Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää oikeutta tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä

Hallitus esittää sairausvakuutetuille oikeutta tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä.

Esityksessä ehdotetaan, että sairausvakuutetulla olisi oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman eristämismääräystä silloin, kun henkilöllä on luotettavasti todettu koronatartunta ja työhön osallistuminen ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi.

Sama oikeus olisi alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsella on todettu koronatartunta ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen takia ja huoltaja on sen vuoksi estynyt tekemästä työtään.

Tartuntatautipäiväraha korvaisi ansiotulon menetyksen täysimääräisenä. Etuuden saaminen edellyttäisi lääkärintodistusta. Positiivinen kotitestitulos ei siis riittäisi päivärahan saamiseen.

"Kuin varaventtiili tässä tilanteessa"

Tartuntamäärien ja altistumisten määrien ollessa suuria ongelmaksi on muodostunut se, että kaikkia tartunnan saaneita tai altistuneita ei ole pystytty viiveettä määräämään karanteeniin tai eristettäväksi.

Vain virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä vakavan tartuntataudin saaneen henkilön karanteeniin tai eristettäväksi.

Testaus on myös ruuhkautunut monissa paikoissa nopeasti kasvaneiden tartuntamäärien vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) painotti viime viikolla STT:n haastattelussa, että nykyistä lakia ei ole tarkoitus korvata, vaan kyse olisi sen väliaikaisesta täydentämisestä.

– Siihen haetaan ikään kuin laajennus tai varaventtiili tässä tilanteessa, kun meillä on niin paljon tautitapauksia, että tartuntatautilääkärit eivät enää pysty tekemään päätöksiä, Sarkkinen sanoi.

Koska muutoksen mukaisen tartuntatautipäivärahan saamisen edellytyksenä on luotettavasti todettu koronatartunta, muutos ei koske koronalle altistuneita.

Koronalle altistuneilla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos he ovat saaneet tartuntatautilain mukaisen vastaavan tartuntatautilääkärin tekemän päätöksen karanteenista.

Voimassa kesäkuun loppuun

Hallitus esittää myös, että tartuntatautipäivärahan takautuvaa hakuaikaa esitetään pidennettäväksi nykyisestä kahdesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Virallista päätöstä eristämisestä tai karanteenista voi tällä hetkellä joutua odottamaan jopa pidempään kuin kahden kuukauden ajan.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian ja se olisi voimassa kesäkuun loppuun asti.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät kiittelivät hallituksen esitystä ja asian ripeää etenemistä torstaina.

– Esitys on erinomainen. Erityisen tärkeänä pidämme sitä, että luotettavasti todetun positiivisen testituloksen jälkeen kuka tahansa lääkäri voi todistuksellaan mahdollistaa tartuntatautipäivärahan saannin, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo järjestön tiedotteessa.