Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa oppositiossa haavojaan nuoleva CDU-puolue valitsee uuden johtajan

Saksassa kristillisdemokraattinen CDU-puolue uudistaa tänään puoluejohtonsa koronaviruksen takia yksipäiväiseksi typistetyssä etäpuoluekokouksessa.

Entisen liittokanslerin Angela Merkelin puolue meni viime syksyn vaaleihin Armin Laschetin johdolla. Puolueen kannatus jäi historiallisen alhaiselle tasolle, minkä jälkeen vain alle vuoden CDU:ta johtanut Laschet ilmoitti vetäytyvänsä korkeimmalta pallilta.

Nyt oppositiossa olevan CDU:n johtopaikassa on vankasti kiinni Laschetin jo viime vuoden alun puheenjohtajakisassa haastanut Friedrich Merz. CDU järjesti viime vuoden lopulla poikkeuksellisen jäsenäänestyksen, jossa yli 250 000 puolueen jäsentä eli noin kaksi kolmasosaa kaikista jäsenistä käytti ääntään. Merz keräsi äänestyksessä ylivoimaisen 62 prosentin äänisaaliin, kun lähin haastaja Norbert Röttgen keräsi 25 prosenttia äänistä.

Vaikka jäsenäänestyksen tulos ei ole velvoittava, odotetaan puoluekokouksen osanottajajoukon kunnioittavan puolueen jäsenten vahvaa tahdonilmaisua.

Puoluekokous alkaa aamupäivällä Suomen aikaa. Uusi puoluejohto valitaan kokouksen loppupuolella iltapäivällä.

Merkelin varjoon jäänyt haastaja

Nykyään 66-vuotias Merz pyrki CDU:n johtoon ensimmäistä kertaa jo 2000-luvun alkuvuosina, jolloin hän kuitenkin jäi Angela Merkelin varjoon. Merkelin 16-vuotisen liittokanslerikauden aikana Merz kerrytti kokemusta myös politiikan ulkopuolella ja keräsi miljoonaomaisuuden yritysmaailmassa hallitusammattilaisena ja juristina.

Merz pyrki nyt CDU:n johtoon jälleen sen jälkeen, kun Merkel luopui puolueen puheenjohtajuudesta vuonna 2018. Hänen johdossaan CDU:n uskotaan irtautuvan Merkelin keskitien linjasta ja kääntyvän poliittisesti vahvemmin oikealle.

– CDU:n täytyy astua pois Angela Merkelin varjosta, Merz julisti viime vuonna puheenjohtajakisan alla.