Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee kahta katujengiä tukusta väkivaltarikoksia pääkaupunkiseudulla – poliisi onnistui estämään Kaivohuoneelle suunnitellun iskun

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välisestä väkivaltakierteestä, joka ajoittuu viime kesään ja syksyyn. Epäiltyyn rikoskokonaisuuteen sisältyy muun muassa kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Rikoskokonaisuuden keskiössä on helsinkiläiselle ravintola Kaivohuoneelle suunniteltu isku, jonka poliisi onnistui ehkäisemään. Ravintolassa oli tarkoitus järjestää rap-musiikkikeikka, jossa esiintyi espoolaiseen jengiin kuuluva mies. Poliisi perui tilaisuuden ennen sen alkua.

Poliisin tiedonhankinnan perusteella helsinkiläisjengi suunnitteli hyökkäävänsä etu- ja takaovista sisälle ravintolaan soundcheckin aikana. Mukana epäillyillä olisi ollut teräaseita ja ampuma-ase. Yhteensä kahtatoista 18–26-vuotiasta helsinkiläisjengin jäsentä epäillään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Suunnitellun väkivallan kohteena epäillään olleen erityisesti 19-vuotias espoolaisjengiin kuuluva mies. Hyökkäystä suunnittelivat poliisin mukaan helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaat johtohahmot. Poliisi otti ennen suunniteltua hyökkäystä kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä, joiden epäiltiin suunnitelleen hyökkäystä.

Rikoksen ehkäisyssä poliisi käytti salaisia keinoja. Jutun tutkinnanjohtaja ylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisista kertoo, että asiaa on selvitetty pitkälti poliisin omin toimin.

– Meillä on ollut tiedonhankintaa, tiettyjä keskusteluja on nauhalla ja niin edelleen. Eli tämä on puhtaasti poliisin omin voimin jouduttu selvittämään, Vuorisalo sanoo.

Epäillyt ovat olleet haluttomia selvittämään asiaa.

Poliisi epäilee, että kokonaisuuteen liittyy myös Itäkeskuksen kesäkuinen tapon yritys, josta Helsingin käräjäoikeus on jo antanut tuomion.

Väkivaltakierre sai alkunsa pahoinpitelystä, taustalla myös ampumisia Espoossa

Esitutkinnan perusteella helsinkiläisen ja espoolaisen jengin välinen riita sai alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä.

Poliisi epäilee kiistan johtaneen kesäkuun alussa Itäkeskuksessa tapon yritykseen, jossa espoolaisjengiin kuuluva 19-vuotias mies puukotti helsinkiläisjengiin kuuluvaa 18-vuotiasta miestä.

Espoolaismies tuomittiin tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Puukotuksen jälkeen helsinkiläisjengin jäsenten epäillään uhkailleen espoolaisen puukottajan perhettä. Tähän liittyen syyteharkintaan siirtyi laiton uhkaus, josta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, Vuorisalo sanoi tiedotteessa.

Jengien riidat jatkuivat poliisin mukaan epäillyllä pahoinpitelyllä hotellissa ja epäillyllä helsinkiläisjengiin kuuluvan miehen tapon yrityksenä ampumalla.

Hotellipahoinpitelyä seuraavana iltana helsinkiläisjengin jäsenten epäillään ampuneen useita laukauksia kohti Espoon Lintuvaarassa sijaitsevaa omakotitaloa, jossa oli käynnissä kotijuhlat.

– Kun väkivallan kierre pääse pahaksi, tuntuu, että se vakavoituu vain. Siinä haetaan vähän näyttävämpää kostoiskua kuin se edeltävä isku on ollut, rikostarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta taustoittaa.

Viikko Lintuvaaran ampumisen jälkeen Espoon Leppävaarassa ammuttiin omakotitalon pihalla useita kertoja, jolloin sivullisten ihmisten asunnosta meni luoti ikkunasta läpi. Asunnossa oli tapahtuma-aikaan asukkaita sisällä, mutta he eivät saaneet vammoja.

– Epäillään, että espoolaisjengin jäsenet liittyvät tähän tapahtumaan, Heinikari kertoo.

Poliisi: "Puuttumisella on vaikutusta"

Heinikari sanoo, että Kaivohuoneelle suunnitellun iskun ehkäisyn yhteydessä tehtyjen kiinniottojen jälkeen tilanne on saatu rauhoitettua ja väkivallan kierre katkaistua.

– Nyt ainakin huomataan, että puuttumisella on vaikutusta. Lokakuun kiinniottojen jälkeen tilanne rauhoittui ainakin hetkellisesti, Heinikari sanoo.

Heinikari lisää, että suurella osalla epäillyistä on taustalla nuoresta iästä huolimatta pitkä rikoshistoria, "katuryöstöjä ja pahoinpitelyjä".

– Vaikka ennalta estävä toiminta ei näihin henkilöihin ole tepsinyt, ei pidä aliarvioida sen merkitystä, vaan sitä pitää edelleen korostaa, Heinikari sanoo.

Hän muistuttaa, että poliisilla pitää olla kyky koviin toimiin, jos pehmeistä ei ole apua.

– Meidän pitää katkaista rikoskierteet, ottaa rikosten tekijät kiinni ja saattaa heidät rikosvastuuseen. Se edellyttää vähän etupainotteista toimintaa. Ei pelkästään keräillä hylsyjä jo tapahtuneista rikoksista, vaan lähdetään jo etupeltoon.

Poliisi vaikenee tarkemmista alueista

Poliisi puhuu tiedotteessa katujengeistä, mutta vaikenee millä alueilla jengit vaikuttavat.

– Olemme päättäneet, ettemme ota kantaa ryhmien nimiin tai kaupunginosiin, koska sosiaalinen media näyttelee keskeistä roolia nimenomaan näiden jengien välillä koko toiminnassa. Tuntuu, että julkisuutta hakemalla haetaan, ja me emme halua olla mukana siinä, Heinikari perustelee.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänänen tyytyy toteamaan Espoon osalta tarkemmista alueista, että jengiytymistä esiintyy "siellä missä ihmiset ja nuoret kerääntyy".

– Eli isoissa kaupunginosissa, Väänänen sanoo.

Kunniakysymyksiä ja reviiririitoja

Väänänen kertoo, että katujengit ovat ilmiönä uudehko ja poliisi on yrittänyt miettiä, mikä idea on taustalla.

– Tähän liittyvät maine- ja kunniakäsitykset, reviiriristiriidat ja aseman ottaminen siellä alueella. Siihen liittyy viranomaisvastaisuus voimakkaasti sekä alistaminen ja nöyryyttäminen. Se on jonkinnäköinen kilpailuasetelma siitä, että mikä alueella on hallitseva jengi, Väänänen sanoo.

Väänänen lisää, että jengit ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, jossa nuoret sitten jakavat ryhmien kuvaamia videoita esimerkiksi väkivallasta.

– Nuoret eivät ymmärrä, mitä eroa on todellisuudella ja sillä, onko se viihdettä vai tosiasiaa. Valitettavasti (he) toteuttavat sitä kulttuuria omassa ongelmanratkaisussaan ja sosiaalisessa elämässään.

Poliisin mukaan suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia ja suuremmalti he ovat miehiä.

– Siellä on yksittäisiä tyttöjä tai naisia seassa. Mutta kyllä tämä, mikä meille ilmenee, on nimenomaan miesten kulttuuria, Väänänen sanoo.

Katujengit ovat poliisin mukaan muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa, luonnehtii poliisi.