Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Eduskunta aloittaa istuntokautensa valitsemalla puhemiehet, ruokaravintoloiden rajoitukset kevenevät tänään ja hoitajien rokotusvelvoite tulee voimaan, Venäjä vastasi Yhdysvaltojen lausuntoihin

Eduskunta aloittaa tänään kevätistuntokautensa. Kansanedustajat valitsevat puoliltapäivin alkavassa täysistunnossa eduskunnan puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä.

Puhemiehen tehtävää yli 1,5 vuotta hoitanut Anu Vehviläinen ei enää hae jatkoa. Hän on kertonut toivovansa, että keskustan eduskuntaryhmä asettaisi ehdolle Matti Vanhasen. Eduskuntaryhmä valitsee ehdokkaansa tänään.

Nykyinen ensimmäinen varapuhemies on SDP:n Antti Rinne ja toinen perussuomalaisten Juho Eerola.

Valtiopäivien avajaiset ovat vuorossa huomenna. Valtiopäivät avaa presidentti Sauli Niinistö.

Ruokaravintoloiden rajoitukset kevenevät tänään - baareille ei helpotusta

Ruokaravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoitukset kevenevät tästä päivästä alkaen. Ruokaravintolat saavat nyt olla auki iltayhdeksään asti ja anniskella alkoholia iltakahdeksaan. Rajoitukset kevenevät kolmella tunnilla aiemmasta.

Baarien ja yökerhojen rajoitukset pysyvät ennallaan niin, että anniskelu päättyy kello 17 ja ovet menevät kiinni kello 18.

Asiakaspaikkamäärien rajoituksiin ei tule muutoksia. Ruokaravintoloihin voi ottaa asiakkaita 75 prosenttia ja anniskeluravintoloihin 50 prosenttia sallitusta enimmäismäärästä.

Hallitus päätti ruokaravintoloiden rajoitusten höllentämisestä viime viikolla.

Ravintolarajoitukset ovat käytössä kaikilla koronaepidemian leviämisalueilla.

Hoitajien rokotusvelvoite tulee voimaan tänään

Laki hoitajien rokotusvelvoitteesta tulee voimaan tänään. Tästä lähtien riskiryhmäläisten kanssa lähikontaktissa työskentelevillä hoitajilla pitää olla täysi rokotesuoja tai heidän on täytynyt sairastaa koronan aiheuttama tauti puolen vuoden sisällä.

Tartuntatautilakiin säädetyn, väliaikaisesti voimassa olevan pykälän mukaan työnantaja voi kuitenkin hätätilanteessa käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelyyn henkilöä, jolla ei ole riittävää suojaa koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Rokottamattomat henkilöt voidaan siirtää muihin tehtäviin, mutta heitä ei voida irtisanoa.

Venäjä vastasi Yhdysvaltojen viime viikolla antamiin lausuntoihin Venäjän turvallisuusvaatimuksista

Venäjä on lähettänyt vastauksensa Yhdysvaltojen viime viikolla antamiin kirjallisiin lausuntoihin Venäjän turvallisuusvaatimuksista, kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja.

Tiedottaja ei paljastanut Venäjän lähettämän kirjeen sisältöä. Kirje tuli juuri ennen kuin Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin on määrä keskustella tänään puhelimitse Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Kaksikko tapasi Sveitsin Genevessä 21. tammikuuta. (Lähde: AFP)

Mali karkottaa Ranskan suurlähettilään maasta - taustalla ulkoministerin "vihamieliset kommentit"

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mali on ilmoittanut karkottavansa Ranskan suurlähettilään maasta. Syynä ovat Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin "vihamieliset kommentit".

Le Drian arvosteli viime viikolla Malin sotilasjunttaa "laittomaksi" ja piti sen päätöksiä "vastuuttomina". Sotilasjuntta kaappasi vallan Malissa vuonna 2020.

Mali on käynyt taistelua jihadistikapinallisia vastaan ja saanut siihen apua Ranskan johtamilta joukoilta. Ranska on ilmoittanut alkavansa vähentää joukkojaan entisessä siirtomaassaan, mutta sen johtamassa Takuba-operaatiossa on joukkoja myös muista Euroopan maista. (Lähde: AFP)

Tanska purkaa koronarajoitukset tänään

Tanska purkaa tänään koronarajoitukset korkeista tartuntaluvuista huolimatta.

Tanskan hallitus on sanonut luottavansa korkean rokotekattavuuden antamaan suojaan koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamaa, lievempänä pidettyä tautia vastaan.

Tanska luopuu niin maskien käytöstä, rokotepassista kuin ravintolarajoituksistakin.

Tanskasta tuli näin ensimmäinen kaikista rajoituksista luopuva Euroopan unionin jäsenmaa. (Lähde: AFP)

Koronavirus varjostaa alkavaa tiikerin vuoden juhlintaa Kiinassa

Tänään vietetään kiinalaista uutta vuotta ja juhlitaan härän vuoden vaihtumista tiikerin vuodeksi.

Kiinassa alkava juhlasesonki on vuoden suurin. Kiinalaiset suuntaavat kansallisen vapaaviikon viettoon perinteisesti kotiseudulleen. Tätä miljoonien ihmiset matkustusta on kutsuttu maailman suurimmaksi maansisäiseksi muuttoliikkeeksi.

Koronaviruksen ja Kiinan tiukkojen rajoitustoimien vuoksi matkustusta on kuitenkin monin paikoin rajoitettu jo kolmatta vuotta peräjälkeen. Esimerkiksi suurkaupunkien Pekingin ja Shanghain viranomaiset ovat kehottaneet alueen ihmisiä välttämään matkustamista, uutiskanava CNN kertoo.

Kustantaja pyytää anteeksi julkaistuaan kirjan, jossa paljastettiin Anne Frankin mahdollinen kavaltaja

Hollantilainen kirjakustantamo Ambo Anthos on pyytänyt anteeksi julkaisemaansa kirjaa, jossa paljastetaan Anne Frankin mahdollisesti kavaltaneen ihmisen henkilöllisyys, kertoo BBC. Kustantamoa on kritisoitu kirjan julkaisemisesta.

Tutkijaryhmän selvityksen mukaan Hollannin Amsterdamissa toisen maailmansodan aikana piileskelleen Frankin ja hänen perheensä kavalsi saksalaisille mahdollisesti perheen ulkopuolinen juutalaismies.

Frank kirjoitti perheensä piiloutumisaikana päiväkirjaa, joka julkaistiin vuonna 1947. Frank kuoli vuonna 1945 Bergen-Belsenin keskitysleirillä Saksassa, jonne hänen perheensä oli viety heidän piilopaikkansa paljastuttua.

Columbuksessa peräti 12 maalin ilta - Lundell syötti viisi osumaa, Laine teki kaksi

Jääkiekon NHL:ssä Columbus Blue Jackets hävisi kotikaukalossaan Florida Panthersille 4–8. Ottelun isoihin nimiin kuului Floridan suomalaistulokas Anton Lundell, joka syötti peräti viisi joukkueensa kahdeksasta maalista. Floridan hyökkääjä Mason Marchment keräsi vielä kovemmat tehot, 2+4.

Ottelun muista suomalaispelaajista Columbuksen Patrik Laine jatkoi hyvää maalivirettään ja teki jälleen kaksi maalia. Floridan suomalaiskapteeni Aleksander Barkov teki yhden maalin.

Columbuksen suomalaismaalivahti Joonas Korpisalo tuli viimeiseen erään kaukaloon, torjui 14 laukausta ja päästi yhden maalin.