Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n yleinen tuomioistuin kumoaa sirujätti Intelille langetetun miljardisakon

Euroopan unionin tuomioistuimen alempi oikeusaste on kumonnut sirujätti Intelille langetetun miljardisakon. Euroopan komissio määräsi Intelille 1,06 miljardin euron sakon vuonna 2009 kilpailun vääristämisestä.

Kumoamispäätöksen teki EU:n yleinen tuomioistuin, joten siitä on mahdollista valittaa ylemmälle oikeusasteelle eli Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Yleisen tuomioistuimen mukaan komission alun perin tekemä analyysi kilpailun vääristämisestä on puutteellinen, joten sillä ei voi osoittaa oikeudellisesti riittävällä tavalla, että Intelin antamilla riidanalaisilla alennuksilla olisi ollut mahdollisia kilpailua rajoittavia vaikutuksia.

Sakon kumoamista voi pitää takaiskuna komissiolle. Intelille langetettu sakko on ollut neljänneksi suurin EU-sakko.

Asiaa käsitelty EU-oikeudessa pitkään

Intel valitti sakosta, mutta hävisi oikeustapauksen vuonna 2014. Yhtiö valitti päätöksestä, ja vuonna 2017 ylempi oikeusaste määräsi alemman oikeusasteen käsittelemään asiaa uudelleen. Ylempi oikeusaste katsoi, ettei yleinen tuomioistuin ollut tutkinut kaikkia tapaukseen liittyviä seikkoja.

Yleinen tuomioistuin toteaa nyt, että alkuperäisen tuomion kumoamisen perusteena on virhe siitä, että alkuperäisessä tuomiossa ei ollut otettu huomioon Intelin väitteitä, joilla pyrittiin riitauttamaan komission analyysi.