Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Italialainen Sassoli oli kuollessaan 65-vuotias.

Tiedottaja Roberto Cuillo kertoi Sassolin kuolleen tiistaina alkuyöstä Italian Avianossa, jossa tämä oli ollut hoidettavana syöpäsairaala CRO:ssa.

Maanantaina oli kerrottu julkisuuteen, että Sassoli oli ollut sairaalahoidossa Italiassa tapaninpäivästä lähtien ja kaikki hänen viralliset työmenonsa oli peruttu tämän vuoksi. Sassolin kerrottiin kärsivän vakavasta komplikaatiosta, joka liittyy immuunijärjestelmän toimintahäiriöön.

Puhemies joutui sairaalaan myös viime syyskuussa. Tuolloin häntä hoidettiin useita viikkoja keuhkokuumeen vuoksi.

EU-parlamentin täysistunnossa ensi viikolla on määrä pitää puhemiesvaali, sillä viisivuotinen EU-vaalikausi on edennyt puoliväliinsä.

Vaalikauden alussa poliittiset ryhmät sopivat, että puhemiehen tehtävä siirtyisi 2,5 vuoden jälkeen sosiaalidemokraattien ryhmältä keskustaoikeistolaiselle EPP-ryhmälle.

Puhemiehistö valitaan kuitenkin äänestyksellä täysistunnossa. EPP:n ehdokas uudeksi puhemieheksi on maltalainen Roberta Metsola.

"Eurooppa on menettänyt johtajan"

Cuillon tviitin jakanut Metsola kertoi sydämensä särkyneen.

– Eurooppa on menettänyt johtajan, minä olen menettänyt ystävän, demokratia on menettänyt esitaistelijan, Metsola kirjoitti Twitterissä .

– David Sassoli omisti elämänsä tehdäkseen maailmasta paremman, oikeudenmukaisemman paikan, hän jatkoi.

Tiistaina moni muukin eurooppalainen poliitikko on esittänyt surunvalittelunsa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvasi tviitissään Sassolin olleen suuri eurooppalainen, joka omisti elämänsä demokratialle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi muistavansa Sassolin oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolustajana sekä rakkaana ystävänä.

– Hän halusi Euroopan olevan yhtenäisempi, lähempänä kansalaisia, uskollisempana arvoillemme. Se on hänen perintönsä, von der Leyen sanoi lausunnossaan.

Toimittajasta poliitikoksi

Vuonna 1956 Italian Firenzessä syntynyt Sassoli oli kolme vuosikymmentä kestäneen uran tehnyt toimittaja. Ura alkoi sanomalehdistä, josta hän eteni televisioon ja päätyi kansallisesti tunnetuksi uutisankkuriksi. Europarlamentaarikko hänestä tuli vuonna 2009 ja parlamentin puhemies vuonna 2019.

Siinä missä osa EU-viranomaisista käyttää julkisissa esiintymisissä kielenään englantia tai ranskaa, Sassoli oli ottanut tavakseen puhua italiaksi.

Sassolin edeltäjä oli niin ikään italialainen Antonio Tajani.