Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina kehottaa kansalaisiaan lähtemään Venäjältä välittömästi, satelliittikuvat: sotilaiden ja sotakaluston määrä Ukrainan ympärillä kasvaa edelleen

Ukraina kehottaa kansalaisiaan poistumaan Venäjältä välittömästi.

Ukrainan ulkoministeriön mukaan Venäjän "lisääntyvä aggressio" Ukrainaa kohtaan voi merkittävästi vaikeuttaa konsulipalvelujen tarjoamista Venäjällä.

Tämän vuoksi ministeriö kehottaa Ukrainan kansalaisia välttämään matkustamista Venäjälle ja maassa olevia poistumaan maasta välittömästi.

Satelliittikuvat: Sotilaiden ja sotakaluston määrä Ukrainan ympärillä kasvaa edelleen

Tuoreista satelliittikuvista näkyy, kuinka sotilaiden ja sotakaluston määrä kasvaa entisestään Ukrainan ympärillä. Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina ja tiistaina otetuista satelliittikuvista ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto AFP ja New York Times .

Kuvista näkyy muun muassa, kuinka Valko-Venäjän eteläosassa sijaitsevalle lentokentälle on saapunut uusia joukkoja. Ukrainan rajasta noin 40 kilometrin päässä sijaitsevan kentän alueelle on ilmaantunut yli sata ajoneuvoa ja kymmeniä telttoja.

Lisäksi kuvien perusteella uusia joukkoja on saapunut myös Venäjälle Belgorodin alueelle sekä Brjanskin alueelle, joka rajoittuu Valko-Venäjään ja Ukrainaan.

Esimerkiksi 15–20 kilometrin päässä Ukrainan rajalta, Belgorodin kaupungin lounaispuolella kuvissa näkyy panssarivaunuja, ajoneuvoja sekä uusia joukkoja.

New York Timesin mukaan Belgorodin alueelle on edellisen viikon aikana pystytetty myös uusi kenttäsairaala.

Blinken perui tapaamisen Lavrovin kanssa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi tiistaina peruneensa tapaamisensa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa. Ministerien oli määrä tavata torstaina Sveitsin Genevessä.

Blinkenin mukaan tapaamista ei ole tällä hetkellä järkeä toteuttaa. Blinkenin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on alkamassa, minkä lisäksi Venäjä on hänen mukaansa selvästi hylännyt diplomatian.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan Blinken kertoi lähettäneensä Lavroville tiistaina kirjeen, jossa hän kertoi päätöksestään perua tapaaminen.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat on edelleen sitoutunut diplomatiaan, jos Venäjä on valmis osoittamaan kansainväliselle yhteisölle, että se suhtautuu tosissaan liennytykseen ja diplomaattisen ratkaisun löytymiseen.

Tapaamisen peruuntuminen alleviivaa CNN:n mukaan sitä, kuinka Bidenin hallinto ei enää usko Venäjän olevan mitenkään päin tosissaan diplomatian kanssa.

– Jos he hyökkäävät lähipäivinä, tekee tämä selväksi sen, etteivät he olleet ikinä tosissaan diplomatiasta, ulkoministeriön edustaja Ned Price kirjoitti jo viime viikolla Twitterissä .

Blinken: Hyökkääminen on ollut Putinin suunnitelma koko ajan

Blinkenin mukaan Putinin maanantaiset puheet vahvistavat, kuinka hänen suunnitelmanaan on koko ajan ollut hyökätä Ukrainaan. Venäjän huolissa sotilasliitto Natosta ei myöskään ole ulkoministerin mukaan ollut ikinä niinkään kyse Ukrainasta ja Natosta.

Putinin todellisena tavoitteena on Blinkenin mukaan ollut Venäjän imperiumin tai ainakin vaikutuspiirin palauttaminen. Ja jos kummassakaan näistä ei onnistuttaisi, tulisi kaikkien Venäjää ympäröivien maiden olla Putinin mielestä täysin neutraaleja.

Blinkenin mukaan Putinin maanantaina pitämä "syvällisen järkyttävä" puhe sekä tiistaiset lausunnot tekivät selväksi sen, miten Putin näkee Ukrainan.

– Ei itsenäisenä valtiona, jolla on oikeus alueelliseen koskemattomuuteen ja itsenäisyyteen, vaan pikemminkin Venäjän tuotoksena ja täten Venäjälle alisteisena, Blinken sanoi.

– Tämä on suurin uhka turvallisuudelle Euroopassa sitten toisen maailmansodan, hän summasi.

Guterres: "He eivät ole rauhanturvaajia"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti tiistaina Venäjää noudattamaan YK:n peruskirjaa kokonaisuudessaan. Hän painotti, ettei YK:n peruskirja ole mikään a la carte -ruokalista, josta voisi valikoida haluamansa osat.

Jäsenvaltiot ovat pääsihteerin mukaan hyväksyneet kaikki peruskirjassa olevat asiat ja ne kaikki tulee myös ottaa käyttöön.

Lisäksi Guterres tuomitsi Venäjän päätöksen tunnustaa Itä-Ukrainan niin kutsutut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat.

Pääsihteeri kertoi olevansa huolissaan muun muassa tulitaukorikkomusten kasvaneesta määrästä Itä-Ukrainassa ja painotti separatistialueiden tunnustamisen loukkaavan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Guterres kertoi myös kantavansa huolta rauhanturvaamisen käsitteen vääristämisestä. Venäjä on kertonut lähettävänsä sotilaita tunnustamilleen separatistialueille ja väittänyt joukkojen menevän Itä-Ukrainaan "turvaamaan rauhaa".

– Kun yhden maan joukot menevät toisen maan alueelle ilman lupaa, he eivät ole puolueettomia rauhanturvaajia, Guterres painotti.

– He eivät ole rauhanturvaajia lainkaan.

Pääsihteeri alleviivasi olevansa ylpeä YK:n rauhanturvatehtävien saavutuksista ja sanoi "monien sinikypärien uhranneen henkensä siviilien suojelemiseksi", viitaten rauhanturvajoukkojen käyttämien kypärien väriin.

Guterres kertoi vaativansa välitöntä tulitaukoa ja oikeusvaltioperiaatteen palauttamista. Hän sanoi nyt vaadittavan malttia ja järkeä sekä liennytystä tilanteeseen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.