Yön uutiskooste | Fortumilla ja TVO:lla ei uusia voimalasuunnitelmia, panttivankitilanne synagogassa Texasissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Fortumilla ja TVO:lla ei uusia voimalasuunnitelmia ydinenergian suosiosta huolimatta

Suomen nykyiset ydinenergian tuottajat eivät tällä hetkellä kaavaile uusien reaktorien rakentamista, vaikka ydinvoiman suosio on Suomessa ennätyslukemissa.

Eurajoella Olkiluodon voimaloita operoiva Teollisuuden Voima (TVO) keskittyy nyt kauan odotetun kolmosreaktorinsa ylösajoon. Fortumin fokus on puolestaan siinä, että yhtiö päättää tämän vuoden aikana Loviisassa sijaitsevien reaktoriensa mahdollisesta jatkosta.

Energiateollisuus ry kertoi joulukuussa, että joka toinen suomalainen kannattaa ydinvoiman lisärakentamista, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Yhä harvempi ikääntynyt suomalainen on hampaaton

Hampaattomuus vähenee Suomessa, samoin hampaiden kokoproteesien tarve. Nykyään yhä harvempi ikääntynyt on hampaaton, Turun yliopistosta kerrotaan.

Suurin muutos on tapahtunut 2000-luvulla. Ihmiset pitävät hampaistaan nykyään selvästi parempaa huolta kuin ennen.

Vaikka hampaattomuus vähenee, se ei tarkoita sitä, että ihmiset säilyttäisivät kaikki omat hampaansa. Osa niistä ihmisistä, jotka olisivat ennen olleet kokoproteesin käyttäjiä, käyttää nyt osaproteesia.

Puuttuvia hampaita korvataan myös entistä useammin kiinteillä ratkaisuilla irrotettavien osaproteesien sijaan.

Suomen ortodoksisen kirkon piispojen määrä nousee neljään - uusi piispa tulee Valamon luostarista

Suomen ortodoksisen kirkon toimessa olevien piispojen määrä nousee tänään neljään. Uudeksi piispaksi vihitään arkkimandriitta Sergei, jonka ortodoksisen kirkon kirkolliskokous valitsi apulaispiispan tehtävään marraskuussa.

Uusi piispa siirtyy tehtäväänsä Valamon luostarin johtajan paikalta.

Kyseessä on ensimmäinen Uspenskin katedraalissa Helsingissä toimitettava piispaksi vihkiminen yli 50 vuoteen.

Panttivankitilanne synagogassa Texasissa

Yhdysvaltain Texasissa Dallasin ja Fort Worthin metropolialueella sijaitsevassa synagogassa on meneillään panttivankitilanne. Aseistautuneen epäillyn pantinvankina on ollut tiettävästi rabbi sekä kolme muuta ihmistä.

Paikallispoliisin mukaan yksi panttivangeista on vapautettu. Poliisi kertoo, että vapautettu ei ollut loukkaantunut tai haavoittunut.

Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa uutiskanava ABC News. Kanavan tietojen mukaan epäilty olisi terroristirikoksista tuomitun Aafia Siddiquin veli ja epäilty vaatisi siskonsa vapauttamista.

Presidentti Joe Bidenia on tiedotettu tilanteesta ja Valkoinen talo seuraa etenemistä tiiviisti.

Norjassa ylittyi puolen miljoonan koronatartunnan raja

Noin 5,4 miljoonan asukkaan Norjassa on koronaviruspandemian aikana kirjattu nyt yhteensä yli puoli miljoonaa tartuntaa. 500 000 koronatartunnan rajan ylittämisestä kertoo Norjan kansanterveyslaitos.

Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana Norjassa on päivittäin todettu keskimäärin yli 9 200 uutta tartuntaa.

Pohjoismaista Ruotsissa on pandemian aikana raportoitu yli 1,5 miljoonaa koronatartuntaa. Suomessa tartuntoja on kirjattu yhteensä yli 371 000.

Anton Lundellin kaksi maalia siivitti Floridan murskavoittoon

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on rökittänyt Columbus Blue Jacketsin. Floridan murskavoiton lukemiksi kirjattiin 9–2.

Panthersin Anton Lundell teki pelissä kaksi maalia. Kissaeläinten kapteeni Aleksander Barkov ja Eetu Luostarinen nappasivat ottelussa syöttöpisteen kumpainenkin.

Columbuksen maalia vahti Joonas Korpisalo, joka torjui 31 laukausta 36:sta. Ottelun alussa Blue Jacketsin maalilla oli Elvis Merzlikins, joka päästi neljä maalia. Merzlikins ehti olla kaukalossa alle 14 minuuttia.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka