Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa poliisi jatkaa mielenosoittajien pidättämistä Ottawan keskustassa – "Annoimme teille aikaa lähteä"

Kanadan pääkaupungissa Ottawassa poliisi on lauantaina jatkanut Convoy-mielenosoittajien häätämistä kaupungin keskustasta. Tilanne poliisien ja koronarajoituksia vastustavien mielenosoittajien välillä on kiristynyt poliisin edetessä kohti tiukimmin asemiinsa linnoittautuneita mielenosoittajia.

Mielenosoittajat ja poliisi ovat ottaneet yhteen parlamentin lähistöllä. Useat protestoijat ovat muun muassa heittäneet poliisia bensakanistereilla.

– Käskimme teidän lähteä. Annoimme teille aikaa lähteä, Ottawan poliisi tviittasi lauantaiaamuna paikallista aikaa osoittaen viestinsä mielenosoittajille.

– Olimme hitaita ja järjestelmällisiä, mutta te olitte hyökkääviä ja aggressiivisia poliiseja ja hevosia kohtaan. Käytöksenne perusteella reagoimme ottamalla mukaan kypärät ja pamput turvallisuutemme vuoksi, poliisi jatkoi.

Myöhemmin lauantaina poliisi kertoi Twitterissä käyttäneensä kemikaalia protestoijia vastaan näiden "hyökkäävän käyttäytymisen" ja poliisien turvallisuuden vuoksi. Poliisin mukaan mielenosoittajat ovat kieltäytyneet noudattamasta siirtymismääräyksiä.

Lisäksi Ottawan poliisin mukaan pieniä lapsia on tuotu poliisioperaation eteen.

– Tämä on vaarallista ja saattaa lapset vaaraan. Lapsia saatetaan viedä turvalliseen paikkaan, poliisi varoitti Twitterissä .

Mielenosoituksissa on pidätetty tänään tähän mennessä 47 ihmistä ja ajoneuvoja hinattu pois eilisestä lähtien 38, poliisi kertoi kahdeksan maissa illalla Suomen aikaa.

"Ei ole mitään, mihin palata"

Ottawan poliisi antoi torstaina mielenosoittajille viimeisen varoituksen poistua paikalta ennen muun muassa turvaesteiden rakentamista. Perjantaina paikallista aikaa mielenosoituksissa pidätettiin yli sata ihmistä. Lisäksi ainakin parisenkymmentä ajoneuvoa hinattiin pois.

Jotkut rekkakuskit päättivät myös lähteä itse ja ajoivat 18-pyöräiset ajokkinsa pois parlamenttia ympäröiviltä kaduilta. Myöhään perjantai-iltana Ottawan poliisi lupasi jatkaa operaatiota "kunnes asukkaat ja kansalaiset saavat kaupunkinsa takaisin".

Osa aikoi jäädä paikoilleen poliisin ukaaseista huolimatta.

– En aio lähteä, sanoi mielenosoittaja Johnny Rowe AFP:lle.

– Ei ole mitään, mihin palata. Kahden viime vuoden tapahtumat ovat pilanneet kaikkien täällä olevien elämän, minun mukaan lukien.

Mielenosoitukset saivat alkunsa kolme viikkoa sitten, kun rekkakuskit ryhtyivät protestoimaan pakollisia koronarokotuksia, joita vaadittiin Yhdysvaltain rajan ylittämiseksi. Sittemmin mielenosoitus on seisauttanut Ottawan keskustan ja muuttunut laajemmaksi protestiksi koronamääräyksiä ja maan hallintoa vastaan.

Hallituksen mukaan Kanadan protestit ovat maksaneet taloudelle miljardeja dollareita.

Myös protestin johtajia pidätetty

Suurin osa Kanadan mielenosoitusaallon johtajista on pidätetty. Äärioikeistoaktivisti Pat King otettiin kiinni varhain perjantai-iltapäivällä, kun hän lähti Ottawasta, ja hänen pidätyksensä oli nähtävillä suorana lähetyksenä Facebookissa.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan poliisi kertoi lauantaina, että Kingiä vastaan on nostettu neljä rikossyytettä. Kaksi muuta johtajaa, Tamara Lich ja Chris Barber, pidätettiin torstai-iltana.

Lichin, 49, kuultiin kehottavan rekkakuskeja pitämään pintansa, kun poliisi vei hänet pois. Samoin Convoy-liikkeen Twitter-tilillä on vedottu kannattajia jatkamaan edelleen.

Talouden puolella protesteja on yritetty saada loppumaan jäädyttämällä mielenosoittajien pankkitilejä. Viranomaiset ovat niin ikään pyrkineet estämään joukkorahoituksen ja kryptovaluuttojen käytön Convoy-aallon tukemiseksi.

Perjantaina Kanadan lainsäätäjät peruuttivat parlamentin istunnon poikkeuksellisesti. Puhemies Anthony Rota perusteli päätöstä "alati muuttuvalla" tilanteella kaduilla parlamentin ulkopuolella.

Pääministeri Justin Trudeau kutsui lauantaina parlamentissa koolle kriisiryhmän.

Trudeauta on kritisoitu epäonnistumisesta mielenosoitusten lopettamisessa. Pääministeri määräsi tällä viikolla käyttöön hätätilalain, joka antaa hallitukselle laajat valtuudet käsitellä kriisiä. Tämä on vasta toinen kerta, kun tällaisiin valtuuksiin on turvauduttu Kanadassa rauhan aikana.