Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoituksia vastustava satojen rekkojen kolonna muutti Kanadan pääkaupungin keskustan pysäköintialueeksi: pääministeri Justin Trudeaun perheineen siirrettiin kodistaan

Kanadan koronarajoituksia vastustava rekkakolonna saapui pääkaupunki Ottawaan perjantaina illalla paikallista aikaa. Sadat rekat ja muut mielenosoittajat täyttivät kaupungin kadut, ja Independentin mukaan rekkojen tööttäykset jatkuivat Ottawassa myöhään yöhön. Poliisi on varoittanut, että mielenosoitukset saattavat jatkua ensi viikkoon.

Protesti sai alkunsa, kun Kanada alkoi vaatia etelänaapuri Yhdysvalloista maahan saapuvilta rekkakuskeilta todistusta koronarokotuksista.

Kanadan yleisradion CBC:n mukaan Ottawan poliisi on ollut yhteydessä rekkakolonnan järjestäjiin ja poliisilla on vahva usko ja luottamus siihen, että valtaosa mielenosoittajista käyttäytyy rauhallisesti.

Juttu jatkuu tviittiupotuksen jälkeen.

Autoilijoita ja jalankulkijoita on pyydetty välttämään liikkumista Ottawan ydinkeskustan kortteleissa. Poliisi on todennut, että mielenosoitus muuttaa Ottawan kantakaupungin pysäköintialueeksi.

Ottawan poliisi on saanut vahvistuksekseen poliiseja myös muista Kanadan kaupungeista, kertoo CBC.

CBC:n haastattelemilta asukkailta ja hotelleilta ei herunut mielenosoitukselle ymmärrystä.

Independentin mukaan protestin järjestäjänä on Canada Unity, jonka johtajat haluavat pääministeri Justin Trudeaun ja hänen hallituksensa luopuvan rekkakuskien rokotustodistusvaatimuksista.

Ryhmä on saanut tukea tunnetuilta rokotevastustajilta, kuten Elon Muskilta ja Joe Roganilta. Pääministeri Trudeau puolestaan on luonnehtinut, että marginaalinen vähemmistö tukee ryhmän vaatimuksia.

Yle kertoi tällä viikolla, että Vancouverin kaupungista Kanadan länsirannikolta matkaan lähteneellä ryhmällä on jo lähes 300 000 tukijaa Facebookissa ja yli 40 000 tukijaa viestintäsovellus Telegramissa.

CBC:n mukaan mielenosoittajat ovat keränneet rahaa GoFundMe-joukkorahoitussivuston kautta yli kuusi miljoonaa Kanadan dollaria. Sivusto on kuitenkin jäädyttänyt suuren osan lahjoitusvaroista, kunnes se saa tarkempia tietoa ryhmästä ja sen taloudellisesta johtamisesta. CBC uutisoi torstaina, että GoFundMe on vapauttanut kerätyistä varoista yli miljoona Kanadan dollaria.

Keräyksen käynnistäjän mukaan lahjoitukset käytetään rekkakolonnan polttoaine-, ruoka ja majoituskuluihin. Mahdolliset ylijääneet varat on tarkoitus lahjoittaa veteraanijärjestöille.

Ottawan protestiin odotettiin lauantaiksi reilua 10 000 osallistujaa. Independent-lehden tietojen mukaan maan pääkaupungin parlamenttitalon edustalla on yön yli ollut pysähdyksissä rekkoja. Protestihuutojen ja rallatuksien sijaan paikalla on kuultu yhdistelmäajoneuvojen tööttäyksiä.

Parlamentaaristen turvallisuusjoukkojen mukaan protestissa olisi mukana Canada Unityn lisäksi yksittäisiä kansalaisia sekä poliisin "yksinäisiksi susiksi" kutsumia protestoijia, joiden tarkoitus on häiriköidä ja harjoittaa kansalaistottelemattomuutta.

CBC kertoi Suomen aikaan lauantai-illasta, että maan pääministeri Trudeau perheineen on siirretty Ottawan kodistaan turvallisuussyihin vedoten. Pääministerin kanslia ei kommentoi pääministerin nykyistä sijaintia.