Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisjoukot aloittaneet vetäytymisen Kazakstanista, kertoo Venäjän puolustusministeriö

Venäjä on aloittanut torstaina joukkojensa vetämisen Kazakstanista, kertoo Venäjän puolustusministeriö. Puolustusministeriön mukaan kaluston pakkaus lentokoneisiin on aloitettu.

Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev vahvisti jo aiemmin, että venäläisjoukkojen vetäytyminen alkaisi torstaina ja että se kestäisi enintään kymmenen päivää. Tokajevin mukaan joukoilla oli "hyvin tärkeä rooli" maan vakauttamisessa.

Venäjän johtama IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Tokajevin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2 000 sotilasta, kun maassa alkaneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi.

Levottomuuksissa kuoli ainakin toistasataa ihmistä

Kazakstanin levottomuuksissa kuoli ainakin toistasataa ihmistä ja lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit kehittyivät laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja kuvaillut mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi.

Kazakstanin protesteista on ollut vaikea saada kuvaa, sillä kansainvälisten toimittajien työtä maassa rajoitettiin ja protesteista saatiin pääasiassa vain Kazakstanin hallinnon välittämää tietoa. Lisäksi internet oli useita päiviä poikki.