Pron ja Teknologiateollisuuden työriidoissa löytyi sopu – linjassa teknologiateollisuudessa aiemmin syntyneiden ratkaisujen kanssa

Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuuden työnantajat ovat saaneet sovituksi työriitansa, kertovat osapuolet. Näin ollen perjantaina alkavaksi ilmoitetuilta lakoilta ja ylityökielloilta vältytään.

Teollisuuden toimihenkilöitä koskeva sopu syntyi tänään illalla. Jo aikaisemmin päivällä osapuolet hyväksyivät sovittelija Leo Suomaan keskiviikkona tekemän sovintoehdotuksen suunnittelu- ja konsulttialalle.

– Sopimusten saavuttamisen suurimmaksi kompastuskiveksi nousi palkkaratkaisu sekä siihen liittyvä yleiskorotus. Molemmat neuvotteluosapuolet olivat kuitenkin valmiita etsimään ratkaisua, mistä voimme olla tyytyväisiä, kertoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa suunnittelu- ja konsulttialan sovintoesityksessä sekä korotuksen taso että yleiskorotuksen suuruus varmistavat kaikkien alalla työskentelevien toimihenkilöiden kohtuullisen palkkojen kehityksen.

– Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden osalta jatkoneuvotteluissa saavutettiin sellainen yleiskorotustaso, että se vastaa alalla työskentelevien jäsenten tarpeita, Malinen sanoo.

Työnantajapuolelta neuvotteluja vetänyt johtaja Anne Somer arvioi, että lakkojen välttäminen on tärkeää ja yritykset pystyvät keskittymään nyt liiketoimintaansa.

– Ratkaisut ovat linjassa teknologiateollisuudessa aiemmin syntyneiden sopimusten kanssa. Toivottavasti yrityksissä sovitaan kuitenkin mahdollisimman laajasti yritysten tilanteisiin sopivista yrityskohtaisista palkkaratkaisuista, Somer sanoo.

Syntyneet ratkaisut ovat kaksivuotisia

Teknologiateollisuuden työnantajien mukaan syntyneet ratkaisut ovat kaksivuotisia, mutta toisen sopimusvuoden palkoista sovitaan vasta ensi syksynä.

Järjestö kertoo, että palkkaratkaisuissa ensisijaisena lähtökohtana on, että palkantarkistuksista sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen. Paikallisissa neuvotteluissa voidaan sopia palkantarkistusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutustavasta.

Jos paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimusten niin sanotun perälaudan mukaisesti.

Sekä teollisuuden toimihenkilöillä että suunnittelu- ja konsulttialalla perälaudan mukaiset palkankorotukset ovat yhteensä 1,9 prosenttia.

Neuvottelujen loppuvaiheessa olivat avoinna vain palkkaratkaisut, sillä osapuolet olivat jo aiemmin sopineet niin sanotuista tekstikysymyksistä.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka