Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan ulkoministeri: Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen, Ukraina puolustaa itseään ja voittaa

Venäjä on aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja rauhanomaiset ukrainalaiskaupungit ovat joutuneet iskujen kohteeksi, kirjoittaa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Suomen aikaa varhain aamusta Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa. Pian ilmoituksen jälkeen kansainvälisessä mediassa kerrottiin räjähdyshavainnoista ympäri Ukrainaa.

Kuleba painottaa, että Venäjän tuore operaatio on hyökkäyssota. Ulkoministerin mukaan Ukraina tulee puolustamaan itseään ja voittamaan.

Kuleban mukaan maailma voi pysäyttää Putinin ja näin täytyy myös tehdä.

Räjähdyksiä on kuultu muun muassa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, mutta räjähdyksistä on tullut raportteja myös muualta maasta.

BBC:n mukaan sosiaalisessa mediassa on kerrottu räjähdyksistä muun muassa Ukrainan koillisosassa sijaitsevassa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa ja maan eteläosassa Odessassa. AFP kertoo räjähdyksiä kuullun Itä-Ukrainan Mariupolissa.

Voimakkaita räjähdyksiä kerrotaan kuullun myös Itä-Ukrainan etulinjalla.

Putin väittää, ettei Venäjän tavoitteena ole miehitys

Putin väittää, että operaatiolla on määrä puolustaa Itä-Ukrainassa olevia Venäjän tukemia separatisteja. Putinin mukaan yhteenotot Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä ovat väistämättömiä ja vain "ajan kysymys".

Putin väitti puheessaan myös, ettei Venäjällä ole aikomuksia miehittää Ukrainaa, vaan ukrainalaiset voisivat hänen mukaansa valita vapaasti, kuka maata johtaa. Sotilasoperaation tavoitteena on sen sijaan Putinin mukaan maan demilitarisaatio.

Presidentti kehottaakin ukrainalaissotilaita laskemaan aseensa. Kaikkien aseensa laskevien ukrainalaissotilaiden annetaan Putinin mukaan poistua taistelualueelta turvallisesti.

Aseista riisumisen lisäksi maa pyritään Putinin mukaan "riisumaan natseista".

Venäläispresidentti syytti myös Yhdysvaltain liittolaisineen jättäneen huomiotta Venäjän vaatimukset niin kutsutuista turvatakuista sekä vaateet estää Ukrainaa liittymästä sotilasliitto Natoon.

AP:n mukaan Putin varoittaa muiden maiden kohtaavan ennennäkemättömiä seurauksia, jos ne puuttuvat Venäjän sotilasoperaatioon.

Venäjä tunnusti separatistialueet maanantaina

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueet ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Lisäksi venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi myöhään keskiviikkona Suomen aikaa tuoreita arvioita Ukrainan ympärillä olevien venäläisjoukkojen määrästä. Ukrainan rajan läheisyydessä on hänen mukaansa liki 200 000 sotilasta ja tuhansia taisteluajoneuvoja.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Separatistijohtajat pyysivät Venäjältä apua tiistaina

Venäjä kertoi myöhään keskiviikkona, että Itä-Ukrainan separatistijohtajat Denis Pushilin ja Leonid Pasetshnik olivat pyytäneet Putinilta "apua torjumaan" Ukrainan armeijan "aggressiivisuus". Venäjän valtiollisen median julkaisemat kirjeet oli päivätty tiistaille.

Asiasta kertoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov, jonka mukaan separatistijohtajat pyysivät apua Venäjän ja Itä-Ukrainan separatistialueiden välisen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen perusteella.

Peskovin mukaan johtajat ovat lähettäneet asiasta kaksi erillistä kirjettä Putinille.

– Ukrainan hallinnon toimet todistavat haluttomuutta lopettaa sota Donbassissa, Peskov lainasi kirjettä.

Biden: Perusteeton hyökkäys - G7-maat ja Nato kokoontumassa

Venäjän toimet pikaisesti tuominnut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo Putinin tehneen "provosoimattoman ja perusteettoman" hyökkäyksen Ukrainaan.

Bidenin lausunto julkaistiin pian sen jälkeen, kun Putin ilmoitti Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa.

Putin väitti omassa puheessaan, että operaation seurauksena aiheutuva mahdollinen verenvuodatus olisi Ukrainan asevoimien vastuulla. Biden kuitenkin painottaa, että Venäjä on yksin vastuussa hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta.

– Maailma asettaa Venäjän vastuuseen, Biden sanoo.

Biden kertoo tapaavansa G7-maiden johtajat pian ja puhuvansa tämän jälkeen yhdysvaltalaisille Venäjälle aiheutuvista lisäseurauksista.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi niin ikään Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan ja kuvaili sitä myös perusteettomaksi sekä edesvastuuttomaksi.

Stoltenberg sanoo lausunnossaan tämän olevan vakava kansainvälisen oikeuden rikkomus ja vakava uhka euroatlanttiselle turvallisuudelle.

Pääsihteeri vaatii Venäjää lopettamaan välittömästi sotilaalliset toimensa ja kunnioittamaan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Naton liittolaiset tapaavat käsitelläkseen Venäjän aggressiivisten toimien seurauksia, Stoltenberg kertoo.

YK:n pääsihteeri pyysi hetkeä aiemmin estämään hyökkäyksen

Putin ilmoitti sotilasoperaatiosta televisioidussa puheessa, joka esitettiin samaan aikaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto pitää omaa hätäkokoustaan Ukrainan tilanteesta. Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez vetosi Putiniin, että tämä estäisi joukkojaan hyökkäämästä Ukrainaan.

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueita ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Lisäksi venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi vastikään tuoreita arvioita Ukrainan ympärillä olevien venäläisjoukkojen määrästä. Ukrainan rajan läheisyydessä on hänen mukaansa liki 200 000 sotilasta ja tuhansia taisteluajoneuvoja.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.