Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi sote-alalla on mainettaan parempaa, kertoo tutkimus

Hoitoalan työt koetaan kasvaneista työpaineista huolimatta yhä varsin mielekkäiksi, selviää Työterveyslaitoksen teettämästä henkilöstön hyvinvointitutkimuksesta. Yli kaksi kolmasosaa vastanneista kokee työnsä sosiaali- ja terveysalalla mielekkääksi. Työhönsä panostaa hyvin paljon tai paljon 88 prosenttia vastaajista. Tukea hyvinvointiinsa sote-alan työntekijät saavat tutkimuksen mukaan toimivasta yhteistyöstä ja esihenkilöistään.

Tiedot perustuvat Työterveyslaitoksen kyselyyn työstä, työyhteisöistä ja johtamisesta. Henkilöstön hyvinvointitutkimus on osa kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimusta. Vuonna 2021 tehtyyn tutkimukseen osallistui yhteensä 13 250 työntekijää.

Työpaineet sote-alan töissä ovat kyselyn perusteella kuitenkin kasvaneet. Työpaineita mitattiin kysymyksillä työmäärän kohtuuttomuudesta tai siitä, riittääkö aika töiden tekemiseen. Työpaineista raportoi 44 prosenttia vastaajista, eli viisi prosenttiyksikköä useampi kuin vuonna 2019.

Henkilöstön hyvinvointitutkimuksen mukaan työnantajan vaihtamista harkitsevien määrä on noussut suuremmaksi koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Vuonna 2019 työnantajan vaihtamista harkitsi 47 prosenttia tutkimukseen vastanneista, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 54 prosenttia. Sote-alan ammattiryhmistä korostuivat sairaanhoitajat, joista 69 prosenttia kertoi harkinneensa työantajan vaihtamista.