Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahteen suunnitellaan Suomen suurinta vihreän vedyn tuotantolaitosta

Lahteen suunnitellaan Suomen suurinta vihreän vedyn tuotantolaitosta. Lahti Energia ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan laitoksen suunnittelusta.

Toteutuessaan kyse olisi Suomen suurimmasta vihreään vetyyn liittyvästä laitosinvestoinnista.

Laitoksen tarkoitus olisi tuottaa uusiutuvaa kaasupolttoainetta raskaan liikenteen käyttöön. Tuotantomäärä vastaisi neljää prosenttia Suomessa kulutetusta raskaan kaluston polttoaineesta.

– Ren-Gasin tavoitteena on toteuttaa Suomeen hajautettu puhtaiden kaasupolttoaineiden tuotanto- ja jakeluketju raskaan tieliikenteen käyttöön. Lahti Energian osaava tiimi ja yhtiön sitoutuminen hiilineutraaliuden saavuttamiseksi ovat tehneet yhteistyöstämme sujuvaa, kertoo Ren-Gasin toimitusjohtaja Saara Kujala tiedotteessa.

Sopimus koskee laitoskokonaisuuden teknistaloudellista toteutettavuusanalyysiä Kymijärven voimalaitosalueelle Lahdessa. Analyysillä varmennetaan hankkeen tekninen ja kaupallinen toteutettavuus ennen investointipäätöstä.

Sähköä muutettaisiin laitoksella toiseen energiamuotoon. Power-to-Gas prosessin raaka-aineet ovat hiilidioksidi, vesi ja uusiutuva sähkö. Prosessin lopputuotteena olisi uusiutuva metaani, jota voitaisiin käyttää liikenteessä kuten biokaasua.

Vihreä vety tuotettaisiin puolestaan pilkkomalla vettä uusiutuvan energian avulla vedyksi ja hapeksi. Syntyvä vihreä vety ja talteen otettu hiilidioksidi yhdistettäisiin metanointiprosessissa uusiutuvaksi metaaniksi, joka jaeltaisiin raskaan tieliikenteen käyttöön.

Laitos vaatii uutta tuulivoimakapasiteettia

Prosessi vaatii paljon sähköä. Sähköä hankittaisiin pitkäaikaisilla ostosopimuksilla uusista tuulipuistoista. Laitos vaatisi uuden tuulivoimakapasiteetin syntymistä Suomeen noin 300 megawatin edestä.

Määrä on noin kymmenesosa Suomen tämän hetken tuulivoimakapasiteetista. Julkaistuja investointihankkeita oli kuitenkin vuosi sitten peräti seitsemän kertaa enemmän kuin nykyinen tuulivoimakapasiteetti.

Uusiutuvan metaanin tuotannossa syntyvä hukkalämpö otettaisiin talteen ja hyödynnettäisiin Lahti Energian kaukolämpöverkossa.