Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköautovalmistaja Tesla takoi ennätystuloksen ja toimitti ennätysmäärän autoja

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Tesla raportoi tehneensä vuonna 2021 ennätyksellisen 5,5 miljardin dollarin nettotuloksen. Euroiksi muunnettuna yhtiö nettosi noin 4,9 miljardia. Yhtiön liikevaihto vuodelta 2021 oli 53,8 miljardia dollaria eli noin 47,8 miljardia euroa. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli 31,5 miljardia dollaria.

Vaikka Teslan tulos oli kova niin liikevaihdon kuin tuloksenkin osalta, oli sen osakkeen arvostus ennen vuoden 2021 tuloksen julkistamista noussut vahvasti, mikä selittää osin sen, miksi yhtiön osake laski heti tuloksen julkistamisen jälkeen, ollen yhä hivenen miinuksella jälkipörssissä.

Osavuosikatsauksessaan yhtiö toteaa, että vuosi 2021 oli sille läpimurtovuosi eikä enää pitäisi olla epäilystäkään sähköautojen kannattavuudesta tai siitä, että ne voivat olla kannattavampia kuin polttomoottoriajoneuvot.

Ennakoitua korkeammat toimitusmäärät

Tesla toimitti viime vuonna yli 930 000 autoa, mikä tarkoittaa yhtiön mukaan sitä, että toimitukset kasvoivat 87 prosenttia. Toimitusmäärä on huomattavasti korkeampi kuin Teslan tavoite, jonka mukaan toimituksia pyritään lisäämään 50 prosentilla vuosittain. Yhtiön autojen kysyntä kasvaa yhä, mutta useiden vuosineljännesten verran jatkuneet tuotantoketjun ongelmat hidastavat tehtaiden toimimista täydellä kapasiteetilla, mikä puolestaan on hidastanut toimituksia.

Kuluvan vuoden tavoitteena on Teslan osavuosikatsausraportin mukaan tuotannon mahdollisimman nopea kasvattaminen, mikä tapahtuu lisäämällä tuotantoa uusissa tehtaissa Austinissa ja Berliinissä sekä maksimoimalla tuotantoa vanhoissa tehtaissa Shanghaissa ja Kaliforniassa.

Uusien tehtaiden rakentamiseen ja muihin pääomamenoihin Teslalta hupeni osavuosikatsauksen mukaan vuonna 2021 kaikkiaan 6,5 miljardia dollaria.

Kasvutavoitteekseen toimitusten osalta yhtiön ilmoittaa jälleen saman 50 prosenttia, mutta huomauttaa, että kasvu on riippuvaista muun muassa tuotantoketjun vakaudesta. Yhtiön arvio on, että tuotantoketjujen ongelmat hidastavat tehtaiden tuotantoa myös vuonna 2022.

---

Juttua korjattu klo 01:00: Tesla toimitti viime vuonna yli 930 000 autoa, ei liki satatuhatta, kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin.