Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudessa-Seelannissa kirjattiin koronatartuntojen ennätys – mielenosoittajia majailee maan parlamentin nurmikolla

Uudessa-Seelannissa kirjattiin keskiviikkona koronavirustartuntojen päivittäinen ennätys. Uusia tapauksia oli viranomaisten mukaan 1 160, mikä on enemmän kuin minään muuna päivänä sitten pandemian alun.

Maa oli jo onnistunut lähes selättämään epidemian, mutta nyt maassa leviää herkästi tarttuva omikronmuunnos.

Viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on rekisteröity koko pandemian aikana vain 53 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Maassa on järjestetty mielenosoituksia koronavirusrajoituksia ja hallituksen rokotuskampanjaa vastaan. Kanadan mittavan mielenosoituksen innoittamissa protesteissa autoja, raskaan liikenteen kulkuneuvoja ja matkailuautoja on ajettu pääkaupunki Wellingtoniin, jossa mielenosoittajat ovat asettuneet parlamenttitalon nurmikolle.

Kireä tilanne kaupungin keskustassa on jatkunut jo toista viikkoa. Poliisi on suurimmilta osin pysytellyt sivussa lukuun ottamatta väkivaltaisia yhteenottoja viime viikolla, jolloin yli 120 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Myöhään tiistaina viranomaiset kovensivat puheitaan ja kuvailivat mielenosoituksia kestämättömiksi. Lisäksi viranomaiset kertoivat suunnittelevansa teiden tyhjentämistä hinausautoilla.

Parlamentin puhemies vastasi protesteihin Baby Sharkilla

Poliisipäällikkö Andrew Coster kertoi pyytäneensä sotilaita apuun ja varoitti, että vastustelijoita uhkaa pidätys. Keskiviikkona hinausautoja ei kuitenkaan näkynyt, ja kun rivistöllinen poliiseja yritti ottaa haltuunsa aluetta pysäköityjen ajoneuvojen lähellä, mielenosoittajat asettuivat vastahankaan. Lopulta poliisi perääntyi.

Apulaispoliisipäällikkö Richard Chambers puolusti poliisin varovaista lähetysmistapaa sanomalla, että uskomattoman haasteellinen ja monimutkainen tilanne on hankalasti hallittavissa.

– Poliisi huolehtii, ettei se kiihdytä tilannetta tarpeettomasti, hän perusteli.

Aiemmin poliisi ilmaisi huolensa protestileirillä olevien lasten suuresta määrästä ja syytti mielenosoittajia lasten käyttämisestä ihmiskilpinä pidätyksen välttämiseksi.

Parlamentin puhemies Trevor Mallard yritti ottaa viikonloppuna tilanteen haltuun omin käsin ja soitti mielenosoittajille musiikkia, kuten Baby Sharkia ja Barry Manilow'n Mandya, tuntuvalla äänenvoimakkuudella. Hän myös käynnisti piha-alueen sprinklerijärjestelmän kastellakseen leirin.

Poliisi ilmoitti, ettei se suvaitse Mallardin menetelmiä.