Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan turvallisuusneuvosto esittää maahan poikkeustilaa, Venäjä sanoo vastaavansa voimakkaasti Yhdysvaltain asettamiin pakotteisiin

Ukrainan turvallisuusneuvosto on hyväksynyt suunnitelman julistaa maahan kansallinen poikkeustila. Julistukseen tarvitaan vielä parlamentin virallinen hyväksyntä, jota odotetaan tämän viikon aikana.

Poikkeustilan julistaminen voisi tarkoittaa muun muassa asiakirjojen ja ajoneuvojen tehostettuja tarkistuksia. Turvallisuusneuvoston sihteerin Oleksi Danilovin mukaan tarkoista toimista alueet päättäisivät itse.

Poikkeustila olisi voimassa kaikissa osissa Ukrainaa lukuun ottamatta Venäjän tukemien separatistien hallussa olevia alueita maan itäosassa.

Venäjä evakuoi diplomaattejaan Ukrainasta

Venäjä on alkanut evakuoida diplomaattista henkilöstöään Ukrainasta.

Asian vahvisti uutistoimisto AFP:lle Venäjän Kiovan-suurlähetystön edustaja Denis Golenko uutistoimiston tiedustellessa asiaa puhelimitse.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti eilen, että se aikoo evakuoida diplomaattinsa Ukrainasta pian.

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi eilen asevoimien käytön maan rajojen ulkopuolella tukemaan Ukrainan separatisteja.

Yhdysvaltain asettamat uudet Venäjän vastaiset pakotteet aiheuttavat voimakkaan reaktion, sanoo puolestaan Venäjän ulkoministeriö lausunnossaan.

Ministeriön mukaan Venäjä on todistanut, että se on pystynyt minimoimaan pakotteiden aiheuttamat vahingot. Pakotteet eivät myöskään voi vaikuttaa Venäjän päättäväisyyteen puolustaa tiukasti etujaan, ministeriö sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti eilen "ensimmäiseksi eräksi" kutsumansa pakotteet Venäjää vastaan Ukrainan kiristyneen tilanteen takia. Bidenin mukaan pakotteet katkaisevat Venäjän läntisestä rahoituksesta. Pakotteet kohdistuvat myös muun muassa rahoituslaitoksiin ja Venäjän eliittiin.

Ukraina kutsuu reserviläiset asepalvelukseen

Ukrainan asevoimat alkaa kutsua 18–60-vuotiaita reserviläisiä asepalvelukseen tästä päivästä alkaen. Palvelusaika on korkeintaan yhden vuoden pituinen, kerrotaan maavoimien Facebook-julkaisussa .

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukrainalla on yli 200 000 ihmisen reservi, joka koostuu enimmäkseen sotilashenkilöstöstä, joka palveli alkuvuosina maan kahdeksan vuotta kestäneessä sodassa Venäjän tukemia separatisteja vastaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti eilen reserviläisten kutsumisesta sotilaskoulutukseen. Presidentin puheesta ukrainalaisille kertoi muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN .

Zelenskyi kuitenkin vakuutti, että käskyä asevoimien yleisestä liikekannallepanosta ei olla antamassa.

Presidentti sanoi pyrkivänsä edelleen diplomatian avulla ulos kriisistä ja toivotti tervetulleeksi Turkin tarjouksen toimia sovittelijana mahdollisissa neuvotteluissa Ukrainan ja Venäjän välillä. Hän toivotti tervetulleeksi myös länsimaiden ilmoittamat pakotteet.

Zelenskyi viittasi myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitukseen, jonka mukaan aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneet Minskin sopimukset eivät enää pätisi. Zelenskyi sanoi Ukrainan olevan edelleen sitoutunut koskemattomuutensa ja suvereniteettinsa tavoittelemiseen.

– Me toivomme rauhaa, mutta jos olemme hiljaa tänään, huomenna katoamme, Zelenskyi päätti puheensa.

Ukraina on tänään myös kehottanut kansalaisiaan välttämään matkustamista Venäjälle ja maassa olevia poistumaan sieltä välittömästi. Ukrainan ulkoministeriön mukaan Venäjän "lisääntyvä aggressio" Ukrainaa kohtaan voi merkittävästi vaikeuttaa konsulipalvelujen tarjoamista Venäjällä.

Ukrainan hallinto tähtää taloudelliseen riippumattomuuteen

Ukrainalaispresidentti toivotti puheessaan tervetulleeksi Saksan päätöksen keskeyttää Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen valmistelun.

Presidentti sanoi kriisin aiheuttaneen talouden supistumista ja kertoi, että hallinnon tavoitteena on taata maan taloudellinen riippumattomuus, erityisesti energiasektorilla.

Hän ilmoittikin "taloudellisen isänmaallisuuden ohjelmasta", jolla laskettaisiin muun muassa polttoaineen myyntiveroa ja tarjottaisiin sijoittamiseen liittyviä kannustimia.

Zelenskyi kertoi tapaavansa keskiviikkona 150 merkittävän ukrainalaisyrityksen kanssa taivutellakseen näitä jäämään Ukrainaan.

Satelliittikuvat: Uusia joukkoja Valko-Venäjälle ja Venäjälle

Tuoreista satelliittikuvista näkyy, kuinka sotilaiden ja sotakaluston määrä kasvaa entisestään Ukrainan ympärillä. Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina ja tiistaina otetuista satelliittikuvista ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto AFP ja New York Times .

Kuvista näkyy muun muassa, kuinka Valko-Venäjän eteläosassa sijaitsevalle lentokentälle on saapunut uusia joukkoja. Ukrainan rajasta noin 40 kilometrin päässä sijaitsevan kentän alueelle on ilmaantunut yli sata ajoneuvoa ja kymmeniä telttoja.

Lisäksi kuvien perusteella uusia joukkoja on saapunut myös Venäjälle Belgorodin alueelle sekä Brjanskin alueelle, joka rajoittuu Valko-Venäjään ja Ukrainaan.

Esimerkiksi 15–20 kilometrin päässä Ukrainan rajalta, Belgorodin kaupungin lounaispuolella kuvissa näkyy panssarivaunuja, ajoneuvoja sekä uusia joukkoja.

New York Timesin mukaan Belgorodin alueelle on edellisen viikon aikana pystytetty myös uusi kenttäsairaala.

Britannia uskoo Kiovan joutuvan hyökkäyksen kohteeksi

Britannian ulkoministeri Liz Truss pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan hyvin todennäköisenä.

– Uskomme, että on erittäin todennäköistä, että hän toteuttaa suunnitelmansa täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan, Truss sanoi Sky Newsille viitaten presidentti Putiniin.

Hyökkäystä Kiovaan on aiemmin ennakoinut myös Yhdysvallat. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi viime viikon lopulla pitävänsä perusteltuna uskoa, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan lähiaikoina, ja kohteena olisi Kiova.

Everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa puolestaan arvioi STT:n haastattelussa tiistaina, että Kiovaan kohdistuva hyökkäys olisi epätodennäköinen.

Putin kertoi maanantaina lähettävänsä venäläissotilaita Itä-Ukrainan separatistialueille "turvaamaan rauhaa". Trussin mukaan tilanne on epäselvä, eikä toistaiseksi ole täydellistä näyttöä siitä, että näin olisi tapahtunut.

Putin: Venäjän eduista ei neuvotella

Vladimir Putin sanoi tänään näytetyssä juhlapäivän puheessaan Venäjän olevan aina avoin diplomaattisille ratkaisuille. Maan eduista hän ei kuitenkaan ole valmis neuvottelemaan.

– Maamme on aina avoin suoralle ja rehelliselle dialogille, diplomaattisten ratkaisujen etsimiselle mitä monimutkaisimpiin ongelmiin, Putin sanoi videoidussa puheessaan Isänmaan puolustajan päivänä. Kyseessä on Venäjällä vietettävä asevoimien juhlapäivä.

– Venäjän edut, kansalaistemme turvallisuus, ne eivät ole meille neuvoteltavissa, hän kuitenkin lisäsi.

Puheessaan presidentti myös ylisti Venäjän armeijan taisteluvalmiutta ja sanoi maan jatkavan asekehittelyä.

"Putin uskoo, ettei Ukrainalla ole oikeutta olla olemassa"

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan presidentti Putinin tavoitteena on tuhota Ukraina. Kuleba kommentoi tilannetta haastattelussa CNN :llä.

– Hänen perimmäinen tavoitteensa on tuhota Ukraina. Häntä eivät kiinnosta Ukrainan osat. Häntä ei edes kiinnosta pitää koko maa hallinnassaan, Kuleba sanoi.

Kuleba avasi näkemyksiään Putinin aikeista päivä sen jälkeen, kun venäläispresidentti tunnusti Itä-Ukrainan niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden ja määräsi joukkoja lähetettäväksi näille separatistialueille.

Kuleba painotti Putinin vihaavan sitä, että Ukrainalla on valtion asema. Tämä tuli ulkoministerin mukaan selväksi Putinin maanantaisessa puheessa, jossa presidentti puhui pitkästi Ukrainan ja Venäjän jaetusta historiasta. Putin arvioi esimerkiksi, ettei Ukrainalla ole ikinä ollut valtiollista perinnettä ja väitti, että modernin Ukrainan loi Venäjä.

– Hän uskoo, ettei Ukrainalla ole oikeutta olla olemassa, Kuleba sanoi CNN:lle.

Vastaavanlaista viestiä hän välitti myös Fox Newsin haastattelussa tiistaina.

– Itsevaltaista hallintoa johtavalle presidentti Putinille on vaarallista, että hänen vieressään on menestynyt demokraattinen valtio, Kuleba sanoi Foxilla.

"Mitkään pakotteet eivät ole riittäviä"

Kuleba tapasi tiistaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, jonka tavoitteena oli vahvistaa Yhdysvaltojen tukevan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Useat länsimaat ovat ilmoittaneet uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Biden esimerkiksi julkisti tiistaina pakotteita, jotka kohdistuvat muun muassa rahoituslaitoksiin ja Venäjän eliittiin.

Kuleba kertoi tukevansa Bidenin esittelemiä pakotteita ja kertoi niiden olevan tärkeä viesti.

– Presidentti Bidenin tänään ilmoittamat pakotteet näyttävät vahvoilta, jos me ajattelemme niitä ensimmäisenä siirtona, Kuleba sanoi Fox Newsille ja kertoi ymmärtäneensä yhdysvaltalaiskollegaltaan Antony Blinkeniltä pakotteiden olevan nimenomaan vasta ensimmäinen erä.

– Mitkään pakotteet eivät ole riittäviä, kunnes venäläiset saappaat ovat vetäytyneet Ukrainan maaperältä, Kuleba kuitenkin sanoi CNN:lle.

Kuleban mukaan Ukraina haluaa, että Putinin pysäyttämiseen käytettäisiin kaikkia mahdollisia työkaluja.

– Jos maamme pelastamisen hintana ovat kaikkein ankarimmat mahdolliset pakotteet, meidän tulee turvautua kaikkein ankarimpiin mahdollisiin pakotteisiin, hän summasi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.