Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle ennätysmäärä kanteluita viime vuonna – eniten kasvua terveydenhuoltoon liittyvissä kanteluissa

Eduskunnan oikeusasiamiehelle saapui viime vuonna ennätysmäärä kanteluita. Kanteluita tuli yli 7 730, mikä on noin 700 enemmän kuin toissa vuonna.

Viime vuonna suurimmat kantelumäärät kohdistuivat terveydenhuoltoon, sosiaalihuoltoon ja poliisin hallinnonalaan. Eniten kasvua oli terveydenhuoltoon liittyvissä kanteluissa. Viime vuonna oikeusasiamiehelle saapui yli 1 320 terveydenhuoltoon liittyvää kantelua, kun vuonna 2020 niitä saapui hieman yli 800.

Koronavirusepidemiaan liittyviä kanteluja saapui hieman yli 1 100. Kanteluiden kerrotaan liittyneen muun muassa mielenosoituksiin, koronapassiin ja rajoitustoimiin. Passi ja rajoitustoimet ovat perustuneet eduskunnan hyväksymiin lakeihin, joten ne eivät johtaneet toimenpiteisiin, kerrotaan oikeusasiamiehen kansliasta sähköpostitse.

Koronaan liittyvistä kanteluista ratkaistiin viime vuonna 1 065. Oikeusasiamies otti omia koronaepidemiaan liittyviä aloitteita 14 ja antoi kaksi lausuntoa.

– Vuosi 2021 oli jälleen oikeusasiamiehen toiminnassa hyvin poikkeuksellinen kantelumäärien voimakkaan kasvun ja koronaepidemian takia, kommentoi oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tiedotteessa.

Henkilökunta jaksamisen äärirajoilla

Kanteluja ratkaistiin kuitenkin enemmän kuin niitä saapui. Oikeusasiamies ratkaisi viime vuonna lähes 7 900 kantelua ja yli 90 omaa aloitetta. Toimenpiteisiin johti 1 030 kantelua ja yli 40 omaa aloitetta.

Myös vuosi 2020 oli ennätysvuosi kantelumäärissä. Kanteluiden määrän kerrotaan nousseen kolmen viime vuoden aikana yli 38 prosentilla.

Oikeusasiamiehen kansliasta kerrotaan, että korona selittää merkittävän osan kantelumäärien kasvusta. Muiksi syiksi mainitaan muun muassa ihmisten valveutuneisuus ja tietoisuus omista oikeuksistaan sekä kantelun tekemisen helppous ja maksuttomuus.

Kanteluiden laatu- ja käsittelyaikatavoitteet on saavutettu tähän mennessä, mutta oikeusasiamiehen kanslian mukaan henkilökunta on työskennellyt jaksamisen äärirajoilla.