Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio jäädyttää Puolalle annetun sakon maan EU-tuesta

Euroopan komissio kertoo, että se aikoo jäädyttää Puolalle asetetun lähes 15 miljoonan euron sakon maalle suunnatusta EU-tuesta.

Varat on määrä jäädyttää ensi viikon aikana, kertoo komission edustaja Balazs Ujvar. Puolaa on hänen mukaansa informoitu asiasta.

Euroopan unionin tuomioistuin määräsi Puolalle viime vuonna sakkoja, koska Puola kieltäytyi sulkemasta kiistanalaista Turowin hiilikaivosta, joka sijaitsee sen ja Tshekin vastaisella rajalla.

Kaivos on aiheuttanut kiistoja Puolan ja Tshekin välille. Tshekin mukaan kaivos saastuttaa ympäristöä ja muun muassa tshekkiläisten kylien pohjavesiä, kertoo Deutsche Welle.

Puolan mukaan kaivos on taas tärkeä sen energian saannille.

Puola ja Tshekki pääsivät sopuun kaivoksesta viime viikolla, mutta tämä ei poistanut Euroopan unionin tuomioistuimen Puolalle asettamia sakkoja.

Puola on kieltäytynyt maksamasta sakkoja. Maa kertoi myös tiistaina aikovansa valittaa EU:n päätöksestä.

– Otamme käyttöön kaikki oikeudelliset keinot valittaaksemme tätä päätöstä vastaan, hallituksen lehdistöedustaja Piotr Muller kertoi puolalaiselle PAP-uutistoimistolle.

Puolan ja EU:n suhteita hiertää moni asia

EU:n tuomioistuin on määrännyt Puolalle sakkoja myös maan oikeusjärjestelmään liittyen. Sakkojen suuruus on peräti miljoona euroa päivässä.

Kiistan keskiössä on ollut se, että Puola on kieltäytynyt hajottamasta korkeimman oikeuden yhteydessä toimivaa tuomarien kurinpitoelintä. Kurinpitoelimen on pelätty rapauttavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Puolan presidentti väläytti viime viikolla elimen lakkauttamista, jotta Puola ja EU pääsisivät sopuun.

Asiaa kritisoitiin kuitenkin silmänkääntötempuksi, koska kyseinen elin aiotaan mahdollisesti korvata toisenlaisella valvontaelimellä.

Puola on tehnyt viime vuosina muitakin erilaisia muutoksia oikeusjärjestelmäänsä, joita EU on kritisoinut. Puolan perustuslakituomioistuin linjasi viime syksynä, että osa EU:n perussopimusten artikloista on Puolan perustuslain vastaisia. EU uhkasi syksyllä puuttua asiaan mahdollisesti taloudellisin keinoin.