Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediatiedot: EU-pakotteiden kohteena muun muassa Venäjän puolustusministeri – EU-maiden johtajilla on huomenna ylimääräinen huippukokous

EU:n Venäjää vastaan asettamien uusien pakotteiden odotettiin tulevan voimaan keskiviikkoiltana. Aiemmin keskiviikkona esimerkiksi brittilehti Guardian kertoi uusien EU-pakotteiden piirissä olevan muun muassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, presidentinhallinnon päällikkö Anton Vaino sekä ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova.

Shoigun joutumisesta pakotelistalle kertoivat myös esimerkiksi Wall Street Journal ja Politico .

Pakotteita langetettiin vastatoimena sille, että Venäjä päätti tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden.

EU-maiden ulkoministerit saavuttivat yksimielisyyden pakotteista tiistaina. EU:n langettaa pakotteita myös 351:lle duuman jäsenelle, jotka äänestivät separatistialueiden itsenäisyyden puolesta. Duuman jäsenten lisäksi pakotteita langetetaan 27 henkilölle ja muulle taholle.

Osana pakotteita EU myös rajoittaa Venäjän pääsyä EU:n finanssimarkkinoille.

Pakotteiden hyväksymisprosessi vietiin läpi keskiviikkona, mutta iltakahdeksalta Suomen aikaa pakotelistoja ei ollut vielä julkistettu.

Nyt päätetyt pakotteet ovat vasta osa toimista, joita EU on valmistellut Ukrainaan kohdistuvan Venäjän hyökkäyksen varalta.

"Putinin kokki" pakotteiden kohteena

Presidentti Vladimir Putin ei ole uusien pakotteiden piirissä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi aiemmin, että keskeisten valtionjohtajien ja neuvottelijoiden suhteen usein halutaan pitää elossa mahdollisuutta diplomaattisen raiteen käyttämiselle.

Guardianin mukaan pakotelistalta löytyy myös Jevgeni Prigozhin, joka tunnetaan lempinimellä Putinin kokki. Putinin lähipiiriin kuuluva Prigozhinin on arveltu omistavan palkkasotilasyhtiö Wagner Groupin .

Hänen bisnesimperiumiinsa kuuluu myös niin kutsuttu Pietarin trollitehdas, jonka on katsottu sekaantuneen muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016.

EU:lla on jo ennestään voimassa Venäjän vastaisia pakotteita, jotta on langetettu sen jälkeen, kun Venäjä vuonna 2014 miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Huippukokouksessa esillä Ukrainan tukeminen

EU-maiden johtajat on kutsuttu ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin huomiseksi. Kokouksessa keskustellaan viime päivien tapahtumista ja siitä, kuinka Venäjän toimiin vastataan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kutsukirjeen mukaan kokouksen aiheena ovat myös Ukrainan tukeminen sekä kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen suojaaminen.

Michelin mukaan voimankäytöllä ja rajojen siirtelyllä ei tulisi olla sijaa tällä vuosisadalla.

– Venäjän aggressiiviset toimet rikkovat kansainvälistä oikeutta sekä Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Ne myös heikentävät eurooppalaista turvallisuusjärjestystä, Michel kirjoittaa kutsukirjeessä.

Huippukokous alkaa iltayhdeksältä Suomen aikaa. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

EU-maiden johtajat keskustelivat Ukrainan tilanteesta ja Venäjän luomasta uhasta edellisen kerran viime viikon torstaina.

Ulkoministeriö kutsui Venäjän Suomen-suurlähettilään puhutteluun Ukrainan takia

Suomen ulkoministeriö kutsui tänään Venäjän Suomen-suurlähettilään Pavel Kuznetsovin puhutteluun Ukrainan tilanteen takia.

Ministeriö ilmaisi Suomen paheksuvan Venäjän yksipuolisia toimia, jotka loukkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereeniutta. Ministeriön mukaan toimet ovat vakava kansainvälisen oikeuden ja Minskin sopimusten rikkomus.

Suomen Kiovan-lähetystön virkamiehet Kiovasta Lviviin

Ukrainan turvallisuustilanteesta tehdyn arvion perusteella Suomen Kiovan-suurlähetystön virkamiehet siirtyvät väliaikaisesti Lviviin, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan .

Suomi on jo aiemmin vähentänyt väliaikaisesti Kiovassa työskentelevien virkamiesten määrää.

Suurlähetystön paikallisesti palkattu henkilökunta jatkaa ulkoministeriön mukaan soveltuvin osin työskentelyä Kiovassa. Heille on tarjottu mahdollisuutta siirtyä pois kaupungista.

Suurlähetystön toiminta jatkuu erityisjärjestelyin. Asiakaspalvelu on rajoitettua ja se on mahdollista vain ajanvarauksella.

Ukrainassa olevat voivat hätätapauksessa olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen, jonka puhelinnumero on +358 9 1605 5555. Sähköpostiosoite on paivystys.um@formin.fi.

Ulkoministeriö on matkustustiedotteessaan kehottanut poistumaan välittömästi Ukrainasta.