Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus piti voimassa isänsä raa'asta murhasta Juvalla tuomitun miehen elinkautisen tuomion

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut isänsä murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomitun 42-vuotiaan miehen tuomiota. Murha tapahtui Juvalla marraskuussa 2019.

Etelä-Savon käräjäoikeus katsoi marraskuussa 2020 antamassaan tuomiossa, että mies kantoi isänsä kaivolle, löi tätä veitsellä käteen ja heitti tämän kaivoon. Sen jälkeen hän hakkasi isäänsä hiilivetimellä ja puutukilla.

Käräjäoikeuden mukaan henkirikoksella ei ollut selkeää motiivia. Miehen katsottiin kärsineen harhoista, mutta olleen teon hetkellä syyntakeinen eli ymmärtäneen tekonsa seurauksen.

Käräjäoikeuden mukaan mies ei tehnyt henkirikosta vakaasti harkiten, mutta teko oli erityisen raaka ja julma ja osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä.

Käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen valittanut mies vaati ensisijaisesti, että hänen katsotaan syyllistyneen murhan sijaan tappoon, olleen teot tehdessään syyntakeeton ja sen vuoksi vapautettava rangaistusvastuusta.

Mies sanoi toimineensa harhojen vallassa

Miehen mukaan tekoa ei ollut tehty erityisen raa'alla tai julmalla tavalla eikä se ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska hän toimi harhatilassa. Mies myös vaati, että hovioikeus määrää hänen mielentilansa uudelleen tutkittavaksi.

Hovioikeuden mukaan erityistä raakuutta kuitenkin osoitti se, että teko oli monivaiheinen ja siinä käytettiin useita eri tekovälineitä. Erityistä julmuutta puolestaan hovin mukaan osoitti muun muassa se, että teko kohdistui tekijää selvästi heikompaan ja ikänsä vuoksi käytännössä puolustuskyvyttömään uhriin. Hovioikeuden mukaan teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeus katsoi, ettei uusi mielentilatutkimus olisi mahdollistanut parempaa selvitystä miehen mielentilasta rikoksentekohetkellä kuin aiemmin tehty tutkimus. Näin ollen uutta mielentilatutkimusta ei määrätty. Hovioikeus päätyi syyntakeisuusarvioinnissa samaan lopputulokseen kuin käräjäoikeus.

STT ei julkaise tuomitun nimeä. Vaikka hänen katsottiin olleen syyntakeinen, tuomiosta ilmenee hänen olleen sairas.