Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säteilyturvakeskus: Olkiluoto 3:n käyttöönottotestien yhteydessä on tapahtunut kaksi reaktorin pikasulkua – laitoksen järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöönottotestien yhteydessä on tapahtunut tammikuussa kaksi reaktorin pikasulkua, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK).

STUKin mukaan kaikki laitoksen järjestelmät toimivat tilanteissa suunnitellulla tavalla ja tapahtumien merkitys turvallisuudelle oli niin vähäinen, ettei niitä voitu edes sijoittaa ydinlaitostapahtumien turvallisuusasteikolle.

Reaktoripikasulun tarkoitus on varmistaa, ettei laitos pääse sellaiseen tilaan, että ydinturvallisuus vaarantuisi.

STUK korostaa, että OL3:n käyttöönottokokeet ovat tähän mennessä osoittaneet, että laitos toimii turvallisesti.

Ensimmäisen kerran pikasulku tapahtui 14. tammikuuta ja toinen 29. tammikuuta. Kolmas helmikuuta Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti, että OL3:n sähköntuotannon aloitus viivästyy. Sähköntuotannon oli määrä käynnistyä tammikuun lopussa, mutta aloitus siirtyi tälle kuulle.

STUK kertoo, että TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain ja varmistaa, että laitos toimii suunnitelmien mukaisesti. Kun testien yhteydessä on huomattu, että jotain pitää muuttaa, muutokset tehdään turvallisessa tilassa ja laitos ajetaan tarvittaessa alas.

Sähköntuotanto alkamassa tämän kuun lopussa

Säteilyturvakeskus myönsi tammikuun alussa TVO:lle luvan nostaa OL3:n reaktorin tehon yli viiteen prosenttiin sen täydestä tehosta. Seuraavan kerran TVO tarvitsee STUKin luvan, kun se aikoo nostaa reaktorin tehon yli 30 prosenttiin täydestä tehosta.

TVO:n aikataulun mukaan OL3:n sähköntuotanto alkaa helmikuun lopussa, kun reaktorin teho on noin 25 prosenttia. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa näillä näkymin heinäkuussa.