Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttanut jo kymmeniä kuolonuhreja – Ukrainan mukaan Kiovan esikaupunkialueella Venäjän joukot vallanneet lentokentän, Ukrainan joukot saartaneet valtaajat

Venäjän torstaina aloittama hyökkäys Ukrainaan vaati ensimmäisenä päivänä kymmeniä kuolonuhreja. Uutistoimisto AFP:n virallisista lähteistä saamien tietojen mukaan eri puolilla Ukrainaa on kuollut ainakin lähes 70 ihmistä, joiden joukossa on sekä sotilaita että siviilejä.

Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat päässeet pääkaupunki Kiovan lähistöllä olevalle alueelle. Illansuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että Venäjän joukot olivat vallanneet Gostomelin lentokentän, joka sijaitsee Kiovan lähellä.

– Vihollisen laskuvarjosotilaat on saarrettu Gostomelissa, joukoillemme on annettu käsky tuhota ne, Zelenskyi sanoi videopuheessa.

Venäjän maajoukot ovat ylittäneet rajan Ukrainan puolelle maan etelä- ja pohjoisosassa, Ukrainan rajavartiolaitos kertoi aiemmin AFP:n mukaan. Rajan yli on tullut ainakin panssarivaunuja ja muuta raskasta kalustoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Suomen aikaa varhain aamulla Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa. Pian ilmoituksen jälkeen kansainvälisessä mediassa kerrottiin räjähdyshavainnoista ympäri Ukrainaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut videoviestissä katkaisseensa diplomaattiset suhteet Venäjään vastauksena hyökkäykseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suhteet on katkaistu Ukrainan itsenäistymisen jälkeen Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991.

Kiovan alueella raportoitu helikopterihyökkäyksestä

Eri puolilta Kiovan aluetta on raportoitu osin epävarmoja tietoja Venäjän hyökkäyksistä.

Guardianin mukaan Ukrainan viranomaiset ovat vahvistaneet, että Kiovan alueella, Hostomelin kaupungin lähellä on tehty helikopteri-isku. Buzzfeed Newsin toimittajan mukaan viranomaiset olisivat vahvistaneet, että hyökkäys on kohdistunut Antonovin kansainväliseen lentokenttään.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja Kiovan pohjoisosassa kertoi nähneensä useiden helikopterien lentävän matalalla kohti pääkaupunkia.

AFP kertoo, että Ukrainan rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän joukkoja olisi tunkeutunut Kiovan alueen pohjoisosaan. Rajavartiolaitoksen mukaan hallinnon kohteisiin on tehty ohjusiskuja.

BBC:n mukaan Kiovassa puolustusministeriön tiedustelupalvelun päämajan ulkopuolella näyttää olevan tulipalo, mutta itse rakennus näyttää olevan kunnossa.

AFP kertoo myös, että hätäpalveluiden mukaan Kiovan eteläpuolella on pudonnut 14 ihmistä kuljettanut sotilaslentokone. Mahdollisten kuolonuhrien määrä ei toistaiseksi ole tiedossa.

Venäjä väittää tuhonneensa kymmeniä Ukrainan sotilaskohteita, Kiovan pohjoispuolella taistellaan

Venäjä väittää tuhonneensa yli 70 Ukrainan sotilaskohdetta, joiden joukossa on kymmenkunta lentokenttää, sanoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov.

Lisäksi Venäjän kerrotaan ampuneen alas ukrainalaisen sotilaskopterin ja neljä droonia.

Hieman aiemmin uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat nähneensä Kiovan pohjoispuolelta tulleita helikoptereita, jotka lensivät matalalla kaupungin yli.

AFP:n mukaan Ukrainan rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän joukkoja olisi tunkeutunut Kiovan alueen pohjoisosaan. Rajavartiolaitoksen mukaan hallinnon kohteisiin on tehty ohjusiskuja.

AFP kertoo myös, että hätäpalveluiden mukaan Kiovan eteläpuolella on pudonnut 14 ihmistä kuljettanut sotilaslentokone. Mahdollisten kuolonuhrien määrä ei toistaiseksi ole tiedossa.

Ukraina kertoo Venäjän vallanneen Tshernobylin ydinvoimalan

Ukraina kertoo Venäjän joukkojen vallanneen kiivaiden taistelujen jälkeen maan pohjoisosassa sijaitsevan Tshernobylin ydinvoimalan, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhaylo Podoljak.

BBC:n varmentamassa videossa näkyy entisen ydinvoimalan ulkopuolella tankkeja, jotka näyttävät venäläisiltä.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti.

Kiovalaiset pyrkivät pois kaupungista

Tiedot kuolonuhreista ovat vaihdelleet eri lähteissä. Tuhoisin isku on tämän hetken tietojen mukaan ollut ilmaisku sotilastukikohdassa noin 100 kilometrin päässä Odessan satamakaupungista. Uutistoimisto AFP kertoo, että alueen paikallishallinnon mukaan ilmaisku tappoi yhteensä ainakin 18 ihmistä.

Aiemmin Ukrainan viranomaiset olivat kertoneet kokonaisuhriluvun olevan 50, joista kymmenen on siviilejä. Toistaiseksi on epäselvää, sisältyvätkö Odessan kuolonuhrit aiemmin kerrottuun lukuun.

Ilmasireenit ovat soineet Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja maan länsiosassa sijaitsevassa Lvivissä, jonne monet ulkomaiset suurlähetystöt olivat ehtineet siirtää toimintaansa hyökkäyksen alla.

Presidentti Zelenskyi pyysi aamulla Facebookissa julkaistulla videolla kansalaisia olemaan panikoimatta ja pysymään kotona, jos mahdollista. Presidentti sanoi maan asevoimien tekevän työtään ja Ukrainan voittavan.

Kiovalaiset ovat pyrkineet BBC :n mukaan pakenemaan kaupungista sankoin joukoin, ja kuvat näyttävät Ukrainan pääkaupungista pois valuvien autojen tukkineen moottoritien.

Sosiaalisen median julkaisuista voi aistia kasvavan paniikin kaupungissa. Ihmiset kertovat muun muassa, että heitä usutetaan pommisuojiin ja kellareihin. Kuvien perusteella monet ihmiset ovat hakeneet ainakin Kiovassa suojaa metroasemilta.

BBC:n mukaan kaduilla on ollut hiljaista, mutta supermarketeissa kerrotaan olleen jonoja. Osa BBC:n toimittajien kohtaamista ihmisistä on sanonut puhelinyhteyksiensä kadonneen.

YK: Noin 100 000 ukrainalaista jättänyt kotinsa, tuhannet paenneet maasta

Noin 100 000 ihmistä on jättänyt Ukrainassa kotinsa Venäjän hyökkäyksen takia, kertoo YK:n pakolaisjärjestö. Jo useat tuhannet ukrainalaiset ovat paenneet maasta naapurimaihin.

Pakolaisvirta on suuntautunut etenkin Ukrainan länsinaapuriin Puolaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi aiemmin tänään, että Puolaa pyritään auttamaan niin, että se pystyy ottamaan vastaan ja majoittamaan pakolaisia.

Suomenkin sisäministeriö varautuu siihen, että myös Suomeen kohdistuu tarvetta vastaanottaa pakolaisia Ukrainasta.

Kuleba: Venäjän operaatio on hyökkäyssota

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kuvaili aamulla Twitterissä Venäjän aloittaneen täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja rauhanomaisten ukrainalaiskaupunkien joutuneen iskujen kohteeksi.

Kuleba painotti, että Venäjän tuore operaatio on hyökkäyssota. Ulkoministerin mukaan Ukraina tulee puolustamaan itseään ja voittamaan.

Kuleban mukaan maailma voi pysäyttää Putinin ja näin täytyy myös tehdä.

Ukrainan sisäministeriön mukaan rajalle hyökättiin aamulla pohjoisessa ja idässä Luhanskin, Sumyn, Harkovan, Tshernihivin ja Zhytomyrin alueilla sekä Krimin miehitetyltä niemimaalta, kertoivat muun muassa CNN ja NBC .

Ukrainan rajavartiolaitos julkaisi videon , jolla sen mukaan näkyi Krimiltä saapuvia Venäjän panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja.

Räjähdyksiä on kuultu aamun aikana muun muassa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, mutta räjähdyksistä on tullut raportteja myös muualta maasta.

BBC:n mukaan sosiaalisessa mediassa on kerrottu räjähdyksistä muun muassa Ukrainan koillisosassa sijaitsevassa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa ja maan eteläosassa Odessassa. AFP kertoo räjähdyksiä kuullun Itä-Ukrainan Mariupolissa.

Siviililentokoneet voivat joutua iskujen kohteeksi

Siviilikoneet voivat tulla ammutuksi Ukrainan yllä, EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA varoittaa . Virasto painottaa Ukrainan olevan aktiivinen konfliktialue. Ukraina ilmoitti aiemmin rajoittavansa turvallisuussyistä siviilikoneiden liikkumista maan ilmatilassa.

Viraston mukaan on vaarana, että siviilikoneisiin voidaan kohdistaa iskuja tarkoituksella tai niitä voidaan luulla muiksi koneiksi.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä olisi pommittanut useita lentokenttiä, mukaan lukien Kiovan Boryspilin, Nikolajevin, Kramatorskin ja H'ersonin lentokenttiä, kirjoitti Bellingcat-ryhmän Christo Grozev Twitterissä .

Venäjän puolustusministeriön mukaan maa kohdistaa iskunsa Ukrainan sotilaalliseen infrastruktuuriin täsmäaseilla.

Kohteina ovat sotilaallinen infrastruktuuri, ilmapuolustus, sotilaslentokentät sekä Ukrainan asevoimien lentoliikenne, sanoi puolustusministeriö venäläisten uutistoimistojen välittämässä lausunnossa.

Venäjän puolustusministeriö väitti myös torstaiaamuna Venäjän lamauttaneen Ukrainan asevoimien lentotukikohdat ja ilmapuolustuksen. Tietoa ei ole vahvistettu.

Ukrainan asevoimat puolestaan on väittänyt ampuneensa alas viisi venäläistä lentokonetta ja yhden helikopterin maan itäosassa separatistien hallussa olevan alueen läheisyydessä.

Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt ukrainalaisväitteet, CNN kertoo venäläisuutistoimisto Tassiin pohjaten.

Venäjän presidentin tiedottaja kertoo Venäjän operaation Ukrainassa kestävän niin kauan kuin Moskova katsoo tarpeelliseksi. Hyökkäyksen kesto riippuu sen "tuloksista", tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tänään.

Peskov sanoi myös uskovansa venäläisten tukevan maansa hyökkäystä Ukrainaan.

Lukashenkan väite: Valko-Venäjä ei osallistu hyökkäykseen

Venäjän läheinen liittolainen Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka väittää, että maan asevoimat eivät osallistu Venäjän "operaatioon" Ukrainassa. Näin kertoo Valko-Venäjän valtionmedia. Lukashenka oli aiemmin kutsunut koolle maan armeijapäällystön kiireelliseen tapaamiseen sen jälkeen, kun Venäjän Putin oli ilmoittanut käynnistävänsä sotilaalliset toimet Ukrainassa.

Valko-Venäjällä likellä Ukrainan rajaa on ollut kymmeniätuhansia Venäjän sotilaita, jotka osallistuivat aiemmin helmikuussa Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisiin sotaharjoituksiin.

Ukrainan rajaviranomaisten mukaan Venäjä maahyökkäys Ukrainaan on tapahtunut myös Valko-Venäjän kautta.

Ukrainan sisäministeriön virkamiehen mukaan Shtshastjan kaupunki Luhanskin alueella puolestaan on joutunut Ukrainan hallinnolta Venäjän tukemien separatistien käsiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Valko-Venäjän roolia torstaina aamupäivällä. Hän sanoi, että kaikkien pettymykseksi Valko-Venäjästä on tullut osa Venäjän sotakoneistoa

– Heidän maaperäänsä käytetään vihamielisiin tarkoituksiin Ukrainaa vastaan, ja tämä ei vastaa ollenkaan sitä ajatusta, jonka he ovat aiemmin esittäneet, että he ovat maa ikään kuin lännen ja idän välissä ja tasapainoilevat tässä Venäjän ja EU:n välissä.

Putin väittää, ettei Venäjän tavoitteena ole miehitys

Putin väittää, että operaatiolla on määrä puolustaa Itä-Ukrainassa olevia Venäjän tukemia separatisteja. Putinin mukaan yhteenotot Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä ovat väistämättömiä ja vain ajan kysymys.

Putin väitti puheessaan myös, ettei Venäjällä ole aikomuksia miehittää Ukrainaa, vaan ukrainalaiset voisivat hänen mukaansa valita vapaasti, kuka maata johtaa. Sotilasoperaation tavoitteena on sen sijaan Putinin mukaan maan demilitarisaatio.

Presidentti kehottaakin ukrainalaissotilaita laskemaan aseensa. Kaikkien aseensa laskevien ukrainalaissotilaiden annetaan Putinin mukaan poistua taistelualueelta turvallisesti.

Aseista riisumisen lisäksi maa pyritään Putinin mukaan "riisumaan natseista".

Venäjän presidentti syytti myös Yhdysvaltain liittolaisineen jättäneen huomiotta Venäjän vaatimukset niin kutsutuista turvatakuista sekä vaateet estää Ukrainaa liittymästä sotilasliitto Natoon.

AP:n mukaan Putin varoittaa muiden maiden kohtaavan ennennäkemättömiä seurauksia, jos ne puuttuvat Venäjän sotilasoperaatioon.

Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan Ukraina ja sen liittolaiset rakentavat liittoumaa Putinia vastaan.

Zelenskyi kertoi asiasta Twitterissä käytyään keskusteluja Yhdysvaltojen, EU:n, Britannian, Saksan ja Puolan johtajien kanssa.

Hänen mukaansa maailman tulisi ryhtyä toimiin pakottaakseen Venäjän lopettamaan hyökkäyksensä.

Venäläisiä varoitettiin kokoontumasta sodanvastaisiin mielenosoituksiin

Venäjän viranomaiset varoittavat venäläisiä kokoontumasta maan sotilaallisia toimia vastustaviin mielenosoituksiin. Vakavia rikoksia tutkiva tutkintakomitea varoitti venäläisiä oikeudellisista seurauksista, jos nämä osallistuvat laittomiin protesteihin, jotka liittyvät "jännittyneeseen ulkopoliittiseen tilanteeseen".

Komitea sanoi vastanneensa sosiaalisessa mediassa esitettyihin kehotuksiin osallistua sodanvastaiseen protestiin.

Muun muassa vangittu venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on arvostellut tänään Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Navalnyi varoitti riippumattoman Dozhd-uutiskanavan julkaisemalla videolla sodan aiheuttavan suuren määrän uhreja, tuhoavan tulevaisuutta ja jatkavan Venäjän kansalaisten köyhtymistä.

Venäjä tunnusti separatistialueet maanantaina

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Lisäksi venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

Ukrainan presidentti Zelenskyi antoi myöhään keskiviikkona Suomen aikaa tuoreita arvioita Ukrainan ympärillä olevien venäläisjoukkojen määrästä. Ukrainan rajan läheisyydessä on hänen mukaansa liki 200 000 sotilasta ja tuhansia taisteluajoneuvoja.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Venäjä kertoi myöhään keskiviikkona, että Itä-Ukrainan separatistijohtajat Denis Pushilin ja Leonid Pasetshnik olivat pyytäneet Putinilta "apua torjumaan" Ukrainan armeijan "aggressiivisuus". Venäjän valtiollisen median julkaisemat kirjeet oli päivätty tiistaille.

Asiasta kertoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov, jonka mukaan separatistijohtajat pyysivät apua Venäjän ja Itä-Ukrainan separatistialueiden välisen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen perusteella.

- - -

STT:n työryhmä: Arttu Mäkelä, Saara-Miira Kokkonen, Maiju Ylipiessa, Mika-Matti Taskinen, Anssi Rulamo. Lähteenä mm. AFP.