Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasilian tulvissa ja maanvyörymissä on kuollut liki sata, uhriluku voi edelleen nousta

Brasiliassa pelastustyöt jatkuvat alkuviikon hyökytulvien ja maanvyörymien jäljiltä. Tällä hetkellä kuolonuhreja tiedetään olevan liki sata, mutta määrän pelätään kasvavan pelastustöiden edetessä. Kymmeniä ihmisiä on edelleen kateissa.

Ainakin parikymmentä ihmistä on viranomaistietojen mukaan pelastettu elävinä.

Myrsky iski Rio de Janeiron pohjoispuolella sijaitsevaan Petropolisin turistikaupunkiin tiistaina. Kadut muuttuivat virtaaviksi joiksi ja taloja, kauppoja ja autoja sekä kaikenlaista irtaimistoa huuhtoutui veden ja mudan mukana, kun alueella satoi kuukauden sademäärä vain muutamassa tunnissa.

Palokunta ja vapaaehtoiset ovat etsineet eloon jääneitä myrskyn tuhoamien talojen jäänteistä. Monet niistä sijaitsevat köyhillä slummialueilla.

Myrsky on viimeisin kuolonuhreja aiheuttaneista myrskyistä Brasiliassa kolmen viime kuukauden aikana. Asiantuntijoiden mukaan myrskyjä kiihdyttää ilmastonmuutos.

Tuhoalue on kuin sodan jäljiltä

Viranomaiset ovat kertoneet, että joitakin satoja ihmisiä on majoitettu väliaikaisiin suojiin esimerkiksi kouluihin. Avustusjärjestöt ovat pyytäneet esimerkiksi makuupatjoja, ruokaa, vettä, vaatteita ja kasvomaskeja.

24-vuotias Wendel Pio Lourenco kulki kadulla televisiota kantaen. Hän oli matkalla paikalliseen kirkkoon etsimään suojapaikkaa ja kertoi yrittäneensä pelastaa jotakin omaisuutta valvottuaan ensin yön auttaen uhrien etsimisessä.

– Löysin elävältä hautautuneen tytön. Kaikki sanovat, että täällä näyttää kuin sotatantereella.

Myös kuvernööri Claudio Castro kuvaili tuhoalueella vierailtuaan paikan olevan kuin sodan jäljiltä. Hänen mukaansa sade oli voimakkain sitten vuoden 1932.

Kuvernööri myös ylisti pelastustyöntekijöitä eloon jääneiden löytämisestä "ennen kuin oli liian myöhäistä".

Viranomaisten mukaan pelastustöihin on osallistunut parinsadan pelastajan lisäksi joitakin satoja sotilaita. 300 000 asukkaan kaupunkiin on julistettu poikkeustila ja kolmen päivän suruaika uhrien muistolle.

Pahin sade on jo ohi, mutta kohtalaista sadetta on luvassa vielä useille päiville.