Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutistoimistot: Venäjän johtamat joukot vetäytyneet kokonaan Kazakstanista

Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukot ovat saaneet valmiiksi vetäytymisensä Kazakstanista, kertovat venäläiset uutistoimistot. Asiasta kertoi uutistoimistojen mukaan operaatiota johtanut venäläinen kenraalieversti Andrei Serdjukov.

Tänään päättyi myös Kazakstaniin julistettu hätätila.

Sotilaat aloittivat vetäytymisen vajaa viikko sitten torstaina. Venäjän puolustusministeriö kertoi lausunnossaan, että viimeiset joukot lähtivät neljän sotilaslentokoneen kyydissä pääkaupunki Nur-Sultanista ja maan suurimmasta kaupungista Almatysta.

IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Kazakstanin presidentin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2 000 sotilasta, kun maassa alkaneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi tammikuun alussa.

Nestekaasun hinnankorotusten jälkeen syttyneissä levottomuuksissa kuoli Kazakstanissa yli 200 ihmistä ja lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

AFP: Tilanne Almatyssa kireä

Presidentti Kasym-Zhomart Tokajevin edustaja Berik Uali vahvisti keskiyöllä, että Kazakstaniin julistettu hätätila on päättynyt. Ualin mukaan maahan on palautettu rauha ja järjestys.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tilanne Almatyssa oli keskiviikkona kuitenkin edelleen jännitteinen. AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan poliisi esti pääsyn useille keskeisille teille sen jälkeen, kun kielletty oppositioryhmä oli vaatinut mielenosoituksia.

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja nimittänyt mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi.

Protesteista Kazakstanissa on ollut vaikea saada kuvaa, sillä kansainvälisten toimittajien työtä maassa rajoitettiin ja protesteista saatiin pääasiassa vain Kazakstanin hallinnon välittämää tietoa. Lisäksi internet oli useita päiviä poikki.