Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seura: Suomen ampumaradoilla näkyy nyt paljon "kurinalaisesti toimivia" venäläisiä harjoittelemassa – erikoiselle ilmiölle voi löytyä monta selitystä

Seuran mukaan suomalaiset ampumaharrastajat ovat kiinnittäneet loppusyksystä lähtien huomiota siihen, että julkisilla kaupallisilla ampumaradoilla on näkynyt tavallista enemmän venäläis­miehiä harjoittelemassa toiminnallista ammuntaa.

Seuran mukaan osa venäläisistä vaikuttaa ajoneuvojensa perusteella Venäjän edustus­tojen henkilökunnalta, osa muuten Suomessa edustus­toja lähellä olevissa ­yrityksissä tai yhteisöissä työskenteleviltä ihmisiltä. Yhteistä kaikille ovat suhteellisen kalliit harrastusvälineet, kuten tuhansien eurojen arvoiset niin sanotut reserviläiskiväärit.

Havaintoja ”kurinalaisesti toimivista” ampujaryhmistä on Seuran tietojen mukaan tullut Uudenmaan ratojen ­lisäksi ­Sisä-Suomesta, Lappeenrannasta sekä Ahvenanmaalta.

Seuran ulkoministeriöltä saama selitys ilmiölle on, että vieraiden valtioiden edustustojen työntekijät saavat harrastaa täällä yksityishenkilöinä ammuntaa laillisesti siinä missä muutkin.

Diplomaatti saa ulkoministeriön protokollaohjeiden mukaan tuoda ampuma-aseita Suomeen ”täkäläisessä ampuma-aselainsäädännössä hyväksyttyihin käyttötarkoituksiin”, joka voi tarkoittaa esimerkiksi metsästystä tai urheiluammuntaa sekä erityisiä työhön liittyviä syitä.

Seuran mukaan ampumaharrastuksen suosio diplomaattien parissa ei ole sinänsä ihmeellinen asia, koska harrastus on Suomessa helppo aloittaa, ampumaratoja on paljon ja metsästysmahdollisuudet ovat hyvät. Lisäksi korona-aikana monia muita harrastuspaikkoja on ollut kiinni mutta ulkoradoille on koko ajan päässyt.

Lehti kirjoittaa, että silminnäkijöiden kertoma ampujaryhmien ”kurinalainen esiintyminen” ei välttämättä tarkoita, että harrastajilla olisi sotilastaustaa, vaan tämä voi kertoa myös siitä, että ampumaratojen turvallisuussäännöt otetaan tosissaan.

Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen kertoo Seuralle, että virallisesti Suomessa olevilla ulkomaiden edustustoilla ei ole tuliaseita, koska jokainen ase on jonkun ihmisen nimissä. Suomessa aseluvat annetaan aina tietylle ihmiselle tai yhteisölle määräaikaisina tai toistaiseksi voimassa olevina, eikä ulkomainen valtio voi saada aselupaa. Diplomaatti voi kuitenkin saada tuliaseelle luvan myös itsepuolustusperusteella.