Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | EU julkaisi Venäjän vastaiset pakotteet, YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoustaa Ukrainan tilanteen vuoksi, Kanada perui rekkaprotestien vuoksi julistetun hätätilan

EU:n Venäjää vastaan asettamien uusien pakotteiden piirissä ovat muun muassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, presidentinhallinnon päällikkö Anton Vaino sekä ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova.

EU:n virallinen pakotelista julkaistiin Suomen aikaa torstain vastaisena yönä.

Listalla on myös muita ministereitä, Venäjän armeijan johtoa sekä pankkeja ja niiden johtohenkilöitä.

Lisäksi mukana on myös hallituspropagandan kannalta keskeisiä hahmoja, kuten uutiskanava Russia Todayn päätoimittaja Margarita Simonjan. Pakotteita määrättiin myös niin kutsutulle Pietarin trollitehtaalle, jonka on katsottu sekaantuneen muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

EU-maiden johtajat pohtivat tänään lisää vastauksia Venäjän toimiin

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen pohtimaan lisää vastauksia Venäjän viimeaikaisiin toimiin. EU on jo langettanut pakotteita Venäjälle, koska maa tunnusti Itä-Ukrainan separatistialueet itsenäisiksi.

Langetetut pakotteet olivat kuitenkin vasta osa toimista, joita EU:ssa on valmisteltu siltä varalta, että Venäjä laajentaa sotatoimiaan Ukrainaa kohtaan.

Suomea huippukokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Pikavauhtia koolle kutsuttu kokous alkaa iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Zelenskyi varoittaa Venäjän voivan aloittaa pian suuren sodan Euroopassa

Venäjä voi aloittaa tulevina päivinä suuren sodan Euroopassa, varoittelee Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentti piti tuoreeltaan puheen, jossa hän arvioi Venäjän voivan hyökätä Ukrainaan minä päivänä hyvänsä ja kehotti venäläisiä vastustamaan hyökkäystä. Hänen mukaansa hyökkäyksen toteutuminen on kiinni Venäjän kansasta.

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueita ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Lisäksi venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen. Zelenskyin mukaan venäläissotilaita olisi rajan läheisyydessä liki 200 000. (Lähde: AFP)

Ukrainan Zelenskyi: Putin ei vastannut yhteydenottoon

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan hän on yrittänyt saada puhelinyhteyttä venäläiskollegaansa Vladimir Putiniin, mutta Venäjän päästä vastauksena oli hänen omien sanojensa mukaan vain hiljaisuutta.

Zelenskyi antoi puheessaan myös tuoreita arvioita Ukrainan ympärillä olevien venäläisjoukkojen määrästä. Ukrainan rajan läheisyydessä on Zelenskyin mukaan liki 200 000 sotilasta ja tuhansia taisteluajoneuvoja.

Tuoreet satelliittikuvat ovat niin ikään osoittaneet, että joukkojen ja sotakaluston määrä rajalla on lisääntynyt entisestään. (Lähde: AFP)

Guardian: Siviililentokoneiden liikkumista rajoitettu Ukrainan ilmatilassa

Ukrainan ilmatilassa on toistaiseksi rajoitettu siviililentokoneiden liikkumista. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian, jonka mukaan Flightradar24-seurantasivusto on julkaissut Twitter-tilillään ilmailijoille suunnatun ilmoituksen rajoitustoimista.

Lentojen rajoittamista perustellaan siviili-ilmailuun mahdollisesti kohdistuvalla uhkalla.

Guardianin mukaan aiemmin kerrottiin jo, että muun muassa Ukrainassa sijaitsevien Dnipron ja Harkovan kaupunkien lentokentät oli suljettu liikenteeltä.

Venäjän on pelätty suunnittelevan uutta hyökkäystä Ukrainaan hetkenä minä hyvänsä.

YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoustaa Ukrainan tilanteen vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu jo toiseen hätäkokoukseensa tällä viikolla Venäjän Ukrainan vastaisten toimien vuoksi. Asiasta kertovat diplomaattilähteet, joiden mukaan kokous järjestetään alueen sotilaallisen tilanteen kehittymisen vuoksi.

Hätäkokouksen järjestämistä pyysi keskiviikkona Ukraina, ja turvallisuusneuvoston länsimaiset jäsenet tukivat pyyntöä. Kokous järjestetään lähteiden mukaan Suomen aikaa tänään varhaisaamusta. (Lähde: AFP)

Ajokeli huono liki koko maassa, jalankulkusäästä varoitus etelään ja länteen

Lännestä saapuu Suomeen jälleen uusi sadealue, josta sataa tänään niin lunta kuin vettäkin. Sää lauhtuu niin, että ajokeli on huono tai erittäin huono lähes koko maassa. Jalankulkijatkin saavat varoa liukastumista maan etelä- ja länsiosissa.

Yöllä Suomen länsiosat saavuttanut saderintama leviää torstain aikana hitaasti myös idemmäksi. Samalla lämpötila nousee plussalle aina Pohjois-Pohjanmaan länsiosia myöten.

Ilmatieteen laitos on antanut ajokelistä varoituksen koko Suomeen paitsi pohjoisimpaan Lappiin. Liukkaasta jalankulkusäästä varoitetaan laajalti maan etelä- ja länsiosissa.

Kanada perui rekkaprotestien vuoksi julistetun hätätilan

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on perunut niin sanottujen Convoy-mielenosoitusten vuoksi julistetun hätätilan.

Harvoin käytetyn hätätilan avulla pyrittiin lopettamaan maassa jo viikkoja jatkuneet rekkakuskien aloittamat mielenosoitukset, jotka liittyivät ainakin osittain koronarajoituksiin.

Trudeau kertoi hätätilan julistamisesta reilu viikko sitten.

Sunnuntaina viimeisetkin isot rekat saatiin hinattua pois maan pääkaupungista Ottawasta. Mielenosoittajien tukkimat rajanylityspaikat on saatu niin ikään avattua. (Lähde: AFP)

Arttu Heikkinen rynnisti ampumahiihdossa ylivoimaiseen nuorten maailmanmestaruuteen

Arttu Heikkinen voitti keskiviikkona Yhdysvalloissa ampumahiihdon nuorten maailmanmestaruuden. Hän oli ykkönen alle 19-vuotiaiden poikien normaalimatkan kilpailussa.

Kisassa kaksi sakkoa ampunut Heikkinen oli 12,5 kilometrin matkalla täysin ylivoimainen. Hän kukisti Soldier Hollow'ssa toiseksi sijoittuneen Slovakian Jakub Borgulan yli puolellatoista minuutilla.

Kuopiossa asuva Heikkinen edustaa kotimaassa Puijon Hiihtoseuraa.

Muista suomalaisista Eemi Naumanen oli 14:s ja Turkka Nieminen 35:s.

Mestarien liigan illan neljännesvälierissä pelattiin tasapelit

Jalkapallon miesten Mestarien liigan pudotuspelien avauskierroksen viimeisissä ottelupareissa pelattiin tasapelit.

Atletico Madrid ja Manchester United päätyivät neljännesvälierässään pistejakoon maalein 1–1. Benfica ja Ajax pelasivat 2–2-tasapeliin.

Ajax oli ennen Benfican kohtaamista voittanut Mestarien liigassa kaikki alkulohkon kuusi otteluaan.

Otteluparien toiset neljännesvälierät pelataan 15. maaliskuuta.