Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maat tukevat esitystä yleislaturin käyttöönotosta unionin alueella

Euroopan unionin jäsenmaat ovat löytäneet yhteisen kannan esitykseen yleislaturin käyttöönotosta unionin alueella.

EU-komissio esitti viime syksynä, että erityyppisistä latausjohdoista luovuttaisiin ja EU:n yhteiseksi standardiksi elektronisten laitteiden lataukseen tulisi usb-c-liitäntä.

Esityksellä pyritään helpottamaan kuluttajien elämää ja vähentämään elektroniikkajätettä.

Esityksen käsittely on vielä kesken Euroopan parlamentissa. Asia etenee EU-instituutioiden välisiin neuvotteluihin sitten, kun parlamentti on muodostanut kantansa.

Komission esityksen mukaan usb-c-liitäntä pitäisi ottaa käyttöön kaikissa älypuhelimissa, tableteissa, kameroissa, kuulokkeissa, kannettavissa kaiuttimissa ja käsikonsoleissa.

Jatkossa jokaisen uuden laitteen yhteydessä ei enää välttämättä myytäisi uutta laturia.

EU-maita edustava neuvosto ehdottaa, että myyntipakkauksissa tulisi olla kuvake, josta kävisi ilmi, tuleeko laitteen yhteydessä laturi vai ei.

Yleislaturista haaveiltu pitkään

EU on yrittänyt jo vuosikausia kannustaa teknologiayhtiöitä yhdenmukaistamaan latausratkaisujaan, mutta vapaaehtoisilla keinoilla ei ole saavutettu haluttua tulosta. Siksi lainsäädännön päivittämistä on pidetty tarpeellisena.

Nykytilanteessa markkinoilla on tarjolla useita erilaisia latausratkaisuja. Komission mukaan esimerkiksi matkapuhelimiin on myynnissä kolmea erilaista latausratkaisua.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Apple käyttää monissa mobiililaitteissaan kehittämäänsä Lightning-liitintä. Sen jotkin uudemmat iPad-tabletit ja tietokoneet latautuvat myös usb-c-liittimellä.

Apple on pitänyt EU:n tavoittelemaa siirtymää yleislaturiin tarpeettomana. Yhtiö on luonnehtinut jyrkän sääntelyn rajoittavan innovointia.