Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat katkaisi läntisen rahoituksen sanktiona Venäjälle – uusia pakotteita muun muassa Venäjän turvallisuuspalvelun johtajalle ja tämän pojalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkisti tiistaina "ensimmäiseksi eräksi" kutsumansa pakotteet Venäjää vastaan Ukrainan kiristyneen tilanteen takia. Biden kertoi pakotteista myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Bidenin mukaan pakotteet katkaisevat Venäjän läntisestä rahoituksesta. Pakotteet kohdistuvat myös muun muassa rahoituslaitoksiin ja Venäjän eliittiin.

Biden kertoi Yhdysvaltojen jatkavan pakotteiden kärjistämistä, mikäli Venäjän toimet niin vaativat.

Yhdysvallat määräsi jo aiemmin pakotteita Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin alueille.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Yhdysvaltain tiistaina julkistamassa ensimmäisessä erässä lätkäistään pakotteita Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtajalle Aleksandr Bortnikoville sekä hänen pojalleen ja presidentinhallinnon varajohtaja Sergei Kirijenkolle sekä hänen pojalleen. Lisäksi pakotteita asetetaan Promsvjazbankin toimitusjohtajalle Pjotr Fradkoville, joka on Venäjän entisen pääministerin Mihail Fradkovin poika.

Myös Australia ja Japani ilmoittivat keskiviikkona omista pakotteistaan Venäjää vastaan.

Australia kohdisti pakotteensa muun muassa kahdeksaan Venäjän turvallisuusneuvoston jäseneen. Pääministeri Scott Morrison sanoi Venäjän käyttäytyvän "kuin roistot ja kiusaajat".

Morrison ennakoi aamuyöllä Suomen aikaa, että täysimittainen hyökkäys Ukrainaan olisi todennäköinen seuraavan vuorokauden sisällä.

Japanin pakotteet kohdistuvat muun muassa henkilöihin, jotka liittyvät Kremlin tukemien separatistien alueisiin Itä-Ukrainassa.

"Ei saa Venäjää muuttamaan kurssiaan"

Foreign Policy -lehden toimittajan Amy McKinnonin mukaan Fradkov, Bortnikov ja Kirijenko ovat olleet jo aiemmin yhdysvaltalaispakotteiden kohteena, mikä luultavasti laimentaa tuoreiden pakotteiden todellista vaikutusta.

Yhdysvaltalaisen CSIS-ajatushautomon Venäjä-asiantuntijan Andrew Lohsenin mukaan Yhdysvaltain pakotteet kuitenkin jäävät jälkeen siitä, mihin Biden uhkasi turvautua ja tämä voi jopa rohkaista Putinia.

– (Toimet) eivät saa Venäjää muuttamaan kurssiaan. On selvää, että hallinto pyrkii vain pitämään joitain vaihtoehtoja vielä takataskussaan kärjistymisen varalta, Lohsen kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Lohsen ei ole vakuuttunut siitä, että tuoreet pakotteet riittäisivät estämään Venäjää ottamasta lisäaskelia.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov kritisoi pakotteita suurlähetystön Facebook-sivun julkaisussa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Kommenteista uutisoi muun muassa brittilehti Guardian .

– Pakotteet eivät ratkaise mitään Venäjään liittyen. On vaikea kuvitella, että kukaan Washingtonissa odottaisi Venäjän arvioivan uudelleen ulkopolitiikkaansa rajoitusten uhan alla, Antonov sanoi postauksessa.

– En muista päivääkään, jolloin maamme olisi elänyt ilman läntisen maailman rajoituksia.

Antonovin mukaan pakotteet vahingoittavat maailman rahoitus- ja energiamarkkinoita sekä tavallisia ihmisiä Yhdysvalloissa.

Suuremmat pankit voivat olla seuraavana vuorossa

Aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja nykyisin muun muassa Atlantic Council -ajatushautomossa työskentelevä Eddie Fishman avaa Twitter -tilillään erityisesti valtiolliseen Vneshekonombankiin (VEB) kohdistuvien pakotteiden merkitystä.

Fishmanin mukaan VEB on viidenneksi suurin rahoituslaitos Venäjällä ja toimii valtion politiikan välineenä. Tuoreista pakotteista tekee merkittävän se, että Yhdysvallat on asettanut nyt kovimpia talouspakotteitaan ensimmäistä kertaa merkittävälle valtionomisteiselle pankille.

VEB:n pakotteet viestivät siitä, että Bidenin hallinto on valmis käyttämään samoja työkaluja myös muita ja suurempiakin valtionomisteisia pankkeja vastaan, jos olosuhteet näin vaativat.

Fishman kehuu myös tiistaisten pakotteiden olleen ällistyttävän hyvin koordinoidut EU:n kanssa. Tämä viestii hänen mielestään Putinille sitä, että Yhdysvallat ja EU ovat paljon paremmin yhteisessä linjassa kuin skeptikot ovat väittäneet.

Tviiteissään Fishman myös kertoo Yhdysvaltain jättäneen vielä paljon toimia käyttämättä. Näihin lukeutuvat muun muassa teknologian vientiin liittyvät rajoitteet.

– Jos Putin koventaa aggressiota, uskon tämänpäiväisten toimien olevan vain jäävuoren huippu, Fishman kirjoittaa ja alleviivaa pakotteiden viestivän tulevista pakotteista isommille pankeille.

– Toivotaan, että Venäjä perääntyy, eikä lisäpakotteita tarvita, hän päättää tviittiketjunsa.

Biden: Venäjän viimeisimmät toimet voi tulkita hyökkäyksen aluksi

Pakotteiden lisäksi Biden kertoi valtuuttaneensa Yhdysvaltain joukkojen ja kaluston siirtämisen Euroopan sisällä. Joukkoja siirretään Bidenin mukaan vahvistamaan Yhdysvaltain liittolaisia.

Biden sanoi myös Yhdysvaltojen jatkavan puolustuskaluston toimittamista Ukrainalle.

– Haluan selventää, nämä toimet ovat täysin puolustuksellisia meidän puoleltamme, presidentti sanoi.

Puolustusministeriö Pentagonin mukaan Baltian alueelle siirretään 800 sotilasta Italiasta. Saksasta siirretään useita F-35-hävittäjiä "useisiin kohteisiin Nato-alueen itäiseen reunaan". Lisäksi Saksasta siirretään 20 Apache-helikopteria Baltian alueelle. Koptereita siirretään myös Kreikasta Puolaan.

Biden kutsui Venäjän toimia Ukrainassa räikeäksi kansainvälisen oikeuden rikkomiseksi. Bidenin mukaan Venäjän viimeisimmät toimet voi tulkita Venäjän hyökkäyksen aluksi Ukrainaan.

Yhdysvaltain presidentti lisäsi kuitenkin, että diplomatialla on vielä aikaa välttää "pahimman tapauksen skenaario" täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaa vastaan.

Biden tapasi aiemmin tiistaina Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban vahvistaakseen Yhdysvaltain tukevan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Kanada kohdistaa niin ikään pakotteita valtionpankeille

Kanada ilmoitti tiistaina etelänaapurinsa tavoin asettavan talouspakotteita Venäjälle. Kanadan pääministerin Justin Trudeau kuvaili Venäjän viimeaikaisia toimia lisähyökkäykseksi itsenäistä valtiota vastaan, eikä tätä voida Trudeaun mukaan hyväksyä.

Trudeaun mukaan pakotteita kohdistetaan muun muassa Venäjän valtionpankeille ja Kanadassa estetään kaikki toiminta näiden pankkien kanssa.

Aiemmin tiistaina Britannia ja EU olivat ilmoittaneet asettavansa Venäjälle pakotteita Ukrainan tilanteen vuoksi.

EU lisää pakotelistalleen 351 Venäjän duuman jäsentä, jotka äänestivät separatistialueiden tunnustamisen puolesta. Lisäksi pakotteita langetetaan 27 henkilölle ja yritykselle, jotka liittyvät separatistialueiden tunnustamiseen. Pakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja.

EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan presidentti Putin ei ole pakotelistalla. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi, että keskeisten valtionjohtajien ja neuvottelijoiden suhteen usein halutaan pitää elossa mahdollisuutta diplomatialle.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi aiemmin tiistaina, että Britannian uudet "ensimmäisen ryppään" pakotteet kohdistuvat viiteen venäläispankkiin ja kolmeen erittäin varakkaaseen henkilöön.

---

Työryhmä: Arttu Mäkelä, Minna Pulli, Anniina Korpela, Maiju Ylipiessa. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.