Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Bidenin mukaan Putin on tehnyt päätöksen hyökkäyksestä, Venäjä järjestää strategiset ohjusharjoitukset, hävikkiruoka löysi verkkokaupasta reitin monen suomalaisen lautaselle

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan hän on nyt vakuuttunut siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt päätöksen hyökkäyksestä Ukrainaan. Bidenin mukaan diplomatia on mahdollisuus hyökkäykseen asti.

Lehdistötilaisuudessa puhuneen Bidenin mukaan on perusteltua uskoa, että Venäjä hyökkää Ukrainaan tulevalla viikolla tai tulevina päivinä, ja kohteena on Ukrainan pääkaupunki Kiova.

Bidenin mukaan Venäjä yrittää saada aikaan valheellista oikeutusta sodalle. Venäjä on muun muassa syyttänyt Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä, jonka pohjalta Venäjä voisi puolestaan perustella oman hyökkäyksensä. (Lähde: AFP)

Etyjin tarkkailijat: Tulitaukorikkomusten määrä lisääntynyt merkittävästi viime päivinä Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainassa tulitaukorikkomusten määrät ovat lisääntyneet merkittävästi viime päivinä, kertovat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijat tiedotteessa.

Tarkkailijoiden perjantaina julkaiseman raportin perusteella Itä-Ukrainassa Venäjän tukemien separatistien hallussa olevilla alueilla oli kirjattu torstai-iltaan mennessä satoja tulitaukorikkomuksia.

Donetskin alueella oli kirjattu tuohon mennessä yli 220 tulitaukorikkomusta mukaan lukien 135 räjähdystä. Luhanskin alueella puolestaan kirjattiin noin 650 rikkomusta, joista noin 520 oli räjähdyksiä. (Lähde: AFP)

Venäläismedia: Itä-Ukrainan separatistialueilla kaksi räjähdystä, joista toinen tapahtui alueen läpi kulkevalla öljyputkella

Itä-Ukrainassa on kerrottu tapahtuneen kaksi räjähdystä, joista toisen kerrotaan tapahtuneen separatistialueiden läpi kulkevalla öljyputkella, kertoo venäläismedia.

Druzhban öljyputken väitetystä räjähdyksestä on kertonut muun muassa uutistoimisto RIA Novosti, jonka mukaan räjähdys tapahtui Venäjän tukemien separatistien hallussa olevassa Luhanskin kaupungissa.

Venäjän valtionmedia kertoi myöhemmin myös toisesta räjähdyksestä alle tunti ensimmäisestä kertomisen jälkeen.

Luhanskin separatisteihin yhdistetyn sosiaalisen median tilin mukaan toinen räjähdys tapahtui kaupungin laitamilla sijaitsevalla bensa-asemalla.

Tietoihin ei ole saatu vahvistusta riippumattomista lähteistä. (Lähde: AFP)

Venäjä järjestää strategiset ohjusharjoitukset

Venäjä järjestää tänään strategiset ohjusharjoitukset presidentti Vladimir Putinin johdolla. Maan puolustusministeriön mukaan ennakolta suunniteltujen harjoitusten aikana laukaistaan ballistisia ohjuksia ja risteilyohjuksia.

Harjoituksiin osallistuvat ministeriön mukaan Venäjän ilma- ja avaruusvoimat, strategiset ohjusjoukot, laivasto sekä eteläisen sotilaspiirin yksiköt. Harjoitusalueiden sijaintia ei kerrottu etukäteen.

Putinin mukaan hänen kanssaan harjoituksia seuraa Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka, kertoo uutistoimisto Tass. (Lähteenä myös AFP)

Ukrainan presidentti tapaa Münchenissä Yhdysvaltain varapresidentin

Vuosittain järjestettävä korkean tason kansainvälinen turvallisuuskonferenssi jatkuu tänään Münchenissä. Tällä kertaa konferenssi järjestetään keskellä pelkoja sodan puhkeamisesta Euroopassa.

Konferenssin järjestäjien mukaan myös Venäjän presidentille Vladimir Putinille esitettiin kutsu saapua Müncheniin, mistä tämä kuitenkin kieltäytyi.

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään idän ja lännen välisiä suhteita sekä Euroopan turvallisuusjärjestystä käsittelevään paneelikeskusteluun.

Boris Johnson on antanut vastauksensa Britanniaa kuohuttaneita koronajuhlia koskevaan poliisin kyselyyn

Britannian pääministeri Boris Johnson on toimittanut vastauksensa poliisin lähettämään kyselyyn, joka liittyy koronasulkujen aikana pääministerin virka-asunnossa Downing Streetillä pidettyihin juhliin. Asiasta kertoi perjantaina pääministerin kanslia.

Poliisi tutkii väitteitä, joiden mukaan Johnson on osallistunut kokoontumisiin, jotka ovat rikkoneet Britannian tiukkoja koronarajoituksia. Poliisin tutkinnassa on ainakin 12 Downing Streetillä vuosien 2020 ja 2021 aikana järjestettyä juhlaa.

Johnson on myöntänyt olleensa paikalla ainakin yhdessä tällaisessa juhlassa.

Poliisi kertoi viime viikolla, että virallisia kyselylomakkeita oli lähdössä yli 50 ihmiselle. (Lähde: AFP)

Kanadan Ottawassa poliisi pidättänyt yli 100 ihmistä Convoy-mielenosoitusten yhteydessä

Kanadan Ottawassa poliisi on pidättänyt yli 100 ihmistä Convoy-mielenosoituksissa perjantaina paikallista aikaa. Lisäksi ainakin parisenkymmentä ajoneuvoa on hinattu pois.

Poliisi on pyrkinyt päättämään koronarajoituksia vastustavat rekkamielenosoitukset Kanadan pääkaupungissa Ottawassa. Torstaina Ottawan poliisi antoi mielenosoittajille viimeisen varoituksen poistua paikalta ennen muun muassa turvaesteiden rakentamista.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun rekkakuskit ryhtyivät protestoimaan pakollisia koronarokotuksia, joita vaadittiin Yhdysvaltain rajan ylittämiseksi. Sittemmin mielenosoitus on muuttunut laajemmaksi protestiksi koronamääräyksiä ja maan hallintoa vastaan. (Lähde: AFP)

Hävikkiruoka löysi verkkokaupasta reitin monen suomalaisen lautaselle

Hävikkiruoka on löytänyt reitin yhä useamman suomalaisen lautaselle verkkokaupan kautta. Syömäkelpoisen ruoan hävikin vähentäminen on ylevä ja hyvä tavoite, mutta keskeinen syy hävikkiruokayhtiöiden nousulle on niiden hyvin edullinen hintataso, linjaa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kolme selvästi suurinta hävikkiruokayhtiötä Suomessa ovat Kurjenojan mukaan Fiksuruoka.fi, Matsmart ja Urjalan makeistukku.

Fiksuruoka.fi ilmoittaa myyvänsä ruokaa verkkokaupan kautta keskimäärin 40 prosenttia alempaan hintaan kuin tuote maksaa perinteisessä vähittäiskaupassa. Matsmartista kerrotaan sen alennusprosentin olevan keskimäärin 50.

Maan pohjoisosissa lumisateet jatkuvat tänään, Länsi-Suomessa voi pilkahdella aurinko

Maan pohjoisosissa lumisateet jatkuvat tänään, mutta Länsi-Suomessa voi pilkahdella aurinko, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ari-Juhani Punkan mukaan lunta sataa ainakin Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Aurinko voi näyttäytyä Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Pirkanmaan pohjoisosassa.

Etelä-Suomeen saapuu uusia lumisateita, joiden lumikertymä jää kuitenkin vähäiseksi. Sade tulee pelkästään ja kauttaaltaan lumena.

Hyvärinen ja Lindholm päivän ainoat suomalaisnimet Pekingin olympialaisissa

Pekingin talviolympialaisten viimeistä edeltävänä päivänä suomalaisurheilijoista nähdään tositoimissa maastohiihtäjät Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm. Vapaalla hiihtotavalla kisattava 50 kilometrin yhteislähtö päättää miesten maastohiihdot Pekingin olympialaisissa. Kilpailu alkaa Zhangjiakoussa Suomen aikaa aamulla kello 8.

Hyvärinen aloitti kisat yhdistelmäkilpailun seitsemännellä sijalla ja paransi vauhtiaan kuudenneksi perinteisen 15 kilometrillä. Viestissä hän oli mukana, kun Suomi jäi kuudenneksi. Lindholm sijoittui yhdistelmäkilpailussa 25:nneksi ja perinteisen 15 kilometrillä 45:nneksi.