Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU julkaisi Venäjän vastaiset pakotteet: listalla mukana muun muassa Venäjän ulkoministeri ja muita merkittäviä hallinnon henkilöitä

EU on julkaissut virallisen listan Venäjän vastaisista uusista pakotteista. Uusien pakotteiden piirissä ovat muun muassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, presidentin kanslian henkilöstöpäällikkö Anton Vaino sekä ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova.

EU:n pakotelista julkaistiin ja se astui voimaan Suomen aikaa torstain vastaisena yönä. Pakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja.

Listalla on myös muita ministereitä, Venäjän armeijan johtoa sekä pankkeja ja niiden johtohenkilöitä.

Lisäksi mukana on hallituspropagandan kannalta keskeisiä hahmoja, kuten uutiskanava Russia Todayn päätoimittaja Margarita Simonjan. Pakotteita määrättiin myös niin kutsutulle Pietarin trollitehtaalle, jonka on katsottu sekaantuneen muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Lisäksi EU rajoittaa Venäjän valtion pääsyä EU:n finanssimarkkinoille sekä kohdistaa pakotteita separatistialueiden ja EU:n väliseen kauppaan.

EU-johtajat keskustelevat tänään jatkotoimista

EU-maiden ulkoministerit saavuttivat yksimielisyyden pakotteista tiistaina. Pakotteita langetettiin vastatoimena sille, että Venäjä päätti tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden.

Pakotteiden odotettiin tulevan voimaan Suomen aikaa keskiviikkoiltana. Aiemmin keskiviikkona kansainvälisissä medioissa kerrottiin jo ennakkoon, että pakotteiden kohteena olisivat ainakin Shoigu, Vaino ja Zaharova.

Nyt voimaan astuneet pakotteet ovat osa toimista, joita EU on valmistellut Ukrainaan kohdistuvan Venäjän hyökkäyksen varalta. EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin tänään keskustelemaan seuraavista toimista.

EU:lla on jo ennestään voimassa Venäjän vastaisia pakotteita, joita on langetettu sen jälkeen, kun Venäjä vuonna 2014 miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Pakotteita puolustusalaan kytkeytyneille pankeille

EU asetti tuoreen listansa perusteella pakotteita kolmelle venäläispankille: Venäjän korkeimpien virkamiesten henkilökohtaisena pankkina pidetylle Bank Rossijalle , Venäjän puolustusalalle ja asevoimille taloudellista tukea antavalle Promsvjazbankille sekä Vneshekonombankille (VEB).

Venäjän presidentti Vladimir Putin on EU:n mukaan suoraan tai välillisesti ainakin kahden viimeisenä mainitun pankin puikoissa. Promsvjazbankia Putin ohjaa suoraan, kun taas VEB:n johdossa on Putinin nimittämä puheenjohtaja, joka ottaa vastaan ohjeita suoraan häneltä.

VEB on Venäjän hallitukselle merkittävä tulonlähde ja hallinnoi sen valtion eläkerahastoja. Lisäksi pankki kytkeytyy Promsvjazbankin tavoin Venäjän puolustusalaan. Sen kerrotaan osallistuvan aktiivisesti puolustusalan monipuolistamiseen ja sillä on hankkeita puolustusteollisuuden yritysten kanssa. Nämä yritykset puolestaan heikentävät ja uhkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä.

Listalle lisättiin myös yli 300 valtionduuman jäsentä

Listalla on myös Venäjän federaation turvallisuuspalvelun FSB:n johtajan Aleksandr Bortnikovin poika Denis Bortnikov.

Nuorempi Bortnikov on Vneshtorbankin (VTB) johtokunnan varapuheenjohtaja, ja hänen katsotaan työskentelevän isänsä pimeiden tai laittomien tulojen legitimoinnin hyväksi.

Listalta löytyvät myös VTB:n ja VEB:n puheenjohtajien nimet.

Propagandakoneiston sisältä listalle on nostettu ulkoministeriön Zaharovan ja Russia Todayn Simonjanin lisäksi Ukrainaan äärimmäisen vihamielisesti suhtautuva televisiojuontaja sekä laittomasti Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle rekisteröityä uutissivustoa johtava venäläismielinen aktivisti.

Listalla on myös kaksi poliitikkoa, jotka ovat levittäneet propagandaa tai ilmaisseet Krimin liittämistä puoltavia kantoja.

EU lisää pakotelistalleen myös yli 300 valtionduuman jäsentä, jotka äänestivät separatistialueiden tunnustamisen puolesta.

"Putinin kokki" pakotteiden kohteena

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole uusien pakotteiden piirissä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi aiemmin, että keskeisten valtionjohtajien ja neuvottelijoiden suhteen usein halutaan pitää elossa mahdollisuutta diplomaattisen raiteen käyttämiselle.

Guardian kertoi aiemmin, että pakotelistalta löytyisi myös Jevgeni Prigozhin, joka tunnetaan lempinimellä Putinin kokki.

Torstaina alkuyöstä julkaistulta listalta Prigozhinin nimeä ei kuitenkaan löytynyt. Listalla olivat sen sijaan hänen äitinsä ja vaimonsa. Kaksikon katsotaan olevan Prigozhinia lähellä ja näin ollen tukeneen muun muassa Ukrainan alueellista koskemattomuutta heikentäneitä poliitikkoja ja toimia.

Putinin lähipiiriin kuuluvan Prigozhinin on arveltu omistavan palkkasotilasyhtiö Wagner Groupin , jonka palkkasotureita kerrotaan käytettävän myös Ukrainassa.

Prigozhinin bisnesimperiumiin kuuluu myös niin kutsuttu Pietarin trollitehdas. Internet Research Agency -nimellä pakotelistalla esiintyvä trollitehdas harjoittaa verkkovaikuttamisoperaatioita Venäjän lukuun. EU:n mukaan se muun muassa toteuttaa Ukrainan agendaan kohdistuvia disinformaatiokampanjoita vaikuttamalla vaaleihin tai käsityksiin muun muassa Krimin liittämisestä Venäjään.

– Tässä ominaisuudessa Internet Research Agency on vastuussa Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä heikentävien toimien aktiivisesta tukemisesta, listalla arvioidaan.