaalla miehellä on mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vapauteen, koska hän oli muun muassa tehnyt yhteistyötä tutkijoiden kanssa.

Tuomioistuin totesi marraskuussa miesten syyllistyneen Arberyn murhaan. Valkoinen mieskolmikko ajoi takaa Arberya, ja lopulta nuorin mies ampui Arberyn tappelun aikana.

Syytetyt väittivät toimineensa itsepuolustukseksi yrittäessään kansalaispidätystä. He epäilivät Arberya murtovarkaaksi. Syyttäjien mukaan teon vaikuttimena oli ihonväri.

Kolmikon katsottiin syyllistyneen muun muassa murhaan, törkeään pahoinpitelyyn ja laittomaan vangitsemiseen.

Oikeudenkäynti herätti alussa kohua, koska yli kaksi viikkoa kestäneen valamiesten valintaprosessin jälkeen 12 jäsentä käsittävään valamiehistöön päätyi vain yksi musta henkilö.

---

Lähteenä myös BBC .