Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Jos ajokorttitutkinnon suorittaa sähköautolla, korttiin tulee merkintä, joka rajaa ajo-oikeuden vain tietynlaisiin autoihin

Ajokorttilainsäädännön erikoisuus on noussut esiin samalla, kun sähköautot ovat yleistyneet, kirjoittaa Iltalehti.

Koska kaikki sähköautot ovat automaattivaihteisia, sähköautolla ajokortin ajanut ei saa ajo-oikeutta tavalliseen manuaalivaihteiseen autoon. Käytännössä se tarkoittaa, että automaattivaihteisella autolla ajokortin suorittanut saa ajaa vain automaattivaihteista autoa.

Ajokorttiin tämä merkitään erikoisehtona 78.

Iltalehden mukaan tämä aiheuttaa ongelmia muun muassa autokouluille, jotka haluaisivat ottaa käyttöönsä nykyistä enemmän sähköautoja, mutta ajokorttipykälän vuoksi se on hankalaa.

Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi sanoo Iltalehdelle, että aika on ajanut pykälän ohi. Suurin osa uusista autoista myydään automaattivaihteisina. Siksi autokoulujen alkaa olla jo vaikea löytää manuaalivaihteisia autoja kaikista autojen kokoluokista.

– Automaattipykälän takia moni kuitenkin valitsee mieluummin manuaalivaihteisen auton opetusautoksi, Kiviniemi sanoo.

Hän nostaa esiin myös ympäristönäkökulman.

– Jos voisimme hankkia enemmän sähkö- ja hybridiautoja, niin tietämys niillä ajosta lisääntyisi ja uskoisin, että myös kynnys sähköautojen hankkimiseen myöhemmin alenisi.