Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Veikkaus on keskittänyt peliautomaattinsa edelleen huono-osaisille asuinalueille – tutkijat tyrmäävät peliyhtiön omat perustelut

Veikkauksen rahapeliautomaatteja on sijoiteltu eniten sosiaalisesti ja taloudellisesti haavoittuvimmille alueille. Asia käy ilmi Iltalehden selvityksestä.

Vaikka Veikkaus on lähes puolittanut julkisiin tiloihin sijoitettujen pelikoneidensa määrän vuodesta 2019, Iltalehden mukaan pelipaikkojen määrä on vähentynyt vain alle neljänneksellä. Peliautomaattien määrää on ensisijaisesti vähennetty paikoista, joissa niitä on ollut useampia.

Iltalehden selvityksessä Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan yliopistonlehtori, dosentti Arho Toikka analysoi Veikkaukselta saadun ajantasaisen tilaston yleisillä paikoilla sijaitsevista pelikoneista.

Analyysin mukaan Veikkaus on keskittänyt peliautomaatit alueille, joilla huono-osaisuus korostuu mitattiinpa sitä tulotasolla, työttömyydellä tai koulutustasolla. Automaattien sijoitteluprofiili on säilynyt käytännössä ennallaan verrattuna siihen, kun Toikka analysoi sijoittumista edellisen kerran vuonna 2018.

Veikkauksen mukaan automaattien vähennykset ovat keskittyneet sinne, missä kysyntä ja automaattimäärä on ollut suurinta. Yhtiö kertoo, että automaattien sijoittelua ohjaavat ”vastuullisuus, tasavertaisuuden periaate, asiakasvirrat ja liiketaloudelliset perusteet”.

Iltalehden haastattelemat tutkijat tyrmäävät Veikkauksen perustelut.

– Veikkaus tietää, että automaatteja on enemmän haavoittuvilla asuinalueilla, mutta tätä tietoa ei olla huomioitu automaattien sijoittelussa lainkaan. Ne sijoitellaan edelleenkin liiketaloudellisilla periaatteilla. Se, että automaatteja on eniten sosioekonomisesti haavoittuvaisilla alueilla, ei ole mitenkään kestävää toimintaa valtion rahapeliyhtiöltä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Jani Selin sanoo Iltalehdelle.

Selinin mukaan tutkimukset osoittavat, että pelikoneet tuottavat parhaiten huono-osaisilla asuinalueilla.

Veikkauksen vuosiraportin mukaan vuonna 2019 hajasijoitettuihin pelikoneisiin hävittiin yhteensä yli 1,5 miljoonaa euroa vuoden jokaisena päivänä.