Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolan presidentti esittää tuomareiden kurinpitoelimen lakkauttamista

Puolan presidentti Andrzej Duda on ehdottanut, että maan tuomareita valvova niin sanottu kurinpitoelin lakkautettaisiin. Duda on antanut asiasta alustavan lakiesityksen.

Dudan mukaan Puola toivoo tällä päättävänsä EU-komission kanssa asiasta käytävän kiistelyn. Dudan ehdotuksen mukaan kurinpitoelin korvattaisiin jonkinlaisella ammattietiikan valvonnan komissiolla.

– Odotamme ja katsomme, mitä Puola aikoo tarkalleen ottaen ehdottaa, EU-komission edustaja Eric Mamer kommentoi Dudan ehdotusta.

Puolan korkeimman oikeuden yhteydessä toimivalla elimellä on ollut oikeus kohdistaa tuomareihin kurinpitotoimenpiteitä. Sen on pelätty rapauttavan tuomareiden itsenäisyyttä ja oikeusvaltiota. Maan hallitus on taas puolustanut valvontaelintä työkaluna "siivota korruptiota ja kommunismin jäänteitä" maan oikeusjärjestelmästä.

Sakkoja EU:lta

Euroopan unionin tuomioistuin asetti Puolalle viime vuonna miljoonan euron sakot, koska se kieltäytyi hajoittamasta kurinpitoelintä.

Puola on kieltäytynyt maksamasta sakkoja.

Eurooppalaisen lain professori Laurent Pech Middlesexin yliopistosta Britanniassa arvioi Twitterissä , että kyseessä onkin vain yritys saada EU:lta varoja tekaistun uudelleenbrändäyksen kautta.