Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n Borrell aikoo ehdottaa pakotteita Venäjän tunnustaessa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell aikoo ehdottaa pakotteita Venäjän tunnustaessa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Pakotteiden langettamisesta päättävät EU-ulkoministerit.

Ulkoministerit olivat koolla Brysselissä maanantaina, kun tuli tieto siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo päättää vielä saman päivän aikana Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamisesta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kokouksessa seurattiin päivän mittaan Venäjän kannanottoja tarkkaan. Kokous kuitenkin päättyi ennen kuin Putinin päätöstä oli kuultu.

Ulkoministerien kokouksessa ei tehty vielä ennakolta päätöstä siitä, miten EU reagoi, jos Putin todella tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Haaviston mukaan ministerit eivät halunneet kiirehtiä tapahtumien edelle.

– Oletus on se, että hyvin nopea reaktio Euroopan unionilta olisi tulossa, Haavisto kertoi maanantaina alkuillasta.

EU:n Borrell sanoi suoraan nostavansa pöydälle pakotteet, joista ministerit voivat päättää, jos Venäjä tunnustaa separatistialueiden itsenäisyyden.

Ukraina toivoo uusia pakotteita jo nyt

Länsimaat ovat jo aiemmin varoittaneet Venäjää massiivisista seurauksista, jos maa laajentaa sotatoimiaan Ukrainaa vastaan. EU:ssa on valmisteltu uutta pakotepakettia, jonka pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi viime viikolla olevan loppusuoralla.

Haaviston mukaan ulkoministerit eivät maanantaina keskustelleet mahdollisten uusien pakotteiden sisällöstä, mutta puheenvuoroja käytettiin siitä, mikä lopulta laukaisisi pakotteet.

Ukraina on esittänyt toiveen, että EU voisi langettaa jo nyt osan suunnitelluista pakotteista Venäjää vastaan. Ajatus on saanut tukea esimerkiksi Liettualta.

Haaviston mukaan kokouksessa tuli esille erilaisia näkemyksiä siitä, milloin pakotteiden tulisi laueta.

Tähän mennessä lähtökohtana on ollut, että Venäjän uudet laajat sotatoimet Ukrainaa vastaan laukaisisivat pakotteet.

Ex-suurlähettiläs Himanen: Minskin sopimusten pohja putoaa pois, jos Putin tunnustaa separatistialueiden itsenäisyyden

Minskin sopimusten pohja putoaa pois, jos Putin tunnustaa Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden. Näin arvioi muun muassa Suomen Moskovan-suurlähettiläänä toiminut Hannu Himanen.

Himasen mukaan on vaikea tulkita, mitä päätös merkitsisi, koska peli on osa Venäjän käsikirjoitusta, jota muut eivät tunne.

– Päällimmäisenä se voisi viitata siihen, että Venäjän joukot, joita on nyt suuressa määrin ja korkeassa valmiudessa kerätty Ukrainan rajan lähelle, työntyisivät näille alueille avoimesti ja täydellä voimallaan, Himanen arvioi STT:lle.

Prosessi voisi edetä hänen arvionsa mukaan niin, että Venäjän itsenäisiksi tunnustamien valtioiden johto pyytäisi sotilaallista apua Venäjältä ja apu tulisi välittömästi. Sen jälkeen Venäjän joukot etenisivät nopeasti tulitaukolinjalle.

– En ole sotilas, mutta järkeni sanoo, että jos Venäjän joukot pääsevät tulitaukolinjalle, paranevat Venäjän asevoimien sotilaalliset edellytykset käynnistää hyökkäys muun Ukrainan alueelle kohti Kiovaa merkittävästi.

– Päivän mittaan on jopa vaadittu, että Venäjän pitäisi tunnustaa Luhanskin ja Donetskin alueet kokonaisuudessaan. Se laajentaisi alueen lähes kolminkertaiseksi. Tilanne muodostuisi erittäin vaaralliseksi, ja täysimittaisen sodan mahdollisuus kasvaisi.

Samaten Krimin suunta todennäköisesti olisi yksi ensimmäisiä, jossa edettäisiin, Himanen arvioi.

– Sotilaallinen toiminta suuntautuisi kohti Odessaa, jolloin Krimin niemimaan huolto voisi tapahtua ihan toisella tavalla ja siellä olevat joukot tulisivat täysimittaisesti mukaan operaatioon. Näin ajatellen tämä tuntuisi vahvistavan spekulaatioita siitä, että Venäjä on valmis hyökkäämään Ukrainaan.

"Venäjä rikkoo jo kansainvälistä oikeutta"

Yhdysvallat on sanonut, että alueiden itsenäisyyden tunnustaminen rikkoisi kansainvälistä oikeutta. Himasen mukaan Venäjä rikkoo kansainvälistä oikeutta jo nyt.

– Donbasin alue on tosiasiassa Venäjän hallussa täysin laittomasti. Siellä ei ole järjestetty mitään vaaleja eikä äänestyksiä, eikä siellä ole edustuksellisia elimiä, vaikka Venäjä niin väittää. Kaikki on ikään kuin kulissia. Venäjä on loukannut Ukrainan suvereenisuutta paitsi ottamalla haltuunsa Krimin myös tosiasiassa pitämällä hallussaan Donbasin alueita.

– Totean vain, että venäläisillä on käsikirjoitus, emmekä tiedä, mitä se nyt tällä hetkellä pitää sisällään.